Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Systemutvecklare om IT-branschen, utmaningar i karriären & tips till framtida systemutvecklare

cover

“De vassaste och mest imponerande individerna jag har jobbat med, oavsett typ av kompetens, har varit sådana som på riktigt tyckt att det de gör är kul”

En systemutvecklare kan ses som länken mellan den komplicerade tekniken och människorna som vidare ska använda tekniken – lite av spindeln i IT-nätet helt enkelt. Med digitaliseringen och IT-branschens stora tillväxt visar varken intresset för systemutveckling, eller efterfrågan på duktiga systemutvecklare, tecken på att svalna.

Vi har pratat med en av Kvadrats systemutvecklare – Vicente Vega. Vicente har många strängar på sin IT-lyra. Hans erfarenhet är lika lång som hans kompetens är bred och han har arbetat med både back-end och front-end inom specialiserade agila team, men även i mindre team med ett större helhetsansvar. Vi pratar med Vicente om systemutveckling, om hans största utmaningar och om hans bästa tips till blivande systemutvecklare.

Hej Vicente! Du arbetar ju som systemutvecklare. Berätta lite om ditt arbete och dina senaste uppdrag?
– Hej! Jag har framförallt jobbat som .NET-utvecklare inom stora IT-organisationer med många beroenden mellan systemen och som sträcker sig över flera områden; exempelvis värdepapper, bank och försäkring. Just nu arbetar jag på uppdrag av Arbetsförmedlingen  och den främsta skillnaden i mitt nuvarande uppdrag, jämfört med tidigare, är att Arbetsförmedlingen är en statlig uppdragsgivare och att målgruppen är en annan än den jag tidigare varit van vid. Arbetsförmedlingen har dock en stor IT-organisation, så miljön känns bekant ändå. Jag tycker att det är viktigt att få nämna just miljön. Det kan vara lockande att tro att den tekniska delen av arbetet är det enda som räknas för en systemutvecklare, men att ha kunskap kring processer och arbetssätt i den miljön har för mig varit minst lika viktigt som den tekniska kunskapen. Teknisk kunskap är dessutom, i många avseenden, en färskvara med tanke på hur snabbt utvecklingen rör sig framåt inom IT. Då kan det vara rätt skönt att ha erfarenhet kring de “mjukare” delarna av arbetet som fortfarande är tillämpbara även på andra uppdrag.

Vad är det absolut bästa med ditt arbete?
– Det absolut bästa med mitt arbete är att det kan ta sig så många olika uttryck. Från att du ensam dyker ner i koden och är helt fokuserad, till att du tillsammans med andra utvecklare resonerar fram en bra lösning på ett komplicerat problem. Det är häftigt att i ena stunden i princip “prata” med en maskin, och ge den instruktioner, och i andra stunden prata med en beställare utan teknisk kunskap och ändå lyckas få alla inblandade, inklusive mig själv, att förstå, och bli förstådda – kaos och struktur på en samma gång!

Man pratar ofta om begreppet full-stack i IT-världen. Vad innebär det för dig? Anser du att det är en fördel att man som utvecklare kan både back-end och front-end?
– Jag tror att det beror helt på vilket företag eller bransch du befinner dig i. I startup-världen verkar benämningen full-stack vara populär sedan många år tillbaka. Jag själv tycker inte att den benämningen är särskilt bra eftersom att den verkar tolkas lite olika beroende på vem du frågar. För en del betyder full-stack att ha koll på både front-end och back-end i allmänhet, men för andra betyder det att ha expertkunskap genom alla lagren – vilket är väldigt svårt att uppnå. Oavsett hur full-stack tolkas är det onekligen en populär profil. Så pass populär att det numera finns en uppsjö av så kallade “bootcamps” där blivande utvecklare kan betala för att förvandlas till full-stack-utvecklare på kort tid. Prova bara att Googla “full-stack” så ser ni med all säkerhet flera exempel. Men IT-världen är större än så och möjligheterna likaså. Exempelvis kan en utvecklare fördjupa sig i ett av de olika lagren och bli väldigt eftertraktad på grund av sina expertkunskaper i det, medan annan utvecklare kanske tycker att det är mer intressant att jobba lite bredare och vara delaktig i flera lager, utan att specialisera sig inom något av dem. I det fallet kan det nog vara bra att skaffa sig erfarenhet från både front-end och back-end, och jag tror att det finns gott om företag där det kan vara en fördel.

Vad har varit den största utmaningen i din karriär hittills?
– Ett av mina första riktiga uppdrag som utvecklare var en ordentlig utmaning! År 2007 hade jag precis bytt till ett nytt konsultbolag och fick lite av en slump ett uppdrag som på pappret var mer lämpat för en, eller flera, mer seniora konsulter. Jag fick verkligen sätta mycket av min utbildning på prov! Jag fick göra förstudie, design, utveckling, test och flera presentationer för intressenter från både Sverige och England – något som var både läskigt och spännande. Men det gick bra och jag lärde mig mycket av just den utmaningen.

Om man ser till den större bilden så skulle jag definitivt säga att den största utmaningen är den som pågår just nu – att få karriären att gå ihop med livet som småbarnsförälder. Det är en utmaning att veta när man ska gasa och när man ska bromsa, och att hitta ett sätt att vara en väldigt närvarande förälder samtidigt som man vill framåt i karriären. Parallellt med det så måste man hålla sig uppdaterad med ny och aktuell teknik, välja “rätt” och avsätta tid för att läsa på. Jag är nog långt ifrån ensam i att känna så. Att gå med i Kvadrat har definitivt gjort det lättare för mig ur den aspekten eftersom att jag nu får större kontroll och kan bestämma mer själv.

Det finns en stor efterfrågan på systemutvecklare idag. Vilka är dina bästa tips till de som skall ut på arbetsmarknaden som nya systemutvecklare?
– Jag ska ta risken och låta lite optimistisk – jag tror att du lyckas bäst om du vågar lita på det som intresserar dig. Förutsättningarna för att bli riktigt bra är bäst då. Om du inte vet vad som intresserar dig mest bör du nog försöka byta miljö/bransch lite då och då och se dig om så mycket som möjligt. Det kan vara svårt att från början förstå vilka alternativ som finns och vad de innebär. De vassaste och mest imponerande individerna jag har jobbat med, oavsett typ av kompetens, har varit sådana som på riktigt tyckt att det de gör är kul. Sen skadar det inte att laborera lite på egen hand om du är nyfiken på en viss teknik men inte kan jobba med det just nu. Det finns numera massor av bra utbildningsresurser på nätet för systemutvecklare. Gör upp en lista på det som intresserar dig och beta av den i mån av tid.

Slutligen, se till att sova ordentligt. Det har vi alla fått höra sedan vi var små, men det är nog mer relevant nu än någonsin.

9k=Tack för dina svar, Vicente. Vill du veta mer om Vicente Vega? In och läs här