Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Vad karaktäriserar en bra chef?

cover

Vad karaktäriserar egentligen en bra chef? På uppdrag av sajten utbildning.se gjordes tidigare i år en undersökning av utannonserade chefstjänster för att ta reda på vilka karaktärsdrag som under året varit mest eftertraktade för chefspositioner. Listan toppas av drag som tydlighet, trygghet, erfarenhet och att vara strategisk medan egenskaper som ödmjuk och strukturerad, som förra året låg i toppen, i år hamnat betydligt längre ner på listan. Men vad tycker egentligen cheferna själv är det absolut viktigaste egenskaperna för att på ett framgångsrikt sätt lyckas i sitt uppdrag?

Peter Amling har över 30 års erfarenhet av arbete i ledande positioner och har verkat som allt ifrån CIO och IT-chef till IT-strateg och HR-chef. Med en ekonomiutbildning i botten, och IT som yrkesplattform, har han genom åren deltagit i många projekt – både i stora och små organisationer – och vet vad som krävs för att motivera och leda medarbetare till resultat. Här delar Peter med sig av de egenskaper han anser viktigast för att lyckas i uppgiften som ledare.


 

Hej Peter! Berätta lite om dig själv?
– Jag har drygt 30 års erfarenhet från att ha arbetat med utveckling av gränslandet mellan verksamhet och IT. Det har ofta handlat om att hitta eller utveckla nya IT-system som stöd till verksamheten, men framförallt att få människor och organisationer att förstå och dra nytta av tekniken. Det var önskan om att kunna göra ännu mer inom just det området som lockade mig att ta steget till konsultlivet för snart fyra år sedan. Jag har också ett stort intresse för Mindfulness och det är någonting som jag ägnar mycket av min fritid åt. Mindfulness kompletterar mitt konsultarbete med förändringsledning och verksamhetsutveckling eftersom det också syftar till att få människor och organisationer att fungera bättre och mer hållbart.

Du har arbetat i ledande positioner i över 30 år. Hur har din resa sett ut?
– Som nybakad ekonom 1985 fick jag mitt första jobb på ett stort amerikanskt bolag och min uppgift var att jobba med verksamhetsutveckling. Bara ett och ett halvt år senare fick jag min första ledarposition som chef för min grupp. Detta ställde mig inför en stor utmaning, en utmaning som jag tror att många chefer känner igen – att leda medarbetare som var både äldre och mer erfarna än vad jag själv var. I sådana lägen gäller det verkligen att kunna vara ödmjuk.

 

”Att medarbetarna satte upp ett foto av mig på min kontorsstol var en fin hint om min närvaro som chef”

 

Jag blev kvar på samma företag och hann med flera chefsuppdrag under mina 13 år där, och jag måste säga att det var en bra och lärorik resa – även om det var lite mer fokus på att vara ”chef” snarare än på att vara ”ledare”. Generellt kan vi se att vi gått allt mer mot ”ledarskap” snarare än chefskap under de senaste decennierna och just där är Sverige faktiskt lite av ett föregångsland.

Under karriärens gång har jag sedan haft privilegiet att testa på många olika ledarroller – vissa tuffare än andra. Under en kort tid hade jag exempelvis en roll där jag hade direkt personalansvar för 28 personer, i tillägg till mitt ansvar som högsta IT-strateg. Det var en omöjlig uppgift. Att medarbetarna satte upp ett foto av mig på min kontorsstol var en fin hint om min närvaro som chef.


Enligt en undersökning som gjorts på platsannonser så är erfarenhet, tydlighet, trygghet och att vara strategisk, de fyra mest efterfrågade karaktärsdragen bland chefer. Hur ställer du dig till dessa?
– Jag håller delvis med, men jag skulle nog ändå vilja göra några justeringar. Först och främst tycker jag att det är intressant och bra att erfarenhet är med på listan. Däremot tror jag tyvärr att man i många fall menar ”du ska vara erfaren… men får inte vara över 50”. Det pratas ofta om att de unga saknar erfarenhet och att det sätter käppar i hjulet för dem, men i Sverige är vi också dåliga på att ta vara på erfarenheten hos 50-plussarna. Kostnaden för att ta in äldre personer är högre och begränsar rörligheten. Många sitter därför kvar på samma position trots att både chef och medarbetare i många fall troligtvis skulle må bättre av ett byte.

Tydlighet och trygghet är karaktärsdrag jag håller med om som viktiga men som jag snarare tror kommer som en effekt av andra karaktärsdrag. Vidare skulle jag i flesta fall vilja byta ut strategisk mot förmåga för helhetssyn. Jag tror inte att alla chefer ska vara strategiska. Däremot behöver cheferna ha en god helhetssyn så att de kan förstå och förklara sammanhang för medarbetarna.

 

”Är du trygg, har hittat dig själv, ditt mod och din sårbarhet så kommer empati, social intelligens och ärlighet på köpet”

 

Men framförallt ser jag två viktiga egenskaper som ofta glöms bort. Det är viktigt att ha mod och att kunna visa sin sårbarhet. När jag pratar om sårbarhet menar jag inte att kunna gråta på jobbet utan, precis som det är viktigt att kunna visa vad man motiveras av, är det också viktigt att kunna visa vad som gör ont och dränerar en. Har man dessa två egenskaper tror jag att man i sin tur får respekt och skapar tillit, både i det egna teamet och hos kollegor. Det här är egenskaper som inte är så lätta att bedöma i en rekrytering, kanske är det därför de inte finns med på listan…

Vad är hemligheten bakom ett lyckat chefskap skulle du säga?
– Att vara dig själv och att vara ärlig. Är du trygg, har hittat dig själv, ditt mod och din sårbarhet så kommer empati, social intelligens och ärlighet på köpet. Det är då du blir en trovärdig och autentisk ledare, och kan sätta dig in i hur andra tänker och känner. När du känner dig trygg i dig själv är du också mottaglig för nya intryck och kan utvecklas som chef och ledare utifrån de med- och motgångar du möter. Jag lär mig mer om mig själv varenda dag, insikter som inte bara kommer ur positiva händelser och upplevelser, men som alltid är lärorika. Jag är också ödmjuk inför att jag inte alltid räckt till som chef men tror att jag utifrån de förutsättningar jag haft, alltid har försökt vara ärlig både mot andra och mig själv.

 

”Jag är också ödmjuk inför att jag inte alltid räckt till som chef”

 

Det värsta man kan göra som chef är att vara oärlig och ge dubbla budskap. Många av oss har säkert varit med om situationen där chefen stöttar ditt förslag till hundra procent men när ni sedan får mothugg av exempelvis chefens chef, så får du inget stöd. Då försvinner all tillit och respekt. Du kan vara säker på att ett svek från dig som chef, inte bara kommer att stanna mellan dig och de inblandade, utan snabbt kommer sprida sig inom organisationen.

Att leda andra människor medför ett stort ansvar. Hur gör du för att koppla av och koppla bort jobbet när du inte jobbar?
– Det är ett arbete som kan vara stressigt och där man kan känna stor press. Det är därför viktigt att hitta sätt att koppla av och koppla bort på. Jag har alltid tyckt om att vara ute i naturen på olika sätt. Det ger både avkoppling och nya intryck. Jag har också sysslat med qigong, tai-chi, yoga och meditation i många år och det har hjälpt mig enormt mycket i stressiga perioder. För ungefär tre-fyra år sedan upptäckte jag mindfulness och det har blivit något som jag tar till både för återhämtning och utveckling. Det är faktiskt ett intresse som utvecklats så pass att jag nu även jobbar med utbildning i mindfulness och medveten närvaro mot både privatpersoner och organisationer.

Peters tips till dig som står inför en ny roll som chef eller ledare:

  • Var dig själv och var ärlig, inte minst mot sig själv. Då skapas tillit och trygghet i teamet och det blir en bas för framgång för både teamet och dig som chef. Om du inte hittat dit ännu, träna på det och utmana dig själv.
  • Välj rätt chef. Nätverka inom organisationen, eller utanför, och hitta någon du funkar bra med. Berätta att du gärna skulle jobba tillsammans med den personen. Välj någon som har egenskaper som du vill utveckla – inte en kopia av dig själv. Om du har en chef som du inte funkar med, och som du har försökt prata med, vänta inte med att söka nytt jobb. Det går för mycket kraft till en dålig relation.
  • Om du har möjlighet, skaffa en mentor – intern eller extern spelar inte så stor roll. Det finns organiserade mentorsprogram, men ett alternativ är att fråga någon du träffat. Det är utvecklande att vara mentor så många ser det som hedrande uppdrag. Jag har själv haft fyra adepter i ettårsprogram.
  • Står du inför ett kortare uppdrag som tillfällig chef är det bra om man vet från början hur långt uppdraget ska bli. Det ger förutsättningar för hur man ska gå in i uppdraget från början och gör att man kan göra ett bättre jobb.

Lycka till!

Är du mer nyfiken på Peter. Ta en titt i hans profil som du hittar här. Och vill du veta mer om hur du kan ansluta dig till Kvadrat så klicka här.