Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

3 snabba med Anders Östling

cover

Vi fick oss en snabb pratstund med Anders Östling som arbetar som IT-konsult med bland annat IT-strategier, arkitektur, informationssäkerhet och projektledning. Här berättar han om vad han tyckt varit den häftigaste förändringen inom IT-branschen genom åren, och vad han känner för sitt yrke efter 30 år i branschen.

Hej Anders! Om du skulle välja en teknisk förändring som under din långa karriär i IT-branschen tagits fram eller utvecklats – vilken är den allra häftigaste, och varför?
– Det självklara och tråkiga svaret på den frågan är såklart internets ankomst och utveckling. Jag var faktiskt den förste på IKEA som skaffade ett domainnamn år 1992 och det fixades genom att ringa direkt till Björn Eriksen på Swipnet i Uppsala. Vi pratades vid och han fixade därefter några IP-adresser åt oss och registrerade IKEA.SE, med mig som ägare. Allt detta skedde alltså över telefon! Man undrar ju vad som hänt om jag inte frivilligt släppt den till IKEA några år senare… Strax därefter kopplade vi upp olika IKEA-enheter så att vi kunde börja skicka email till varandra och det var ett magiskt ögonblick när vi slapp använda MEMO. Därefter rullade det på i raketfart och i dagsläget är vi på väg in i IoT-världen. Jag har själv svårt att bilda mig en uppfattning om vad det kommer att leda till om fem år. Förmodligen kommer det ske lika oväntade och spännande saker som med internet och vad det innebar för oss alla.

Vad är dina bästa tips till någon som funderar på om IT-konsultyrket är något för dem?
– Just do it! Allvarligt talat så beror det självfallet på deras motiv. Vill de ha ett yrke med ständig utveckling på alla plan så är det inget att tveka på. Själv har jag inte haft tråkigt en enda sekund, och då har jag jobbat snart 30 år i branschen.

Hur ska du spendera din sommar?
– Jag vet inte riktigt. Just nu håller jag på att avsluta ett uppdrag åt IKEA, samtidigt som jag har en förstudie att jobba med under juli månad. Vad som händer i höst är inte klart ännu, men jag hoppas på att vara ledig i augusti och bara ta hand om mig själv, mitt barnbarn och min vedstack. Det är livskvalitet!

Tack, vad spännande! Vill du läsa mer om Anders kan du göra det här!

Är du sugen på att bli Kvadratare du också? – kolla här!