Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Ledarskapsexperten tipsar: Så blir du en bra ledare

cover

Sverige ligger allt som oftast i topp när det kommer till undersökningar och mätningar av gott ledarskap och när Stanford University 2014 gjorde en studie i ämnet hamnade Sverige på en prestigefylld fjärde plats över länder med världens bästa ledarskap. Men vad är det egentligen som karaktäriserar bra ledarskap? Vi fick tillfälle att prata med Kvadrats Jonas Hangvar som själv har lång erfarenhet inom området. Av sina 15 år inom systemutveckling, integration, verifiering och IT så har en stor del av tiden spenderats just i rollen som chef och ledare. Vi bad honom att dela med sig av sina insikter, tips och vad han anser utgör en bra ledare. Ordet är ditt, Jonas! 

1. Lead by example. Detta var en uttalad förväntan på chefer på Ericsson när jag jobbade där. Trots att jag själv aldrig hade satt ord på den här principen tidigare så hade jag genom åren lärt mig att det är så här det fungerar. Förväntar du dig ett beteende hos de du leder, så se till att föregå med det beteendet själv. Fuskar du är du rökt. Ursäkter gör sig inget besvär.

2. Feedback. Återmatning. Återkoppling. Att kommunicera hur ett beteende upplevs från en annan persons perspektiv. En vital förmåga som ledare och något som du bör vara mån om att gruppen du leder är duktig på. Det du tränar på blir du bra på! Träna på feedback! Välj att ge mycket mer positiv än negativ feedback, men undvik inte den senare när den behövs. När gav du någon feedback senast? Välj också att lyssna på feedback, det är en av dina bästa källor till information om hur du kan utvecklas som person.

3. Självinsikt. Förmågan att känna till dina egna styrkor och svagheter, att veta hur du själv fungerar och se hur ditt eget beteende påverkar omgivningen. Som ledare vill du omge dig med personer som kompletterar din egen person. Det är jättesvårt om du inte har en god självinsikt. Jag fascineras ständigt av hur jag själv uppfattas av min omgivning och hur ofta det glappar gentemot min egen självbild. Ett ständigt utvidgande av sin egen självinsikt kännetecknar den gode ledaren.

4. Reflektera. Fundera på vad som händer och varför. Ta dig tid för reflektion och be din omgivning om reflektioner. Det här är ett fantastiskt verktyg för att bekämpa dåliga beslut och att se saker i ett större perspektiv. Vad hindrar dig från att avsluta möten, arbetsdagar, projekt och utbildningar med att reflektera? Förhoppningsvis ingenting!

5. Kontexten dominerar! Det betyder att du behöver situationsanpassa ditt ledarskap. Ibland är det helt rätt att vara auktoritär, även om du antagligen bör ha ett coachande förhållningssätt till vardags. Ditt sammanhang kanske kräver att du är tillbakadragen och låter din grupp lära sig genom att göra misstag. Eller inte. Det beror på. Använd reflektion för att fundera på vad som är rätt i sammanhanget där du befinner dig.

Men. Även om de här tipsen hjälper dig och gör dig till en bättre ledare, så räcker det inte riktigt. Ledarskap handlar nämligen om mycket mer än så. Jag har till exempel inte pratat om personliga egenskaper så som mod, nyfikenhet och trygghet. Jag har inte citerat min gamla mentor Anette: “En grupp vet alltid vad den vill ha, men inte alltid vad den behöver”. Jag har inte rekommenderat UGL, inte nämnt Non Violent Communication och inte sagt ett smack om grundläggande psykologiska behov som driver oss som personer. Nåväl, det här är ju ingen följetong av böcker, utan ett blogginlägg. Du får helt enkelt vara medveten om att det finns mycket mer att beakta om du vill bli en bra ledare. Men det här är i alla fall en början!

Tack för dina kloka tips och ord om ledarskap, Jonas! Vill du veta mer om Jonas Hangvar? Klicka då dig vidare hit.


Känner du att de här tipsen var till hjälp? Läs då gärna även:
”Så lyckas du som konsult”
”Älska ditt jobb – 5 tips på hur du ökar arbetsglädjen”
”Så blir du en framgångsrik entreprenör – 7 tips”
3 tips från experten: Så klättrar du i karriären