Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Marcus prisas för sina ideella insatser: “CoderDojo är mitt sätt att förbättra samhället”

cover

Marcus Ludvigsson är en erfaren systemutvecklare med känsla för systemarkitektur och användarvänlighet. Marcus har en fantastisk förmåga att se lösningar på problem från många olika perspektiv, och att ta komplexa saker och göra dem mer lättförståeliga. Hans stora intresse för systemutveckling, nya tekniker och metoder genomsyrar inte bara hans arbete, utan är även en stor del av hans fritid. Under tre år har Marcus drivit det ideella projektet CoderDojo Linköping. CoderDojo är ett program som finns över hela världen och riktar sig till barn och ungdomar med intresse för datorer och kodning.

Marcus har nu blivit uppmärksammad för sina fina insatser i CoderDojo och i fredags vann han priset för årets samhällsutvecklare på Linköpings Näringslivsgala med motiveringen: Marcus arbete utvecklar samhället i stort samtidigt som det också ger barn och ungdomars intressen en värdefull mening. Vi passade på att prata med Marcus för att gratulera honom till den fina titeln som årets samhällsutvecklare, men också för att ta reda på var hans passion för IT kommer från, varför CoderDojo är så viktigt och vad han tror initiativet kommer betyda för branschen i framtiden.

Hej Marcus och stort grattis till utnämningen till Årets Samhällsutvecklare i Linköping. Berätta, var kommer din passion för IT – utveckling från?
– Tackar! Det känns oerhört hedrande att ha blivit nominerad och roligt att vårt arbete blir uppmärksammat. Min passion tror jag kommer från upplevelsen av den kreativa process som systemutveckling är. Det är fantastiskt roligt, utmanande och utvecklande.

“Vår värld blir allt mer digital och att förstå dess fördelar och begränsningar tror jag kommer bli allt viktigare”

Du blev alltså nominerad för dina insatser i projektet CoderDojo. Kan du berätta lite om det initiativet – vad innebär det?
– CoderDojo är ett globalt initiativ som drivs helt idéellt runt om i världen. Vi vill att ungdomar ska prova på att programmera och på så sätt kunna upptäcka en ny värld. Vi var ett litet gäng kollegor och vänner i Linköping som startade upp för tre år sedan. Men sedan ett drygt år tillbaka driver jag initiativet tillsammans med ett gäng studenter som också upptäckt hur roligt det är att vara förebilder för en kommande generation av digitala samhällsmedborgare. Mitt engagemang väcktes en kväll under en diskussion om svårigheten med idéellt engagemang i dagens samhälle där allt blir mer och mer egoistiskt – CoderDojo är mitt sätt att förbättra samhället.

Varför är detta så viktigt att barn och ungdomar lära sig om detta?
– Allt var inte bättre förr. Föreställ dig att du som tioåring hade fått prova på programmering tillsammans med andra nyfikna kompisar. Ni hade fått prova att skriva en loop, skapat ett alldeles eget spel eller fått en robot att röra på sig. Hur skulle den upplevelsen ha påverkat dig tror du? Vår värld blir allt mer digital och att förstå dess fördelar och begränsningar tror jag kommer bli allt viktigare.

Hur tror och hoppas du att projekt som CoderDojo kommer att påverka din bransch i framtiden?
– Jag är övertygad om att projekt som CoderDojo kommer att ha en mycket positiv påverkan på branschen, och jag ser med spänning fram emot att få uppleva detta – det kommer bli en otrolig resa.

Tack för pratstunden Marcus och än en gång stort grattis till utmärkelsen som årets samhällsutvecklare i Linköping! Vill du läsa mer om Marcus hittar du hans profil här! Är du nyfiken på Kvadrat och hur du kan bli en Kvadratare så hittar du mer information här.

Bilderna lånade från Linköpings Näringslivsgala