Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

“Jag är aldrig rädd för att ta risker om jag har den rätta magkänslan”

cover

Vi möter Mia Lund som hoppade av gymnasiet och började jobba på krogen, för att 14 år senare som småbarnsförälder utbilda sig och arbeta som anställd konsult – men längtade tillbaka till friheten från restaurangbranschen på 80-talet. Nu är hon egenföretagare hos oss på Kvadrat och har fått friheten tillbaka. Mia är projektledare med inriktning mot verksamhetsutveckling och förändringsledning. Vi pratar med henne om mod, frihet, om att våga hoppa, om att starta eget och mycket mer. Häng med! 

Har du alltid varit egenföretagare? Om inte – berätta lite om dina tidigare jobb?
– Jag började mitt yrkesliv som avhoppare från gymnasiet och jobbade sedan i handeln och restaurangbranschen i 14 år. Jag hade nog kunnat stanna på krogen för det var fritt – och bra betalt på den tiden – men finanskrisen och ändrade avdragsregler för representation gjorde att många fick sluta i slutet av 80-talet. I samma veva bildade jag familj och fick barn så jag var hemma ett par år med bebisar. Efter det blev jag sugen på att plugga igen, läste in gymnasiekompetens på Komvux och kom in på ett systemvetarprogram på Linköpings Universitet. När jag var färdigutbildad jobbade jag som anställd konsult under flera år, men längtade alltid efter något annat. Något friare och mer kreativt. Jag längtade lite efter den känsla jag hade som frilansande servis/barmästare på 80-talet.

Vad var det som gjorde att du vågade ta steget och starta eget?
– Jag hade enskild firma i många år, men bara som bisyssla till mina anställningar och drog inte in så mycket pengar där – i alla fall inte i början. Men jag hade hela tiden en tanke om att försörja mig helt och hållet som egen och en dag, när jag insåg att jag bara var en debiteringsmaskin som var tvungen att be om lov för allt jag ville göra för att utvecklas i mitt yrkesliv, så kände jag att det var dags. Jag sa upp mig utan att egentligen veta om jag hade uppdrag. Man kan nog säga att beslutet hade legat och grott länge, sakta med säkert, och till slut så var det en enda liten händelse som blev droppen för mig och jag tog steget.

Vad var du mest rädd för när du blev egenföretagare?
– Själva företagandet var jag inte orolig för, men professionellt så visste jag inte då om jag var tillräckligt attraktiv på marknaden. Men någonstans innerst inne så trodde jag på mig själv. Jag hoppade helt enkelt bara och tänkte: vad är det värsta som kan hända och vad händer om det värsta händer? När jag hade tänkt ut en strategi för det så kände jag mig helt lugn. Jag hade ju hoppat så många gånger tidigare. Hoppat av gymnasiet, flyttade till en annan stad 17 år gammal, pluggat på universitetet som ensamstående småbarnsförälder… Ja, listan kan göras lång.

Jag är aldrig rädd för att ta risker om jag har den rätta magkänslan. När jag exempelvis år 2011 hade bestämt mig för att bli projektledare så anmälde jag mig till en längre certifieringsutbildning som skulle göra slut på mina sista pengar i kassan, och då var jag samtidigt utan uppdrag. Perfekt tillfälle att certifiera mig tänkte jag, och litade på att allt skulle ordna sig. Och det gjorde det ju! Den certifieringen bidrog till att jag fick mitt första lite tyngre projektledaruppdrag.

Har livet förändrats sedan du tog steget och startade eget?
– Ja, mitt liv har förändrats jättemycket. Jag har utvecklats både på ett personligt och professionellt plan på ett sätt som jag inte tror hade skett som anställd. Jag var liksom tvungen till det i processen att gå från anställd till egen. Jag styr numera över mitt liv precis på det sätt som jag hade föreställt mig. Jag bestämmer själv när och hur mycket jag ska jobba och hur jag vill kompetensutveckla mig. Den enda jag har att rätta mig efter är kunden. Jag är definitivt en mycket bättre konsult som egenföretagare.

Vad är det bästa med att vara egenföretagare enligt dig?
– Friheten helt klart. Frihet att bestämma själv över tid och ekonomi. Friheten att variera omfattning av uppdrag – antingen om kunden önskar eller om jag själv behöver det. En av mina kunder uttryckte sin förvåning och uppskattning när tempot drogs ner i ett projekt jag deltog i, och jag anpassade min arbetstid efter behovet. Det hade han aldrig varit med om tidigare med någon konsult. Normalt sett debiterar man som konsult det som står på avtalet, men eftersom att jag inte har någon konsultchef som jagar debiteringsgrad så kunde jag gå ner i tid under en period. Det gav både mig och Kvadrat goodwill.

Vad är ditt bästa tips till någon som står i valet och kvalet av att ta steget och starta eget?
– Ta risken om ditt hjärta är med dig. Var beredd på att din tillvaro kommer att vara föränderlig hela tiden. Sakers tillstånd kommer ständigt att förändras och om du är redo för det, och har förberett dig på förändringar, så kan det bara bli bra.

Vill du läsa mer om Mia Lund? Då går du in här!