Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

”Det är nog det jag är mest stolt över ändå; att ha lyckats vara lite säregen”

cover

Annika Dahlqvist är en idésprutande entreprenör med många strängar på sin lyra. På hennes CV hittar vi många års erfarenhet av analys av krav, teknik och verksamhet i flera olika branscher. Hon har även en bred teknikbakgrund med bland annat erfarenhet av system- och databasutveckling, configuration management och verksamhetsarkitektur. Annika är dessutom en omtyckt lärare med flera år som mentor i bagaget. Också tillverkar och säljer hon hantverk tillsammans med sin mamma! Vi tar och lär känna henne lite bättre!

Hej Annika! För de som inte vet, kan du berätta lite allmänt om vad en konsult inom dina områden gör?
– En mängd olika saker skulle jag säga! Kravanalys är ganska vanligt men jag sysslar även en del med verksamhets- och processkartläggningar, verksamhetsarkitektur, revisioner, utredningar, upphandlingar och förstudier. Genomgående i mycket av det jag gör, är att hjälpa till att hitta och förmedla förståelse för komplexa situationer. För ett företag som satsar på IT, men vars huvudsakliga verksamhet är något helt annat, är det avgörande att skaffa sig en förståelse och en insikt i sina IT projekt för att kunna få ut rätt nytta i slutändan – Det är där jag jobbar! Jag går in i komplexa, trassliga, tekniskt och organisatoriskt avancerade situationer och hjälper till att genomlysa dem. Det kan till exempel vara att fånga verksamhetens behov och krav till en upphandling av ett IT-projekt, göra en revision av ett pågående projekt för att kunna förutse risker innan de blir problem eller att kartlägga verksamhetsprocesser och systemsamband för att veta vad man har för utgångspunkt. Just nu arbetar jag med att koordinera stora mängder av krav och aktiviteter i ett större projekt för att företaget skall få kontroll och en bra översikt över dem.

Vad inom dina områden brinner du lite extra för?
– Det jag brinner för är att skapa den förståelse som är så svårt, men så viktigt inom både IT och verksamhetsstyrning såväl som i resten världen. Det är inte en slump att jag döpte mitt bolag till GraspIT…

Vi har förstått att du är en mångsysslare. Berätta – vad gör du utöver att vara en IT-och management konsult?
– Ja, det kan man säga! Skulle det finnas en tävling för bredast bolagsbeskrivning så borde jag ha chans på pallplats. Jag har alla möjliga idéer och koncept som jag skulle kunna tänka mig att driva, långt fler än jag någonsin kommer genomföra. Frågar du mig om ett år igen så håller jag säkert på med något nytt! Min sidoverksamhet just idag är att designa och sälja hantverk tillsammans med min mamma. Från början var min tanke att hjälpa mamma få en fin pensionstillvaro genom att göra något hon tycker om, samtidigt som hon kunde få något att dryga ut sin ganska sparsamma pension med. Ganska snart upptäckte jag, lite otippat, att det var riktigt roligt också för mig. Det är givande att varva det lite mer diffusa leveranserna jag gör som konsult med riktiga, fysiska föremål du kan hålla i handen. Plus att jag dessutom får lära mig massor om e-handel! Här finns vi för er som är nyfikna och vill kika.

Vi har sett att du haft uppdrag hos en av Sveriges största myndigheter, Arbetsförmedlingen samt hos Norges motsvarighet. Vad gjorde du där och vad var den största utmaningen?
– På NAV, som är Norges motsvarighet till bland annat Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Pensionsmyndigheten och Socialstyrelsen, gjorde jag tekniska revisioner och utredningar med tillhörande rådgivning på vad som då var Norges största IT-projekt. Utmaningen där var att på kort tid sätta sig in i ett enormt projekt, i en enorm organisation och identifiera det allra viktigaste. Folk tror mig inte när jag säger det, men det är bland det roligaste uppdrag jag gjort. På Arbetsförmedlingen har jag arbetat med deras datalager, som håller Sveriges arbetsmarknadsstatistik, och nu senast var jag där som kravanalytiker och jobbade med bland annat IT-stöd för etablering av nyanlända och statsbidrag till a-kasseverksamheten. Utmaningen här är att eftersom Arbetsförmedlingen är så mångfacetterad och har så många olika uppdrag, ställer det krav på mig som konsult att kunna matcha det. Samtidigt är det också det som är det bästa, att för en och samma kund få jobba med så varierade områden. Att dessutom kunna hjälpa till att göra faktisk samhällsnytta är en väldigt fin känsla.

Av allt du åstadkommit i ditt liv – vad är du mest stolt över?
– Bra fråga! Och svår! Jag har haft förmånen att göra riktigt häftiga saker, haft ledar- och chefsroller, högprofilerade konsultuppdrag och massor av andra saker med mycket prestige och skrytpotential i. Men ska jag vara ärlig är jag nog mest stolt över gångerna jag gått min egen väg, och inte nödvändigtvis gjort det jag förväntats göra. Att välja något som är positivt för dig själv och kanske din familj men som är svårt att förklara för omvärlden, det kräver mer av dig än man tror. Jag tror inte jag har haft en så vanlig karriär, eller liv i övrigt heller förresten, och det är nog det jag är mest stolt över ändå; att ha lyckats vara lite säregen.

Tack så mycket Annika för att du tog dig tid och delade med dig av såväl dina tankar som din spännande karriärresa. Vill du veta mer om Annika Dahlqvist eller komma i kontakt med henne? Gå då in här!