Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Tillbaka från semestern? Så får du en härlig nystart

cover

Det är augusti och sommaren börjar lida mot sitt slut, och visst känner vi alla igen den där berömda “söndagskänslan” och klumpen i magen – som nu efter semestern kan kännas dubbelt så tung. Men att komma tillbaka till kontoret behöver inte alls vara så där jobbigt. Se det istället som en nystart och chans att bryta gamla vanor och mönster! Utnyttja möjligheterna till förändring och utveckling, ifrågasätt din vardag och fokusera på vad du faktiskt ser fram emot när du kommer tillbaka, snarare än att återgå till gammalt beteende. Här kommer sju frågor du kan ställa till dig själv när du kommer tillbaka från semestern för att få en härlig nystart på jobbet och chans till förändring.

När du kommer in på kontoret första måndagen efter semestern; vad är det absolut första du tänker på?
Skriv ned dina första intryck. När man har varit borta från en plats en längre tid, passar det utmärkt att – med nya, pigga ögon – upptäcka saker som fallit utanför ens synfällt förut. Ofta är det första man slås av, den allra största sanningen, så se detta ögonblick som en möjlighet till förändring och uppfräschning.

Vad ser du rent visuellt?
Ser du kanske ett par kartonger som står och skräpar i något hörn, eller vissna blommor som hänger och ser ledsna ut? – Rensa ut! Varför inte måla om en vägg, byta kontorsplatser med varandra, sätta upp inspirerande planscher, göra en moodboard eller hänga upp en ljusslinga på väggen? Det kommer garanterat pigga upp!

Hur är känslan i rummet?
Försök att analysera varför det känns som det gör. Känner du något bra? Går det i sådana fall att förstärka ännu mer? Eller får du en dålig känsla? Vad beror det på? Ta dig tiden att känna in rummet och fundera på vad känslan du får, faktiskt beror på.

Vad kan du prioritera?
Att komma tillbaka från semestern kan vara stressande. Ofta har man en massiv mail-inkorg att ta tag i. Gör upp en plan för vad som verkligen måste betas av första veckan, och låt resten bockas av när du har tid. Det tar tid att komma tillbaka in i jobbtempot – så unna dig en mjukstart.

Hur ser mötena ut på din arbetsplats?
Kanske det är dags för en förändring? Fundera på om det finns nya sätt att ha era möten på som skulle kunna vara mer givande eller effektiva, än i dagsläget. Kanske är det dags att testa på en ny metod? “Flippade möten” eller “flipped learning”, är till exempel en relativt ny metod som kommer från USA och som har sitt ursprung i skolvärlden. Amazon, LinkedIn och Camilla Wallander – VD på Berghs School of Commuications, är några som använder sig av den metoden. Det handlar om att bryta det traditionella mönstret för hur ett möte ska gå till, där en person, ofta lite monologartat, pratar med hjälp av en PowerPoint, och resten lyssnar. Konceptet “flippade möten” går ut på att man “flippar” informationen genom att förmedla ett budskap – där den grundläggande informationen skickas ut, ofta i förtid, vilket gör att den kreativa processen sätter igång redan innan själva mötet. Under mötets gång diskuteras alla ämnen tillsammans och beslut tas ofta gemensamt i gruppen. Efter mötet kan det vara bra att skicka ut en uppföljning, och på så sätt säkerställa att alla i teamet fått ta del av informationen och kan fortsätta arbetet framåt.

Hur ser era veckorutiner ut?
Ser dagarna alltid likadana ut? Tänk efter – vad kan ni göra för att pigga upp och få dig själv och dina kollegor inspirerade och kreativa? Kasta om i agendan, byt dagar på händelser, ha era möten på nya platser, bryt rutiner och våga gå utanför boxen. Hur inleder du vanligtvis veckan? Är det måndagsmöte klockan nio med kaffe och bulle var eviga vecka? Bryt mönstret – kör mötet på onsdagar eller en gemensam lunch varje fredag.

Hur är relationen till dina kollegor?
Alla relationer behöver vårdas – framförallt när man varit ifrån varandra under en lång tid. När samlades arbetsgänget senast och umgicks utanför sina arbetsroller? Vårda er gruppkänsla, för det är trots allt på jobbet man spenderar stora delar av livet. Det är alltid bra att köra en kick off efter en längre semester där man bygger teamet och lagandan på nytt. Ni kan spela boule, testa på ponnyridning, fixa ett knytkalas, ha en heldag på Tivoli eller helt enkelt bara ta en drink – bara ni gör något tillsammans utanför arbetstid!

Ta på dig nya glasögon och se din arbetsplats med fräscha, pigga ögon efter semestern, och utnyttja din första arbetsdags som en möjlighet till förbättring. Lycka till!


Här kan du läsa mer om Kvadrat och världens lyckligaste yrkesmänniskor!