Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

5 tips för att komma tillbaka utvilad i januari

cover

Nu har vi precis passerat årets mörkaste dag!

Med andra ord – vi går mot ljusare tider. Under vinterhalvåret, och framförallt i december, gör stressen sig ofta påmind. Kring jul och nyår, när ledigheten äntligen infinner sig har man ofta samlat på sig en en massa stress i kroppen, och därför är det hög tid att stänga av en liten stund. Att vila. Det kan vara lättare sagt än gjort – det vet vi, särskilt om man jobbar som ledare eller med teknik och ofta är uppkopplad – och det är därför vi nu ger dig 5 tips för hur du ska få ut så mycket ledighet som möjligt i jul:

1) Meddela personer i din omgivning att du nu går på ledighet. Det kan gälla din familj, dina vänner, din arbetsgivare eller dina kunder. Ställ in autosvar i mailen om att du är ledig, när du är tillbaka och ditt mobilnummer om det verkligen (!) skulle vara brådskande. De flesta har full förståelse för detta och respekterar andras ledighet.

2) Koppla ned. Bestäm dig för att, under vissa utvalda dagar, inte läsa mail och inte svara i telefon (stänga av mobilen kanske?) Om det är något viktigt så kommer du att bli nådd på ett eller annat sätt. Klarar du inte att stänga av en hel dag, så börja åtminstone med halvdagar. Det funkar alltid! Glöm inte att resten av Sverige också är lediga under julen – så trycket är vanligtvis inte särskilt högt.

3) Avsätt en eller två dagar för dina måsten. Om du ligger efter, eller faktiskt har saker som du måste göra, avsätt en eller två dagar i slutet av ledigheten när du gör alla måsten. Skriv ner allt på en to do-lista så att du kan slappna av under julhelgen, och sen tar du tag i allt på en gång. Det är mycket bättre än att sprida ut dina måsten lite här och där så att du aldrig är 100% ledig.

4) Ställ dig frågan om du skulle kräva det du kräver av dig själv av en kollega? Skulle du förvänta dig att dina kollegor jobbar när de är lediga? Eller missunna dem att koppla av? Nej, tänkte väl det. Det är viktigt att vara ledig. För dig med! Stress kan leda till psykisk ohälsa, vilket i dag är den vanligaste sjukskrivningsorsaken. Du gör dig själv och ditt företag en tjänst genom att vara ledig. Var ledig, ha gott samvete och njut!

5) Om allt det här känns svårt – tänk då på hur du vill att det ska kännas i dig när januari är här. Vill du känna dig utvilad, rofylld och nästan uttråkad och därmed längta tillbaka till kontoret? Eller vill du ha slösat ledigheten på att ha småjobbat mest hela tiden och inte fått någon paus? Klart att du väljer första alternativet.

Så nu gasar vi på – Rakt in i julstämning och ledighet med nära och kära!