Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Tankar och framtidsspaningar om Virtual Reality när IT-forum i Malmö kickade igång

cover

Förra torsdagen drog Kvadrat Malmös nya satsning IT-forum igång. Eventet blev fullsatt och kvällen bjöd på mingel, mat och en spännande föreläsning om den virtuella verkligheten. Vi passade på att fråga några av kvällens besökare, och dessutom VR-föreläsaren själv, om vad de tror om framtiden för VR, om vilka branscher som kommer implementera tekniken först och om varför de tycker att det är så spännande med detta aktuella fenomen. Och glöm inte att delta i vår tävling. Frågorna hittar du längre ned i inlägget och fina priser, i form av en kokbok och en flaska vin, utlovas till vinnaren!


Kristian Rönne

Hej Kristian Rønne! Varför är du här ikväll?
– Jag blev inbjuden och var väldigt nyfiken på att se vad som skulle hända.

Om du får sia om VR:s framtid – vad tror du kommer hända?
– Jag tror att VR är en stor del av framtiden och att det kommer möjliggöra för mycket och till och med fungera som en katalysator för många saker. Ett exempel skulle kunna vara att man genom VR kommer kunna visualisera komplicerade saker för folk som inte kan förstå det på något annat sätt, eller att man väldigt lätt kommer kunna gå in i en annan värld, eller ett annat djup. Jag tror dessutom att man, om man gör det på rätt sätt, kommer kunna implementera VR i alla branscher såsom i medicinindustrin, på flyktingförläggningar, inom kommuner, i små och stora företag, inom design och när det kommer till kommunikation. Jag tror alltså inte att VR är en fluga.

Kollar man på Claes Ohlsson, Kjell & Company och Teknikmagasinet så säljer samtliga VR-prylar, och jag tror det är ett steg i rätt riktning. Når man ut till allmänheten så att allmänheten verkligen förstår att det är en enkel grej, då tror jag att det finns massor med utvecklingspotential. Det är samma sak med 3D-skrivare. Jag tror att alla kommer ha en 3D-skrivare i sitt hem inom en snar framtid. Nu kanske många tänker; varför skulle jag behöva en sådan? Men när man väl börjar förstå vad man kan göra med de här grejerna – det är då det börjar hända saker. Dock tror jag att det krävs att det blir tillräckligt billigt – och kanske framförallt lättanvänt – innan det kommer slå ordentligt.


Anders Hansson

Varför är du här idag, Anders Hansson?
– Jag är här för att jag är nyfiken på Kvadrat och för att skapa kontakter.

Vad tror du det kommer finnas för användningsområden för VR?
– VR kommer göra saker billigare, säkrare och man kommer dessutom kunna göra saker som annars inte hade varit möjliga. Förutom detta tror jag att VR kommer att genomsyra i princip alla branscher, som till exempel läkarbranschen – där man skulle kunna operera på distans, inom räddningsarbetare, i katastrofområden och för att utforska rymden. Det finns helt enkelt väldigt många tillämpningsområden.

Jag tror att VR och AI kommer gifta sig samman mer och mer och jag tror det finns en stor vinst i att slippa vara på plats fysiskt överallt. Varför ska man förflytta sig världen över när man egentligen inte behöver göra något fysiskt på plats som kräver ditt DNA, kött och blod? Om man tänker efter så är det faktiskt väldigt få händelser där din faktiska närvaro behövs. Jag tror dessutom att VR kommer fungera utmärkt när det kommer till kommunikation och nära kontakt. Framtiden är ljus för VR, men man behöver få bort känslan av den tunga tekniken.


Markus Agevik

Hej Markus Agevik från Mark Two! Du stod för kvällens föreläsning. Varför är du så intresserad av VR?
– Jag tror att tiden för VR är kommen och att det faktiskt går att ta in det i flera branscher där tekniken blivit så pass billig och enkel att det faktiskt går att genomföra. Det som tidigare krävde betydligt större insatser för ett företag, kräver idag bara en vanlig persondator hemma.

Vad tror du om framtiden för VR?
– Det första som slår mig är “The ultimate potential of virtual reality”, som man brukar säga. Jag tror att vi kommer se en integration – det som är närmare AR idag – med VR. I framtiden tänker jag att vi inte riktigt kommer uppleva vad som är på riktigt och inte, då allt kommer vävas samman, och vi kommer nog ofta ställa oss frågan; är jag i VR-världen eller inte? Man kommer liksom addera saker som gör att ens vanliga verklighet blir mer än vad den är idag.

I vilken bransch tror du att VR kommer implementeras först?
– I spelbranschen ser jag stora möjligheter för VR. Det är en av de branscher som kommer anamma den virtuella verkligheten först. Därefter tror jag att den kommunikativa och sociala biten, där du faktiskt pratar och möter folk i en virtuell värld, kommer bli stort och jag tror inte att det kommer dröja länge. Jag skulle tippa på att vi om ett par tre år kommer ha helt andra upplevelser än vi har idag.

Vad spännande, tack för era tankar!


Tävling!


1. Hur mycket köptes Oculus för av Facebook?
2. Vilket år anses första VR-upplevelsen ha skapats?
3. När släpptes Sony Playstations VR-headset i Sverige?

Maila dina svar till: annette.larsson@kvadrat.se
Lycka till!

Är du också nyfiken på att ansluta dig till Kvadrat? Här hittar du mer information, och glöm inte att hålla ögon och öron öppna inför kommande IT-forum. Vi ses!