Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

”Det uppstod en stor kulturkrock som vi fick lära oss att arbeta runt”

cover

Fredrik von Homeyer är affärsjurist och upphandlingsexpert – och en av Kvadrats konsulter. Han är en erfaren förändringsledare med känsla för utveckling och förbättring av verksamheter och organisationer samt att leda när svåra beslut skall fattas och genomföras. Hans styrka ligger i hans förmåga att förstå och föra samman olika behov och viljor i gemensam riktning. Fredrik är en av tre talare som kommer att föreläsa på Kvadratdagen i Göteborg den 8 september där han kommer att ge en spännande arbetsskildring av sina erfarenheter av tre års arbete i Sahara och hur utmaningarna i att arbeta i en miljö där kultur-, språk- och religionsskillnader ständigt gör sig påminda. Vi fick en pratstund Fredrik för att lära känna honom lite bättre.

Hej Fredrik. Berätta, vem är du?
– Hej! Jag är gift och har två små barn, lycklig och fri konsult sedan snart två år tillbaka. Jag är en väldigt passionerad och viljestark person och tycker mycket om svåra utmaningar. Jag gillar inte nedförsbackar, men älskar uppförsbackar i yrket! Svårt och jäkligt – då vill jag vara med!

På fritiden är jag amatörmusiker (verkligen amatör) och spelar altsax, bas och munspel. Annars så läser, fiskar och tränar jag gärna. Och reser! Jag älskar att resa till mindre kända resmål så som Malawi, Sierra Leone och Ghana. Då reser jag ofta ensam – min fru och mina barn vill inte följa med – med en ryggsäck på 5 kg på lokala bussar och tåg. Jag undviker helst turismen och umgås bara med lokalbor. Jag brukar besöka sjukhus, företag och framförallt skolor där jag erbjuder mig att gå in i vilket klassrum som helst och berätta om Sverige, Europa, likheter och skillnader, politik, religion, kärlek, vad snö är och… ja, allt möjligt. Jag har nog varit i ett 10-tal skolor och universitet hållit föreläsningar. Det är fantastiskt kul, och jag får ofta udda och häftiga frågor vilket ger mig en kick.

Du är specialist inom affärsjuridik och förhandlingar. Vad är det som gör dig så framgångsrik i det du gör?
– Förutom bra utbildning inom mina områden, så har jag nytta av mina erfarenheter som ledare och chef i Sverige – både inom privata och offentliga organisationer. Men även erfarenheterna från mina tre år som projektchef i Sudan och mina udda resor där jag alltid är helt ensam och måste hantera trevliga såväl som otrevligt, eller rent av hotfulla, situationer utan någon ”reseledare”. Dessa erfarenheter har gett mig god övning och rutin i att leda, skapa samarbete, hantera problem och hot.

Du arbetade under tre års tid som ansvarig för ett projekt i Sahara som omfattade över 3000 människor. Berätta – vad innebar din roll?
– Det var ett trädplanteringsprojekt. Vi planterade massor av träd runt byarna för att hindra ökenspridning. Vi grävde 25 meter ned i lös sand och murade nya brunnar. Med hjälp av solpaneler fick vi, via elpumpar, upp stora mängder vatten till träden. Dessutom byggde vi en byskola och en kvinnoklinik. Vi som arbetade med projektet var jag och min fru Katarina från Sverige och ca 3000 sudaneser i 5 byar. Som projektchef var jag ansvarig för ledning, verksamhet, ekonomi etc. Alla kontakter med myndigheter och ledningen av arbetet i alla byar var mitt och min frus ansvar.

Vad var de största utmaningarna som du mötte under ditt arbete i Sahara?
– Först och främst klimatet; 60 grader i solen och många sandstormar vilket tröttar ut en både fysiskt och psykiskt. Sedan var såklart kommunikationen en utmaning. All kommunikation skedde enbart på arabiska, men efter ett halvår hade jag lärt mig tala flytande “bondarabiska” och höll alla möten och samtal på arabiska de resterande 2,5 åren. En tredje utmaning var att vår “svenska” syn på arbete, punktlighet etc skiljer sig väldigt mycket från deras. Där uppstod det en stor kulturkrock som vi fick lära oss att arbeta runt. Men trots dessa utmaningarna så vill jag betona att det var ett fantastiskt arbete med fantastiska människor vad gäller arbete, lojalitet, gästfrihet och inte minst humor – det hjälpte!

Du är en av föreläsarna som kommer att tala på Kvadratdagen i Göteborg. Vad kan besökarna förvänta sig av din föreläsning?
Jag kommer att dela med mig av mina erfarenheter från mitt arbete i Sahara. Jag hoppas på att kunna ge en god inblick i hur ledarskap kan vara i en annan kultur och jag kommer att lyfta skillnader och likheter. Min förhoppning är att publiken lutar sig tillbaka, inspireras och tänker på hur de kan applicera min berättelse på sin egen vardag och sitt ledarskap.

Tack Fredrik von Homeyer! Vill du höra honom tala på Kvadratdagen i Göteborg den 8 september? Anmäl dig och en vän eller kollega utan kostnad här.