Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Kan man öva sig till att bli en duktig designer & front end-utvecklare?

cover
Johan Davidsson är ett av våra senaste nyförvärv som front end-utvecklare och designer. Han är en fena på Javascript-utveckling och är ytterst kompetent i CSS/LESS/SASS med ett bra öga för design och användbarhet. Vi tar och lär känna honom lite bättre!

Hej Johan! Som front end-utvecklare och designer så jobbar du mycket med det grafiska och det estetiska. Tror du att man kan öva sig till att bli en riktigt bra designer, eller handlar det till en viss del även om talang och känsla?

– Som i alla färdigheter kan man givetvis ha en fallenhet för något men likt allt annat krävs det övning och erfarenhet för att bli bra. Det som möjligen urskiljer design gentemot till exempel utveckling är att det estetiska resultatet tenderar att bedömas mer subjektivt. Därför kanske det är lite extra viktigt i just design att vara trygg i sig själv och det man gör.

Hur mycket måste en front end-utvecklare förstå av back end-utveckling? Varför?
– Teoretiskt sett kan man ha mer eller mindre vattentäta skott mellan front end och back end. Men i praktiken är förståelsen viktig för att kommunicera, effektivisera och föregå problem. En trummis behöver inte kunna spela gitarr lika bra som gitarristen i bandet men hen har en betydande fördel av att veta hur man gör när de spelar tillsammans.

Vad är det roligaste med att vara front end-utvecklare?
– Det är vanligt att front end-utvecklingen binder ihop mycket i ett projekt. Man måste ta stor hänsyn till såväl interaktionsdesign som verksamhet och teknik. Det i sin tur skapar klurigheter som är roliga att lösa.

Är du intresserad av att läsa mer om Johan Davidsson? Klicka då in här!