Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Work-life balance – Så uppnår du balans mellan arbete och fritid

cover

Work-life balance är ett begrepp som aldrig slutar trenda, och som tycks bli ett allt viktigare karriär- och livsmål. I en undersökning gjord av Universum 2015 visar det sig att majoriteten av de tillfrågade studenterna tycker att balans mellan arbete och privatliv (work-life balance) är det viktigaste i deras framtida karriärer.

Som egenföretagare är work-life balance extra viktigt. Och extra svårt! För när man jobbar i sitt eget företag, och är sin egen chef, så är ens arbete ofta något man brinner för och tycker är roligt. Och man har mycket frihet! När ska man stänga av jobbet? Och hur gör man det? Vad är fritid och vad är arbete?

Här är våra bästa tips på vad du kan göra för att uppnå work-life balance i ditt liv och i din karriär.

1. Planera din tid (och din fritid). Planering A och O. Det gäller inte bara att planera ditt arbete, utan även din fritid. Annars är det lätt hänt att jobbet tar över. Du ska ju bara göra ”en sak till”… Planera din tid noggrant så att du får en sund balans i livet. Fritid är viktigt och det kommer inte bara av sig själv.

2. Var social! Var inte rädd att missa en städning någon gång då och då för att istället umgås med nära och kära. Det ger så mycket mer att träffa vänner än att ha ett perfekt hem. Ett socialt liv stimulerar dig och ger dig en paus från jobb och vardagspussel. Dessutom – de bästa idéerna kommer ofta när man är så långt från förpliktelser som möjligt.

3. Sov ordentligt. Sömnen är viktig för dig. Inte bara för din hälsas skull, utan också för din karriär. Får du ordentligt med sömn varje natt så återhämtas kroppen och du får lättare att fokusera på det du gör under din vakna tid. Dessutom: För lite sömn gör att du ser trött ut och du uppfattas som en sämre ledare, är mindre anställningsbar och mindre pålitlig. Det visar en undersökning gjord av en docent vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet.

4. Våga vara helt ledig. Se till att du har helt lediga dagar, eller åtminstone halvdagar, då du inte ens öppnar datorn eller läser ett enda mail. Att alltid jobba lite är det sämsta du kan göra eftersom att varken ditt arbete eller din lediga tid då blir kvalitativ. Jobba 100% när du väl jobbar, och var ledig 100% när du väl är ledig.

5. Träna. Det kanske låter som en klyscha, men att röra på sig frigör endorfiner, gör dig lugnare samt att du lättare kan fokusera när du väl jobbar. Forskning har visat att man kan jobba mer fokuserat när man har motionerat. Det behöver inte innebära att man spenderar flera timmar i veckan på gymmet, utan en promenad till och från jobbet, någon simtur i veckan, ett yogapass eller en badmintonmatch med en kompis fungerar alldeles utmärkt. Det viktiga är att du rör på dig!

6. Gör upp en plan för din mail. Mail är ett ångestmoln för många. Ta bort mailen från mobilen och gör istället upp en plan över hur du ska hantera dina inkommande mail. Bestäm dig för att läsa, och svara på, mail 3 gånger per dag, och se till att åtgärda mailen direkt när du väl läser dem. Låt inte mailen bli din to-do-lista.

7. Lär dig att säga nej. Om du säger ja till alla möten och inbjudningar kan det lätt hända att du aldrig får tid att sitta och jobba med det du behöver, och att det blir ett kvälls- och helgnöje istället. Bestäm dig för hur många timmars externa möten du kan ha per vecka, och när kvoten är uppfylld så bokar du inte in mer.

8. Var på kontoret så länge du behöver en dag i veckan. Bestäm en dag i veckan då du jobbar precis så länge som du behöver. Kanske någon annan kan hämta barnen den dagen, eller laga middagen? Använd den här dagen väl och se till att komma ikapp med så mycket som möjligt – det ger ett lugn som i bästa fall håller i sig resten av veckan.


Känner du att de här tipsen var till hjälp?
Läs då gärna:
”Så lyckas du som konsult”
”Det föddes en önskan om att hitta en balans mellan arbetsliv och privatliv”
”Älska ditt jobb – 5 tips på hur du ökar arbetsglädjen”
”Så blir du en framgångsrik entreprenör – 7 tips”