Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Kvinnor i spetsen enligt senaste GEM-rapporten

cover

Efter en stadig tillväxt bland svenska entreprenörer under många år, dippade plötsligt kurvan under 2014. Enligt årets GEM-rapport, Global Entrepreneurship Monitorhar dock egenföretagandekurvan återigen vänt till det positiva – och den förändringen är främst kvinnornas förtjänst!

Företagsmarknaden har länge varit mannens domän, men sakta men säkert ser vi hur kvinnor allt mer tar för sig av marknaden. Mellan åren 2006 och 2012 skedde en markant ökning av det kvinnliga företagandet med hela 36 procent, och idag drivs en fjärdedel av Sveriges företag av kvinnor. Detta är en mycket viktigt utveckling. Att få en större balans mellan könen när det gäller att starta, driva och utveckla företag, är inte bara en förutsättning för att det svenska näringslivet ska utvecklas, utan också för att skapa en bättre dynamik på marknaden. Men hur ser egentligen förutsättningarna ut för kvinnor och män som vill starta eget?

1992 kände Mia Johnson att hon var sugen på att testa någonting nytt och valde att satsa på att starta eget. Idag arbetar hon som ledarskapskonsult på Kvadrat, med lång erfarenhet som projekt- och förändringsledare, främst inom IT. Hon har dessutom jobbat som VD, och är en rutinerad pedagog som arbetat med användarutbildning och seminarier i många år. Men Mias entreprenörsresa hade lika gärna kunnat sluta, innan den ens hunnit börja…

”Min “starta-eget-coach” avrådde mig från att starta eget och tyckte jag skulle fokusera på barnafödandet istället”

Det var när jag var gravid med vårt första barn som jag bestämde mig att starta eget för första gången och jag fick en “starta-eget-coach” via arbetsförmedlingen. Komiskt nog var det inte mycket till coachning jag fick – min “starta-eget-coach” avrådde mig från att starta eget och tyckte jag skulle fokusera på barnafödandet istället. Det här var 1992 och ibland funderar jag över hur mycket, eller kanske snarare lite, som har förändrats sen dess.

Jag tänker att den svenska jämställdheten ännu inte har letat sig in i benmärgen på oss och vi har oerhört mycket kvar att jobba med. Visst – männen tar pappaledigt, lagar mat och kör barnen till aktiviteter, men i väldigt många hem vilar planeringen på kvinnorna. Jag tror att det kommer ta ytterligare generationer innan det ändras. Under min karriär har jag jobbat en hel del som coach för nya företagare och tycker mig se en tendens till att kvinnor startar eget inom olika service- och omsorgsområden. Jag har till exempel träffat flera kvinnor som vill starta städfirma, hälsa- och skönhetsrelaterade företag, medan män startar teknikföretag och när RUT-avdraget kom, verkade det bli en ökning av den här typen av företag. Självklart är detta en generalisering från min sida, men man kan se att denna rollfördelning även speglar ansökningar till gymnasiet.

”När jag tänker på vad som bör, och kan göras, för att främja det kvinnliga entreprenörskapet och företagandet ytterligare, tycker jag egentligen inte att det ska vara en könsfråga överhuvudtaget”

Vi måste få in entreprenörskap obligatoriskt på schemat i gymnasiet för att få fler intresserade, oavsett vilket kön man har. Idag kan man på gymnasiet välja att ha ett UF-företag, men det är bara en lite procent som faktiskt gör det. Om vi ska lyckas ändra inställningen till att vara företagare så måste vi se till att lära ut verktygen. Affärsänglar är absolut bra, men vi måste framhålla förebilder, och då menar jag inte storbolagschefer. Vi måste dessutom förenkla lagar och regler. Det måste bli enkelt att vara företagare och det måste bli enklare att göra rätt. Det finns en tro om att det är krångligt att ha ett eget företag, att man jobbar och inte har någon fritid, – visst jobbar jag mycket i perioder men jag bestämmer när och med vad. Det har också gett mig frihet att få kvalitetstid med man och barn eftersom jag kunnat styra mina arbetstider.

Tack för fina svar, Mia!
Vill du läsa mer om henne kan du göra det här.

Kvadrats vision är att skapa världens lyckligaste yrkesmänniskor. Låter det intressant? Ta en titt här!