Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Egenföretagare: Så hittar vi balansen under semestern

cover

Att vara egenföretagare handlar sällan om drömmen om att tjäna miljoner. Det handlar snarare om en känsla av frihet, självförverkligande och en arbetssituationen som ofta erbjuder goda möjligheter vad gäller att styra över sin egen tid. I semestertider kan det dock kännas svårare än under resten av året. Enligt en undersökning från 2015 gjord av Visma konstaterades det att cirka 84 procent av landets egen- och småföretagare tänker på jobbet under semestern, och då framförallt kring frågor rörande ekonomi och kunder.

I en tid som vår – i det så kallade 24-timmarssammhället – är det inte ovanligt att man glömmer bort att vara ledig. Som egenföretagare är det inte alltid lätt att tacka för sig, och släppa allt inför semestern. Det kan i många fall snarare vara så att tillgängligheten bringar lugn. I Vismas undersökning framgick det att hela 73 procent uppgav att det var lugnande att vara nåbar under sin ledighet och bara var tionde småföretagare stänger av mailen helt och hållet under semestern. Endast 16 procent av egenföretagarna uppgav att de aldrig tänker på jobb under semestern. Vi frågade några av Kvadrats konsulter hur de gör för att hitta en bra balans mellan jobb och ledighet under semestern.

Så här gör vi på semestern

 

Bjørn Boivie MyrlandBjørn Boivie Myrland – Verksamhetsanalytiker
– Innan jag går på semester jobbar jag alltid undan så mycket av bolagsadministrationen som möjligt, men ibland behöver jag kanske ta några timmar under själva semestern att sköta lite saker, oftast i månadsskiftet juli/augusti, om jag är hemma då. Jag har förstås stämt av med kunden om lämplig längd på ledigheten, och om jag bör vara nåbar i någon form, men kunden har själv ganska lång semesterperiod och det passar ofta bra att jag tar långledigt. Hos kunden markerar jag mig som frånvarande och med autosvar i mailen, där jag dock skriver att jag är nåbar på telefon, men det har faktiskt aldrig ringt. Min mail tittar jag till mycket sporadiskt. Jag tar bort notifieringar från uppdragsmailen. Kvadrat- och företagsmail går som normalt – de bidrar inte till någon större störningsfrekvens. Första veckan försöker jag låta bli att kolla uppdragsmail, för att “avvänja” mig – dock funkar det inte alltid… Sammanfattat brukar jag alltså kunna ta ganska lång ledighet under sommaren och den lilla arbetsinsatsen jag lägger för kunden och firman känns inte alls betungande.

Elisabet GrindeElisabet Grinde – Ledarutvecklare
– Det viktiga för mig är att ha skött själva företaget, det vill säga bokslut och ekonomi, innan jag går på semester. Jag stänger alltid av puschnotiserna från mejlen så jag istället kan hämta det när det passar mig. Sedan har jag några timmar i veckan då jag jobbar åt kunder – det gör jag när jag har luckor. Mitt tips är att när det poppar upp lösningar som rör mina kunder, så skriver jag helt enkelt ner dem direkt så kan jag släppa dem utan att de glöms bort. Då finns lösningen kvar, men huvudet får ledigt.

cullenberg.pngMikael Cullberg – Projektledare
– Detta är min första sommar som egenföretagare, och jag har förberett mig så gott det går genom att planera och boka in kundmöten direkt efter semesterperioden. Jag har dessutom aktiverat ett frånvaromeddelande i mailen, och jag har informerat kunderna om mina kontaktuppgifter och hur länge jag är på semester. Jag har som vana att, en till två gånger per dag, kolla igenom mailen efter brådskande mail. Till skillnad från mailen, är jag nästan alltid tillgänglig på telefon, och det brukar funka rätt bra. Dels är det sällan jag får jobbsamtal under juli, och dels har de som väl ringer, oftast full förståelse för att man kan vara på badstranden eller så.

 

Tack för era tips! Vill du läsa mer om egenföretagande och frihet – kika in här!


 Läs gärna mer om Bjørn, Elisabet & Mikael genom att klicka på deras namn!