Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Utbrändheten som ledde till eget företagande

cover

Magnus Eriksson är organisationsutvecklare med spetskompetens inom projekt- och processledning. 2014 bestämde han sig för att testa vingarna som egen och i år anslöt han sig till Kvadrat. Beslutet att bli egen tog han efter att ha gått in i väggen för andra gången på kort tid. Han kände att en drastisk förändring behövde göras för att återta kontrollen över sitt liv – och han har inte ångrat sig.

Idag brinner han för att inspirera människor att tro på sig själva och sina idéer. Han håller inspirationsföreläsningar – främst till ungdomar – och använder ofta sig själv som exempel när han under uppdrag stöter på grupper med problem. Här berättar han sin historia om hur hans företag blev vägen ur en mörk och tuff period.


 

Det var i juni 2014 som energin och orken tog slut. Jag hade bytt jobb under våren samma år och kommit till en arbetsplats som inte alls var som den hade beskrivits när jag rekryterades några månader tidigare. Jag möttes av ett ledarskap som inte passade min personlighet över huvud taget, och det fanns en stor misstro i arbetsgruppen mot min dåvarande chef. Arbetssituationen i kombination med att en nära anhörig varit sjuk en längre tid gjorde att energin snabbt tog slut. Som grädde på moset hade vi dessutom i samband med mitt nya jobb flyttat till en ny stad och jag hade inte riktigt hunnit landa i vår nya situation.

Jag kände direkt igen symptomen. Bara två år tidigare hade jag gått in i den så berömda väggen, men lyckats ta mig tillbaka till vardagen och arbetslivet igen. Nu kände jag att någonting var på gång igen. Jag hade utdragna förkylningar som avlöste varandra, och trots att jag arbetade mycket och höll igång så hade jag en gnagande känsla av att ingenting blev gjort. Allt detta varierades med hjärtklappning, stickningar i armen och en stor och fruktansvärd tomhetskänsla som fyllde kroppen.
 

”När detta blev klart för mig bestämde jag mig snabbt för att jag skulle komma tillbaka starkare och friskare än jag varit tidigare”

 

Att starta eget blev vägen tillbaka
När jag blev sjukskriven i juni 2014 tänkte jag för mig själv ”nej, nu är jag här igen”. Jag hade ju sett signalerna, men valt att ignorera dem. Jag hade prioriterat bort mig själv under en längre tid och glömt bort att fylla på med energi. Istället hade allt fokus lagts på att bara få vardagen att fungera. När detta blev klart för mig bestämde jag mig snabbt för att jag skulle komma tillbaka starkare och friskare än jag varit tidigare. Under min första sjukskrivning hade mindfulness och avslappningsövningar varit en viktig del i min väg tillbaka, så jag letade upp mina gamla verktyg för detta och påbörjade arbetet med att bygga upp mig själv och läka inifrån. 

Jag beslutade mig också tidigt för att min arbetsplats inte var rätt för mig. Vi pratade hemma om att det kanske var dags för mig att göra ett försök och förverkliga en dröm jag haft länge – att starta eget! På så vis skulle jag kunna vara min egen chef och bestämma tempo efter egen förmåga. Tillsammans med min sambo bestämde jag mig för att jag skulle testa under ett år, och om jag inte hade lyckats att etablera mig och skaffat mig förutsättningar och möjligheter för att kunna ta ut en skälig lön efter det året, så skulle jag gå tillbaka till livet som anställd. Efter sommaren kontaktade jag Försäkringskassan med en förfrågan om att få börja arbetsträna – fast med en twist. Jag föreslog att min arbetsträning skulle bestå i att starta upp mitt bolag genom att gå en starta eget-kurs hos Nyföretagarcentrum. Försäkringskassan gav sitt godkännande, och när min arbetsgivare kontaktade mig för rehabiliteringssamtal blev mitt motdrag att säga upp mig.
 

”När min arbetsgivare kontaktade mig för rehabsamtal blev mitt motdrag att säga upp mig”

 

Jag kände direkt på mig att jag hade fattat rätt beslut och efter uppsägningen fanns det bara en väg att gå – framåt! Jag fick ett otroligt stöd hos min läkare som såg till att jag gjorde en plan, och jag fick en fantastisk coach i Birgit Båvner på Nyföretagarcentrum i Nyköping som stöttade och peppade mig alla dagar jag behövde det. Men hela tiden fortsatte jag att jobba mycket med mindfulness och meditation för att hålla en balans i livet.

Att vara egen gav mig plötsligt lyxen att kunna välja vad jag ville jobba med, och jag bestämde mig redan från början för att alltid jobba med uppdrag som jag tycker är roliga, som ger mig energi och där jag kan göra skillnad. Det är något som jag fortfarande håller fast vid. Idag ger det mig en fantastisk glädje att veta att jag gör skillnad genom att vara med och utveckla organisationer så att medarbetare eller medlemmar känner sig mer delaktiga. Jag värdesätter framförallt den känslan av lycka som infinner sig varje dag när jag kommer hem från jobbet och vet att jag har gjort något bra under dagen. 
 

”Att vara egen gav mig plötsligt lyxen att kunna välja vad jag ville jobba med, och direkt satte jag kravet att alltid jobba med uppdrag jag tycker är roliga”

 

Idag
Idag har jag drivit mitt företag i lite mer än två år. Jag har haft turen att hela tiden ha ett större uppdrag som har fungerat som basen i verksamheten, vilket har gett mig möjlighet att inte behöva känna mig stressad över införsäljning och nya uppdrag.

Jag har varit på den mörka sidan och vänt och jag vill inte tillbaka dit. Därför är jag noggrann med att det alltid ska finnas en glädje och nytta i allt jag gör. Jag prioriterar att gå på olika nätverksmöten, jag motionerar regelbundet och gör mitt bästa för att varje dag ska bli en bra dag. Jag prioriterar även att vara ledig och umgås med min familj. Fredagar är en dag då jag ser till att fylla på med energi och startar därför dagen med att äta frukost tillsammans med kollegorna på Coffice i Norrköping – kontoret där jag hyr ett skrivbord. Jag försöker också använda alla de verktyg som jag har i min verktygslåda för att jag inte ska gå in i väggen igen, så som att göra mina mindfulnessövningar och att avskärma mig från människor som tar för mycket energi. Jag använder också mina erfarenheter när jag träffar grupper där jag ser att det finns ett ledarskap som inte fungerar – då använder jag ofta mig själv och min resa som exempel.

Lärdomar

Det är inte ditt fel att du mår dåligt – Det finns lika många anledningar till att gå in i väggen som det finns människor som gör det.

Våga dra i bromsen – Så fort du känner av symptomen eller känner att någonting inte stämmer så våga lyssna på din kropp och ta en paus.

Hitta någon som du kan prata med – Det kan vara en vän eller kollega som du känner att du kan anförtro dig till.

Det är okej att ta en lång paus – Ingen verksamhet går under för att du är borta, även om vi själva gärna ser oss som oumbärliga.

 


magnus

Magnus Eriksson är projektledare, processledare och inspiratör som på ett prestigelöst och strukturerat sätt styr sina uppdrag. Med hjälp av inspirationsföreläsningar, coachande samtal och strukturerade processer hjälper Magnus individer och organisationer att identifiera mål samt planera hur dessa på bästa sätt ska nås. Magnus är även en uppskattad föreläsare och inspiratör som brinner för att motivera andra – framförallt ungdomar – till att förverkliga sina drömmar

 

 

Är du också nyfiken på att testa vingarna som egen? Då kan du läsa mer här och är du mer nyfiken på Kvadrat så hittar du mer information här! Lycka till!