Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Med passion för tango och programmering

cover

Raul Bache är ett av våra senaste tillskott på Kvadrat. Raul är en erfaren systemutvecklare som har arbetat som egenföretagare under ett par år inom framförallt mobila applikationer. År 2012 bestämde sig Raul, under en resa i Sydamerika, för att prova på att dansa tango. Där och då hade han ingen aning om att beslutet inte bara skulle väcka ett stort intresse för den passionerade dansen, utan att det i framtiden även skulle leda honom till ett nytt arbete.

Det var under en resa i Sydamerika som Raul, av en händelse, hamnade i Buenos Aires. Där skrev han upp sig på en timmes nybörjarlektion i tango. När timmen var över var han fast i den passionerade dansen och väl tillbaka på svensk mark anmälde han sig till ännu en kurs. Idag, fyra år senare, är det tangon, tillsammans med motorcykelkörning och hans tvååriga son som upptar det mesta av hans fritid.

– Det som tilltalar mig med tangon är framförallt kombinationen av sensualitet och musikalitet som man kan ge uttryck för och dela med en danspartner. Dansen handlar mycket om improvisation och känsla, och när alla bitar klaffar så är man som i himlen. Att hjärnan utsöndrar oxytocin i den nära omfamningen är ett stort plus förstås.

 

Danslektioner på Kvadrat
Om det var slumpen eller ödet som förde Raul till Kvadrat är han inte säker på, men att Tangon spelade en avgörande roll i ekvationen – det vet han med säkerhet.

– Jag hamnade på Kvadrat av ren slump, alternativt var det ödet som förde oss samman. Jag hade hört talas om Rikus lektioner i argentinsk tango sedan lång tid tillbaka och när tillfället gavs skrev jag upp mig på hans privatlektioner som hölls på just Kvadrats kontor i Göteborg.

Efter en av danslektionerna började Riku och Raul att prata rauloch det visade sig att det inte bara var passionen för tangon de delade, utan även passionen för systemutveckling. Samtalet fortsatte över en bit mat och ett glas och Riku, som varit ansluten till Kvadrat sedan våren 2015, berättade för Raul om Kvadrat och företagets värderingar. För Raul, som själv var egenföretagare och hade börjat känna att han saknade kollegor och samhörighet, tändes en nyfikenhetens låga. Efter samtalet med Riku kontaktade Raul Göteborgskontorets VD Anna Edshage som bjöd in till ett Öppet Hus där Rauls uppfattning om potentialen i Kvadrats koncept vidare cementerades.

 

”Jag kände att företagets värdegrund konvergerade med min egen och framförallt tilltalade kombinationen av att vara fri som företagare och samtidigt ha gemenskap i kvadratgänget mig”

 

Trivs med gänget på Kvadrat
Idag är Raul en av Kvadrats många konsulter och arbetar just nu på uppdrag av Ascom som har utvecklat en tweakad version av en Android för sjukvården med tillhörande stödappar och system. Rauls huvudsakliga uppdrag är, som han själv uttrycker det ”att se till att mjukvaran lirar med hårdvaran” och han har inte ångrat sitt beslut att gå med i Kvadrat.

– Det är raka rör och trevliga medarbetare. Under en kväll tillsammans med Kvadratare lärde jag känna fler på ett större djup än vad jag gjort hos kunden på en månad. Jag eggas av tanken på hur det skulle vara om alla Kvadratare satt på samma ställe – vad man hade kunnat åstadkomma då.


Riku_Stora_Teatern1Två dansanta systemutvecklare
Riku har själv dansat tango i över 15 år, undervisat i 12 år och spenderat åtskilliga semestrar i tangons tecken på festivaler, resor i Argentina och på workshops. Sedan han anslöt till Kvadrat, våren 2015, har han erbjudit privatlektioner i tango på Kvadrats kontor i Göteborg och som en följd av detta har Kvadrat nu två dansanta systemutvecklare knutna till sig. Men på fråga om han tror att det finns ett direkt samband mellan förmågan att bemästra tango och förmågan att bemästra systemutveckling, ställer han sig tvivlande.

– I den europeiska tangomiljön är det rent generellt så att många av de som dansar är akademiker av något slag, ‘ingenjörer och psykologer’ enligt ett populärt skämt. En gissning till varför det är så har varit att det hänger ihop med att tangon stimulerar helt andra behov än de i som stimuleras i yrkeslivet- eller att det faktiskt hänger ihop direkt; det är en svår dans och kräver ett stort mått av engagemang för att ta till sig.

 

Tack så mycket Raul och Riku för er tid. Vi är så glada att ha två så dansanta programmerare hos oss!