Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Varför har det blivit så populärt att vara programmerare?

cover

Vad skiljer IT-yrket idag från hur det såg ut för 15 år sen? Varför har det blivit så populärt att vara programmerare? Och kommer vi ens att behöva programmerare för att skapa en hemsida om 10 år?

Vi tog ett kort snack, för att reda ut det här, med en av våra konsulter – Rolf Kallenbäck:

Berätta gärna hur ditt yrke såg ut då, år 1998, jämfört med nu? Vad skiljer programmeringsspråken då från nu?
– Om man ser på hur programmeringsspråken i sig har utvecklats så har vi ju ett pågående paradigmskifte från objektorienterad till funktionell programmering. Funktionell programmering är i sig inget nytt men det får större och större genomslag nu eftersom det går hand i hand med trenden att bygga mindre, autonoma och löst kopplade komponenter snarare än stora kolosser. Och att fokus allt mer flyttas från modeller till processer.

En annan stor skillnad mot för 15 år sedan är att moderna programmeringsspråk idag har mer omfattande ramverk än de hade förut vilket gör att man lägger mindre tid på att lösa teknikaliteter och kan fokusera mer på att bygga de funktioner som faktiskt gör saker. Tidigare var man ofta tvungen att bygga en ”verktygslåda” innan man kunde komma igång med det man egentligen skulle göra, det slipper man i stor utsträckning nu. Sen har ju även utvecklingsverktygen blivit kraftfullare. Jag tänker framför allt på möjligheten till refaktorisering med några få musklick och att skapa klasser, gränssnitt och strukturer utifrån fördefinierade mallar. Det här tar bort en hel del av de tråkiga och repetitiva momenten i programmering. Som en bieffekt av det här så har tröskeln till att ta steget in och producera kod minskat.

Varför tror du att programmeringsyrket har blivit så pass attraktivt under de senaste åren?
– Tröskeln har sänkts i takt med att verktygen har blivit bättre vilket gör att fler släpps in helt enkelt. En annan faktor tror jag är att arbetsmetoderna har ändrats. Yrket omfattar numera så mycket mer än att bara knacka kod. Man jobbar mer i tvärfunktionella team med närhet till verksamheten numera vilket jag tror attraherar en större grupp människor. Det här hänger ju ihop med att IT har blivit en allt viktigare del av de flesta verksamheter och numera är nödvändig för de flesta olika funktionerna i en organisation.

Sen spelar det ju såklart in att arbetsmarknaden har varit bra under lång tid.

Tror du att vi om 10 år kommer att behöva webbutvecklare, eller kommer det att finnas tjänster så pass bra att man själv kan bygga allt?
– Man kan ju redan idag sätta upp en helt OK webbsida, wiki, blog eller e-handel på en eftermiddag och den här tjänstesektorn kommer fortsätta växa och bli både större och bättre. Det är bra, för det betyder att man kan få ett standardiserat IT-stöd till en låg kostnad. Förutsättningen är då att man är nöjd med de standardfunktioner som tjänsten tillåter. För det man vinner i kostnad och snabbhet, det förlorar man i flexibilitet. Om man vill ha en egen udd eller särart och därmed gå utanför standardtjänstens ramar så är det alltid bättre att bygga eget. Det gällde för 15 år sedan, det gäller idag och det kommer att gälla om 15 år också.

Tack för dina svar och kloka tankar, Rolf!

Rolf Kallenbäck är en av våra konsulter som arbetar med teknik och utveckling. Rolf har arbetat med systemutveckling sedan 1998. Han har en bred erfarenhet från hela systemutvecklingsområdet och har arbetat med arkitektur och programmering, såväl som kravställning och projektledning.

Vill du veta med om Rolf Kallenbäck? Klicka då in här!