Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

3 snabba med Peder Björklund

cover

Peder Björklund – verksamhets- och affärsarkitekt som även jobbar en hel del som lärare, seminariehållare och mentor – pratar i veckans 3 snabba om sin roll på Kvadrat, sina främsta karriärtips till de han agerar mentor åt, och som om inte det vore nog delar han dessutom med sig av ett recept på en riktigt god Flap steak!

Hej Peder! Vad innebär din roll som Verksamhets- och affärsarkitekt på Kvadrat? Hur jobbar du?
– Som verksamhetsarkitekt använder jag olika modeller för att synliggöra olika perspektiv på verksamheten; Process-, Begrepps- och Informationsmodeller är några av de verktyg jag använder. Med verksamhetsarkitektur visualiserar jag vad verksamheten gör för att stödja affärsmodellen. En sund verksamhetsarkitektur möjliggör medvetna förändringsbeslut och stödjer arbetet med att utveckla verksamheten, att effektivisera den, höja kvaliteten i det man gör och så vidare.

Som affärsarkitekt hjälper jag företagsledningar att visualisera sina affärsmodeller för att systematisera sin affärsutveckling och stimulera den kreativa processen för affärsutvecklingen. Genom visuella affärsmodeller får företagsledningen verktyg för:
•Att skapa en gemensam syn i företaget på affärsverksamheten
•Utvärdering och vidareutveckling av affärer
•Utveckling av verksamheten och IT-stöd för att stödja affären
•Förankring av affärsmodellen bland medarbetarna
•Dialog med kunder
•Att skapa en mer flexibel verksamhet som utifrån företagets affär stödjer förnyelse, effektivisering, tjänsteutveckling, digitalisering och maximering av kundnyttan.

Ledorden i mitt arbete är samarbete och helhetsperspektiv. Samarbete med verksamhetskompetensen för att ta fram förankrade lösningar, och helhetsperspektiv för att lösningen ska passa in med övriga verksamheten.

Du har jobbat en hel del som lärare och seminariehållare och agerat mentor till folk – vilka är dina främsta karriärtips till de som du agerar lärare eller mentor åt?
– Dela med dig av din kunskap, det lönar sig aldrig att snåla med det. Stå upp för vad du tror på, ta fighter när du tycker att din uppdragsgivare eller andra har fel, och var ödmjuk. Acceptera att även om du tycker att du tagit fram bra lösningar, så finns det alltid förbättringspotential som andra kan upptäcka och kanske även helt andra bättre lösningar. Samarbeta – fler hjärnor är bättre än en. Ge feedback, både negativ och positiv. Den positiva feedbacken förblir tyvärr alltför ofta osagd. Ordspråket att man har fått två öron och en mun stämmer – lyssna, lyssna, lyssna på det andra säger. Glöm aldrig helhetsperspektivet – hur passar din lösning in i helheten?

Du är ledig, det är kväll och solen värmer – vad lagar och äter du helst för mat en sådan kväll? Några spännande tips?
– Har jag möjlighet så grillar jag naturligtvis gärna. Väldigt lätt grillad tonfisk (den ska vara röd inuti) eller gärna en riktig doldis – Flap steak. Det är det godaste grillade kött jag ätit. Förväxla den inte med flankstek. Marinera den först och grilla den så att den fortfarande är ganska röd i mitten. På Epicurious hemsida finns ett enkelt och bra recept. Servera steaken med en sallad och en god Cabernet Sauvignon eller iskall öl.

Tack för dina svar, Peder! Det låter som en riktigt härlig middag.
Vill du läsa mer om Peder, kan du göra det här!


Här kan du läsa mer om hur du gör för att bli en Kvadratare!