Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Daniel skapar app för digitala tipsrundor

cover

Daniel Persson är en av Kvadrats kunniga IT-konsulter. Han brinner för teknik och har ägnat sig åt systemutveckling sedan tidig tonår. Daniel är en fantastisk problemlösare med förmågan att se möjligheterna i problemen – och det var just hans problemlösningsförsmåga som fick honom att dra igång sitt spännande hobbyprojekt – appen GPS Quiz. Appen lanserades under våren och är en tipspromenad-app till mobilen där man med hjälp av en karta enkelt placerar ut frågor på olika platser. Deltagarna kan sedan, med hjälp av appen, se var frågorna finns och ta sig dit. För att kunna svara på frågan måste man befinna sig max 15 meter från positionen där frågan placerats ut. Vi blev självklart nyfikna och fick oss en pratstund med Daniel där vi pratade om appen, framtidsutsikter och utvecklingsmöjligheter, men också om hans tankar kring att vara egenföretagare och entreprenör.

Hej Daniel! Du lanserade i våras en tipspromenad-app. Berätta! Hur kom du på idéen till den appen?
Idén till appen fick jag när jag funderade på att anordna en tipspromenad på dotterns födelsedagskalas. Jag såg efter vad som fanns tillgängligt och hittade en liknande lösning, men den var väldigt buggig, hade ingen Android-app och tycktes ha gått i stå rent utvecklingsmässigt. ”Det här vill jag försöka att göra bättre”, tänkte jag. Överhuvudtaget kändes det som ett spännande projekt med lagom storlek och en massa roliga delar – backend som servar data, webbsida för att bygga tipspromenaden och appar för att gå den.

Vad var det svåraste i att bygga GPS Quiz?
Den högsta utvecklingströskeln under projektets gång har absolut varit att utveckla iOS-appen, eftersom jag tidigare inte jobbat med Apples operativsystemen Mac OSX och iOS. Tidigare har det varit Windows och några Android-appar för hela slanten. Metodiken och verktygen för att utveckla appar i Android och iOS skiljer sig mycket åt, men båda lösningarna känns genomtänkta och när man väl lärt sig knepen i respektive miljö så kommer man framåt snabbt.

Vad blir nästa steg för appen?
Under sommaren så har det blivit en naturlig svacka där det inte har hänt så mycket med projektet, men bara under de senaste dagarna har jag har så smått börjat hitta både tid och lust att jobba vidare med appen. Just nu jobbar jag med att lägga till stöd för bildfrågor, hittills har frågorna bara kunnat bestå av text. Det är en omfattande funktion som kräver ny kod i alla delar av projektet. Så småningom hoppas jag även att kunna implementera en omfattande databas med färdiga frågor, så att man på ett enkelt sätt skall kunna bygga en tipspromenad med telefonen, bara genom att välja var man vill ha frågorna.

Vad händer för dig härnäst karriärmässigt?
Efter att ha suttit på samma konsultuppdrag under lång tid så har jag under sensommaren tagit mig en rejäl funderare på framtiden. Så sent som häromdagen bokade jag faktiskt in ett möte med min Kvadrat-säljare för att ta en diskussion om vad det finns för möjliga vägar framåt. Vi har alldeles nyligen förstärkt Jönköpings-kontoret rejält på säljsidan, så jag känner mig inte det minsta orolig att det inte ska lösa sig.

Vad är det absolut roligaste med att vara entreprenör och egenföretagare?
Den absolut största fördelen som egenföretagare är friheten, och det gäller både i stort och smått. Frihet att välja hur man vill kompetensutveckla sig, vad man ska ha för arbetsutrustning och hur man, i samråd med uppdragsgivaren, kan styra över sin lediga tid. När detta kombineras med gemenskapen i Kvadrat, där man har ett stort gäng människor som befinner sig i samma situation och brottas med samma frågor, så får man verkligen det bästa av två världar. Det här låter kanske som värsta säljsnacket, men det är precis det som jag tycker är allra häftigast med Kvadrat – Att få vara egen utan att vara ensam.

När det kommer till den entreprenöriella biten så ser jag mig faktiskt inte riktigt som en entreprenör. Det har nog att göra med att jag inte känner mig helt hemma när det kommer till affärsutveckling och marknadsföring – att koda är det jag brinner för och det som är roligast helt enkelt. Men även på den punkten känner jag att jag kan få stöd från Kvadrat. De har bland annat anordnat seminarium i samarbete med Science Park i Jönköping om hur man kan gå tillväga för att försöka få sina idéer att lyfta affärsmässigt, så vi får väl se vad som händer i framtiden!

Tack så mycket Daniel och stort lycka till med GPS Quiz. Vill du vet mer om Daniel så hittar du hans profil  här och vill du veta hur även du kan bli Kvadratare så kan du läsa mer här.