Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Hur du kan sätta och leva upp till dina nyårslöften 2016

cover

Vår Management-konsult delar med sig av sina kloka tankar om nyårslöften: 

Varje år så funderar vi över våra nyårslöften. Vi frågar oss själva: Vad vill jag? Vad ska jag lova mig själv?

Och vi vet alla att nyårslöften inte alltid är särskilt effektiva eftersom att vi sällan håller vad vi lovat. Varför det? Jo, för att mål och aktiviteter som inte är tydligt förankrade i varför vi vill det, eller är formulerade negativt, som till exempel ”jag ska gå ner i vikt” – inte är särskilt attraktiva för oss att nå.

Vi behöver börja med att söka inom oss varför vi vill det vi vill. Ett Varför är baserat på ett önskemål eller en dröm. Något vi verkligen vill. När vi formulerar ett mål baserat på ett tydligt Varför så blir det som en morot som drar oss framåt. Det blir känslomässigt positivt och något som vi är motiverade av att jobba mot och uppnå.

Jag brukar göra följande övning, som ger mig en tydlig bild av vad jag önskar och vill, varje halvår:

Hitta en tid då du kan sitta ostörd i minimum en halvtimme. Hitta en trevlig och inspirerande plats att sitta på. Slut gärna ögonen och ta 3 djupa andetag. Fokusera på din andning. Detta för att få bort tankar och vara mer lugn och i nuet, och därmed redo för att fokusera framåt på dina önskemål och drömmar. Om du är van vid att meditera så kan du göra en kort avslappningsmeditation först.

Ställ följande frågor till dig själv, en i taget, och tänk efter. Ta god tid på dig till varje fråga och skriv sedan ner svaren:

  • Vad har jag gjort bra 2015?
  • Vad vill jag göra mer av?
  • Vad vill jag göra mindre av?
  • Vad vill jag sluta med?
  • Vad vill jag börja med?

Med hjälp av svaren på dessa frågor så kan du hitta aktiviteter för att nå dina önskemål. Till exempel om du vill dansa mera så kan du börja titta på aktiviteter som till exempel danskurser. Då kan du gå vidare och börja titta på vilken kurs du ska anmäla sig till.

Detta ger dig konkreta aktiviteter som du kan göra om till löften. Då dessa löften är baserade på vad du vill, med ett tydligt Varför, så är de mer attraktiva och lättare att följa.

Lycka till med övningen!
May-Lis Farnes

May-Lis Farnes är Management-konsult på Kvadrat. Hon jobbar bland annat med utveckling av människor och organisationer, med ledarutveckling och förändringsarbete. May-Lis är utbildad coach och drivs av att skapa skillnad och hjälpa andra att nå de mål de önskar. Ni kan läsa mer om May-Lis Farnes här!