Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

“Redan ett år senare är jag tryggare än vad jag någonsin har varit som anställd” – Från anställd till egenföretagare

cover

 Tillväxtverkets senaste Entreprenörsbarometer ställdes frågan “Vad vill du helst vara – företagare eller anställd?”. Svaret blev att var tredje svensk hellre ser en framtid som egenföretagare. I 2016 års GEM-rapport framgår det dessutom att mellan 60-80 procent menar att entreprenörskap är starkt förknippat med hög status. Johan Davidsson – som arbetar som front end-utvecklare och designer – är 26 år gammal och är en av de som vågat satsa på att blir så kallad ”egen”.  Här berättar han om hur det gick till när han tog beslutet, vilka ekonomiska fördelar det finns med att vara egenföretagare – särskilt som ung, och hur mycket han trivs med att få vara sin egen chef. I årsskiftet flyttar han till Stockholm och fortsätter sin entreprenörsresa i huvudstaden – fortsatt anknuten till Kvadrat.

Hej Johan, Berätta, vilka var dina största tvivel eller rädslor inför att bli egenföretagare?
– Jag hade tre månaders uppsägningstid hos min dåvarande arbetsgivare och det är väldigt sällsynt att någon söker en konsult de vill ha, först ett kvartal senare. Därav var jag tvungen att säga upp mig först utan att ha någon kund klar. I början var rädslan att jag skulle stå sysslolös och utan inkomst. Nu när jag tittar tillbaka var den rädslan ogrundad och irrationell och redan ett år senare är jag tryggare än vad jag någonsin har varit som anställd. Hur det går för mig är bara upp till mig. Inte mig plus fyra mellanchefer och ett gäng utländska aktieägare jag aldrig träffat.

”I början var rädslan att jag skulle stå sysslolös och utan inkomst. Nu när jag tittar tillbaka var den rädslan ogrundad och irrationell…”

Vad var det som till slut fick dig att våga ta steget?
– Många av de Kvadratare jag pratat med tvekade, precis som jag, innan vi tog steget. Vissa tvekade i en dag, medan andra tvekade i två år. Gemensamt för oss alla var att vi levde med tanken att jag ska starta eget, när det passar bättre – Kanske när barnen är äldre, när det nya huslånet har krympt eller, som i mitt fall, när man har sparat ihop till en ekonomisk trygghet. Det tog ett par månader innan jag, med hjälp av ett par vänner, förstod att det inte fanns någon bättre tid än just nu.

Nu när du är egenföretagare – vilka är de största skillnaderna från innan -och de största fördelarna?
Frihet! Att vara egenföretagare är frihet. Jag räknar inte mina semesterdagar, jag har köpt de där superhörlurarna jag velat ha. Jag väljer själv vilka kunder jag vill jobba med, hur länge jag ska jobba med dem och när. Det sistnämnda tror jag är av stor vikt både för mig och mina kunder. Känslan av att själv välja hur mycket jag ska jobba är också påtaglig. Hittills har jag arbetat lika mycket som tidigare, men för mig är valmöjligheten viktig. Ibland kan de sista timmarna en fredag vara sega och tråkiga, men nu när jag vet att jag kan gå hem är det helt plötsligt bättre timmar. Jag har nog aldrig gått hem hittills, men bara valmöjligheten att kunna göra det får mig att bli mer motiverad. Jag är ju där för att jag själv vill och då går tiden snabbare. När jag väl känner att jag faktiskt vill jobba mindre så går det. Det finns marginaler för att gå ner i tid och vara hemma med eventuella framtida barn eftersom att chefen, det vill säga jag själv, tycker det är viktigt med schyssta villkor för föräldrar, och alla andra, i företaget. Han ser positivt på att man testar på att bo i USA ett par månader eller prövar en helt ny bransch i ett halvår, om det är det man vill.

”Lönen är ju som bekant ofta tätt sammankopplat med ålder, men det är inte en konsults arvode på samma sätt”

Sedan kan det också finnas ekonomiska fördelar med att vara egenföretagare. Särskilt om man är ung som jag är. Lönen är ju som bekant ofta tätt sammankopplat med ålder, men det är inte en konsults arvode på samma sätt. Så det är ju tacksamt när man fått ledigt av chefen för att bo i USA att man kan spara ihop till flygbiljett och boende. Att ha eget företag är en frihet, både civilt och privat.

Stort tack för att du delade med dig, Johan! Är du mer nyfiken på Johan så kan du läsa mer om honom på hans konsultprofil härGår du kanske själv i tankarna på att starta eget? Läs mer här om hur du också kan blir en Kvadratare.