Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Women in Tech 2 | Christina Falk

cover

Tidigare i år pratade vi med Kvadrataren Buket Özavcii som arbetar som krav -och systemanalytiker och hon berättade då bland annat om sin roll som kvinna i IT-branschen, en bransch där män är starkt överrepresenterade. Idag pratar vi med Christina Falk som har lång erfarenhet av systemutveckling i C#, på Microsoftplattformen och hon har även mycket goda kunskaper i SQL-databaskunskaper. Dessutom har hon erfarenhet av utredning, systemering, databasmodellering och delprojektledning, och nu ska vi få höra hur Christina ser på sin roll i programmeringsbranschen.

Du har ju en lång och gedigen erfarenhet som systemutvecklare. Vad är det absolut roligaste vs. svåraste att jobba med, tycker du?
– Det roligaste med att vara systemutvecklare är helt enkelt att få programmera. Ofta ställs man inför klurig problemlösning där det gäller att komma på lösningen och sedan använda sitt hantverk, alltså skriva programmeringskod, för att lösa problemet. Det är få kontorsyrken där det är så många som även har sitt yrke som hobby. De flesta programmerare jag känner har egna programmeringsprojekt som de gör på fritiden. Det är också intressant att få lära sig exakt hur det fungerar i olika branscher. Om man vill veta hur något i ett program eller system fungerar ska man fråga oss programmerare, för vårt jobb är att vrida och vända på varenda liten detalj så att det blir rätt och sedan se till att programmet gör så. Det är lite som att lägga ett 1000-bitars-pussel och efteråt, om någon vill veta var det finns en bit som har en röd prick på sig, kan man peka ut var den sitter. Det svåraste med jobbet är att hinna med att göra det man vill på den tid man får. Oftast har de som måste ta beslut över resurserna inte tillräcklig kunskap för att kunna avgöra hur lång tid något tar att utföra och vad som behöver göras för att få det system de önskar. Det är frustrerande, och ofta blir projekt försenade och resultatet dåligt.

Det är ju konstaterat att branschen är väldigt mansdominerad. Hur upplever du rollen som kvinna i branschen och har du någon gång upplevt att du behandlats annorlunda i någon situation?
– I vissa fall har jag fått fördelar när det gäller att få en plats eftersom det oftast är positivt att få en mer jämlik könsfördelning bland utvecklarna och det är alltid mycket mer män. Rent socialt har det hänt att jag känt mig lite utanför när det bildats grabbgäng som inte känner sig bekväma med att en kvinna ingår, men generellt tycker jag dock att attityden är bra från de allra flesta.

”I de fall då jag märker att någon har mindre respekt för mig för att jag är kvinna, väljer jag att inte grubbla för mycket på det. Jag vet att jag har rätt och att det är de som har ett föråldrat synsätt, då tycker jag inte att det är värt att låta dem påverka mig för mycket”

Vad var det som lockade dig till just IT-branchen och hur har resan hit sett ut?
– Jag har alltid tyckt att de naturvetenskapliga ämnena varit roligast i skolan och jag bestämde mig tidigt för att gå på KTH. När det började närma sig hade jag en pojkvän som gillade att programmera och han lärde mig en del och jag tyckte att det var så kul att jag valde att läsa till civilingenjör i datateknik. Med den bakgrunden hamnar man direkt i IT-branchen och eftersom arbetsuppgifterna är kul, utbudet av jobb är stort och lönsamheten är god tycker jag att jag gjort ett utmärkt val och planerar att stanna i branschen.

Vad tänker du att samhället eller kanske skolorna kan göra för att öka antalet tjejer att söka sig till IT-branschen?
– Om man tänker sig det utopiska, fullständigt jämställda samhället så kommer en persons kön inte vara relevant när hen väljer yrke. Därför tror jag på att fortsätta att jobba med att få samhället mer jämställt. I skolorna finns det mycket enkelt att göra. Det finns till exempel fortfarande tjej- och killtoaletter på många skolor och de delar upp klassen i tjejer och killar när det är gymnastik. Detta går emot målet om ett jämställt samhälle. När tjejerna ska välja inriktning i studierna är de idag väldigt påverkade av vad alla andra tjejer väljer, och många känner sig inte lockade att söka till en teknisk utbildning där de vet att det är 80 procent killar. Om de inte matades med informationen att de är olika killarna tror jag att det skulle vara en annan sak. Det blir inte ”vi och dem”, utan bara ”vi”. En sak som samhället kan göra är att lyfta fram kvinnliga förebilder från IT-branschen. På det sättet kan alla se att även kvinnor jobbar inom IT. Att kvotera in tjejer tror jag inte fungerar. Att vara hon som kom in bara för att hon var tjej, är aldrig bra.

Vilka är dina 3 bäst tips till främst kvinnor som är intresserade av att ge sig in i IT-branschen?
– Gör det du är intresserad av. Då blir du duktig på det, får ett roligt jobb, får respekt och kan få en hyfsad lön.
Var inte rädd att byta arbetsplats om det inte känns bra. Om du är duktig på ditt jobb finns det förmodligen många som är intresserade av dig. Utnyttja detta och se till att få en löneförhöjning och ett karriärslyft på köpet istället för att vara lojal mot ditt företag.
Se till att försöka förstå allt du kan inom den bransch du jobbar. IT-branschen är inte en bransch, för den finns inom nästan alla områden. Om du jobbar med ett IT-system inom skogsbruk, lär dig hur skogsbruk fungerar. Om du jobbar med ett IT-system som hanterar skraplotter, lär dig hur hanteringen av skraplotter fungerar. Om du både är insatt i verksamheten och är kunnig inom IT, blir du mycket värdefull.

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
– Driven, ärlig och tänkande

Vad håller du på med just nu?
– Jag har nyligen gått en kurs i applikationsutveckling för iOS (iPhone, iPad, Mac) så jag tänker lägga en del av arbetstiden i höst på att försöka lära mig detta bättre och har valt att inte jobba 100% i mitt konsultuppdrag. Det konsultuppdrag jag har befinner sig också i en spännande fas med mycket nyutveckling och jag hoppas att vi hinner klart med det vi har tänkt oss innan årsskiftet.

Vilka härliga tips och motivationsord, Christina


Är du nyfiken på att bli en i Kvadratgänget? Klicka här!