Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

En teknikresa från rullbandspelare till virtuella verkligheter

cover

IT-branschen utgör en spännande värld i ständig utveckling. Med över 20 år i branschen har Håkan Ågren, en av Kvadrats nytillskott bland våra IT-konsulter, fått följa den tekniska utvecklingen på nära håll med allt från remdrivna hårddiskar och rullbandspelare till dagens uppkopplade samhälle av smarta mobiler och IoT-prylar. Håkan har en såväl bred som djup erfarenhet av IT-branschen och brinner för att hjälpa företag förändras, förenklas och utvecklas genom att stötta och tillhandahålla bra konstruerade tekniska lösningar. Under de senaste åren har han varit på uppdrag hos Volvo. Här delar han med sig av sin spännande yrkesresa genom IT-teknikens framfart under årens lopp – men även om framtiden, och vad han tror att vi kan vänta oss när det kommer till tekniken.

Hej Håkan! Berätta lite om dig själv och ditt företag?
– Jag är en ex-idrottare och allmän tekniknörd med knepig humor. Som egenföretagare är jag relativt ny, men tanken på att driva eget har kommit och gått genom åren. På 90-talet hade jag ett litet bolag tillsammans med två vänner under tiden som vi studerade, men det var mer en hobbyverksamhet och inget vi kunde leva på. Jag är nu på mitt första egna uppdrag, som faktiskt är hos en före detta arbetsgivare. De såg gärna att jag kom tillbaka och det kändes som ett utmärkt sätt att starta min karriär som egenföretagare.

Du har ju en gedigen och lång bakgrund inom IT-branschen. Hur har det varit att på så nära håll fått följa utvecklingen i branschen?
– Det har varit en händelsefylld resa för att uttrycka det milt. Tekniken har utvecklats enormt och under tidens gång har jag jobbat i miljöer med såväl rullbandspelare som remdrivna hårddiskar. Det är intressant att tänka på, att idag har min telefon större minneskapacitet på några kvadratmillimeter, än vad en stordator som upptog ett helt rum på 100 kvadratmeter, hade. Men det som ändå märks mest, när det kommer till utvecklingen, anser jag är tillämpningarna. Idag är vi, på gott och ont, ständigt uppkopplade på ett sätt man knappast trott var möjligt för bara tio år sedan. När man arbetat som jag gjort, mitt uppe i det, så har förändringarna inte känts så väldigt dramatiska under tidens gång, men i själva verket har allting blivit oerhört komplext och svårt att överblicka. Man får specialisera sig mer och mer.

Du har under många år arbetat på uppdrag av Volvo, bland annat som IT-arkitekt. Vad innebär det?
– Volvo är ju ett väldigt stort företag och min roll som IT-arkitekt kan variera väldigt, men huvudsakligen har jag fokuserat på systemintegration. Just systemintegration är både ett mycket viktigt och välutvecklat teknikområde på Volvo. Företaget har över 3000 applikationer i sin globala IT-miljö som måste fugera tillsammans, och jag arbetade med applikationsprojekt, servicebussarkitetur, utvecklarstöd, kvalitetskontroll, utredningar och utbildning.

Hur arbetar du med att stötta företag i förändring genom tekniska lösningar?
– Jag jobbar bland annat med tjänsteorientering, även kännt som ”SOA”, för att underlätta att en applikation eller funktion lätt ska kunna ersättas. Genom att standardisera och abstrahera kan man göra applikationer och tjänster till legoklossar som kan kombineras som man vill – istället för specialdelar som bara passar ihop på ett enda sätt.

Hur ser du på framtiden inom IT-branschen? Vad tror du att vi kan vänta oss?
– Vi kommer definitivt att få se en ökad IT-mognad, något som kommer att skapa ännu fler möjligheter för företag. Big Data vs. integritet kommer att bli en större fråga än vad det redan är när tjänsteleverantörer, nätleverantörer och myndigheter lagrar väldigt mycket information om oss. Social media goes Virtual Reality är någonting som jag verkligen tror på – kanske inte riktigt än men någon, eller ett par, teknikgenerationer framåt kommer saker säkert att hända på den fronten. Säkerhet kommer också att bli ett stort och viktigt område – både när det gäller att skydda individer men också egendom. Internet of Things kommer bara att fortsätta växa och tillsammans med integritetslagar och säkerhetskrav kommer det att skapa en lysande framtid för integrationsexperter. IT i sin helhet är en bransch som kommer att bli större. Det är svårt att förutspå vad som kan bli nästa stora genombrott, men utvecklingen kommer inte att stanna. Det vi ser som science fiction idag kan komma att finnas i butikerna om tio år…

Tack för din tid, Håkan! Vill du veta mer om Håkan Ågren? Läs mer här!