Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Elektronik- och IT-trender 2016

cover

Kvadrat är ett företag med ett brett utbud av fantastiska människor med olika kunskaper och kompetenserområden. Ett av våra största kompetensområden är inom IT, och vi är fantastiskt stolta över alla våra IT-konsulter. Idag sätter Nordens största IT-mässa, Dustin Expo, igång i Globen i Stockholm och vi kommer med säkerhet kunna se både en och annan Kvadratare minglandes på mässan. Förra året kunde vi bland annat ta del av hur IoT, Internet of Things, började slå sina klor i marknaden, men vad är det vi har att se fram emot i år? Jo, vi kan se att en del av årets stora trender faktiskt är vidareutvecklingar på förra årets snackisar, men också att en del heta trender som hängt med ett tag börjar svalna. Årets stora snackis är dock helt klart den stora utvecklingen av IoT-prylar som vi ser i många av årets stora elektroniktrender! Här ser vi trenderna Dustin själva spår kommer prägla IT – och elektronikåret 2016.

Drönare
Multikoptrar och drönarna har det snackats en del om de senaste åren och det kommer att fortsätta att surras (!) mycket kring dessa även under 2016. Var beredd på att behöva ducka för flygande ting ett antal gånger under besöken på årets IT mässor som med all säkerhet kommer att vara flitigt besökta av olika typer av drönare, stora som små. Den stora trenden kring drönarena är dock att de blir allt mer smarta, snarare än radiostyrda kameror, vilket också kommer att öppna upp nya användarområden för dessa flygande prylar.

Virtual Reality
Virtual reality, eller VR som det ofta kallas, har varit en stor snackis under de senaste två åren men 2016 sägs vara året då VR kommer att slå ordentligt och bana väg för nya användarområden. Trots detta kommer VR fortfarande har sitt största användarområde inom spel. VR-glasögon blir också allt vanligare ihop med den ovan nämnda trenden drönare där VR-glasögon används för att  styra drönarna.  

Wearables för hälsa
Hälsa är något som ligger i tiden, och det är en trend som inte gått IT- och elektronikvärlden förbi! Under 2016 kommer vi att se en stor trend inom IoT- tränings och hälsa wearables i form av smarta skor och träningsdräkter med inbyggd teknik. Vi kommer även att se en del andra hälsoinriktade hjälpredor så som hjälp att hålla koll på hjärtat, kroppstemperaturen, blodsockret och mycket mer.

Svalnade trender
Mobiltelefoner och TV appar är ett område som varit rykande hett under en längre tid men som i år ser ut att mötas av ett svalnade intresse då inga stora nyheter eller trender väntas presenteras inom områdena under året.