Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Hans Kalldal: Lyckad digitalisering kräver en hög förmåga att hantera information

cover

Hans Kalldal är en av Kvadrats konsulter och har arbetat som IT-utvecklare, managementkonsult och informationsspecialist i över 30 år. Hans är en lysande pedagog som genom sin kompetens har en unik förmåga att inspirera och skapa engagemang. På torsdag är han en av tre föreläsare som kommer att tala på Kvadratdagen i Göteborg där han kommer att föreläsa om hur man med ett medvetet informationsperspektiv skapar ett försprång i digitaliseringen. Vi tar och lär känna Hans lite bättre.

Hej Hans! Berätta – vem är du?
– Jag har jobbat i snart 35 år, först inom IT där jag framförallt haft utvecklingsroller inom allt från programmering till teknisk projektledning. Men för några år sedan började jag förstå att alla människor faktiskt inte är intresserade av IT, utan att det dom vill ha är information för att göra sitt jobb – så då blev jag informationsspecialist istället. När jag inte jobbar så gillar jag att laga mat och så läser jag mycket.

Du är inte bara informationsspecialist och verksamhetsutvecklare, utan du är utbildare också. Hur väcktes din passion för just information, pedagogik och inlärning?
– Jag hade en del frågor som jag grubblade över och det verkade inte som om IT-branschen hade några bra svar. En dag upptäckte jag att det fanns ett ämne som heter informationsvetenskap – och där fanns en hel del svar! Så jag gick helt enkelt tillbaks och satte mig i skolbänken och läste ett år på Bibliotekshögskolan i Borås. Mitt intresse för att utbilda grundades på 90-talet då jag jobbade mycket som IT-utbildare. Jag höll massor av kurser och fick senare förtroendet att göra den första utbildningen för nya lärare på utbildningsföretaget Informator. Att se andra människor lära in är oerhört tillfredställande!

Du jobbar mycket med inspiration. Hur inspirerar man andra? Vilka är dina bästa tips?
– Först och främst, var ärlig och autentisk. Ingen tror på dig om du försöker göra dig till, det kan till och med barn genomskåda. Försök också se det som är bra och positivt i världen och inte bara eländet – jag försöker lära mig av Hans Rosling. Slutligen, var förberedd om du ska inspirationsföreläsa. Ett dåligt flöde och tveksamheter dödar intresset direkt.

På Kvadratdagen kommer du att prata om “Passion för information – ett försprång i digitalisering” – Vad kan besökarna förvänta sig av din föreläsning?
– De som kommer Kvadratdagen på torsdag kommer att få en helt annan ingångsvinkel på det här med information i vardagen, på jobbet och i samhället. Det är faktiskt bara två ord som jag tycker är riktigt intressanta när det kommer till informationshantering, och dem pratar vi inte om – men det ska jag göra på torsdag. Jag hoppas, och tror, att när besökarna sedan kommer till jobbet på fredag och tittar på sitt jobb genom andra ögon, så kommer de se en massa nya saker. Digitalisering i sig bottnar i en enda sak, nämligen i våra nya möjligheter att hantera information. Det finns en massa praktiska saker man måste få till för att lyckas med digitalisering, men hur man än vänder och vrider på det så hamnar man till slut tillbaka på samma ruta – att lyckad digitalisering kräver en hög förmåga att hantera information. Det kan man bara skapa genom informationsledarskap och en medveten informationskultur hos personer, grupper, organisationer och i hela samhället. Det ska jag prata om!

Vad hoppas du att besökarna ska ta med sig från din föreläsning?
– Jag hoppas att mina besökare tar med sig de två orden jag talade om ovan, och att de använder dem för att se sin informationsvärld med nya ögon.

Tack så mycket Hans, vi ser fram emot att lyssna på din föreläsning på torsdag. Vill du också lyssna på Hans på Kvadratdagen så går det bra att anmäla sig här – där hittar du även med information om evenemanget. Vi ses på torsdag i Göteborg! 

Även Malin Wiger från Microsoft och Fredrik Von Homeyer från Kvadrat kommer att tala under Kvadratdagen den 8/9. Här hittar du mer om Malins föreläsning och här hittar du mer om Fredriks föreläsning.