Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Konsten att leda och motivera sina medarbetare

cover

En undersökning gjord av Harvard Business school visar att det länge funnits en allmän uppfattning om att högre löner varit den starkaste motiverande faktorn i arbetslivet – men idag ser det annorlunda ut. Dagens medarbetare förväntar sig mer i utbyte av sitt arbete än bara pengar. Kombinationen av att hela tiden sträva efter högre löner, samtidigt som man försöker få ut det mesta av sitt arbete, kan riskera att ta död på medarbetarnas inre motivation – något som är A och O när det kommer till välbefinnande och bra resultat. Men hur ska man då som ledare göra för att motivera sina anställda?

Elisabet Sofianidou har lång erfarenhet inom personalledning, verksamhetsutveckling och projektledning. Vi blev nyfikna på henne och ställde några snabba frågor om konsten att leda och motivera människor. Hej Elisabet! Berätta lite om dig själv, vem är du?
– Jag heter Elisabet, är 46 år och är född och uppvuxen i hjärtat av Småland i den vackra staden Växjö. Jag har mina rötter i Makedonien, en pärla på Balkan som jag verkligen kan rekommendera som semesterresmål. På fritiden umgås jag med min man och mina tre döttrar och jag tillbringar även mycket tid i baskethallen och ute i skogen. De senaste 20 åren har jag arbetat inom ABB Fläktindustri och Alstom Power AB – framförallt som ledare inom försäljning, anbud, projekt och leverans. Men för fyra månader sedan tog jag det stora steget till att bli egenföretagare och just nu arbetar jag som senior projektledare på Husqvarna AB.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och ditt sätt att leda?
– Som ledare har jag en stark tilltro till mina medarbetares potential och jag vill hela tiden se att de jag leder utvecklas. Jag försöker vara den typen av ledare som jag själv hade velat ha och det betyder att jag gärna ger mina medarbetare erkännande för engagemang och goda insatser. I dagens samhälle, med flytande gränser mellan arbetsliv och privatliv, är jag mån om att medarbetarna känner att de är uppskattade och gör ett meningsfullt arbete – och jag vet att en bra prestation på arbetet kräver kvalitativ återhämtning. Jag har även otroligt nära till humor och skratt och detta är en naturlig del av mig som person – något som bidrar till en arbetsmiljö där vi har roligt tillsammans.

”Var genuint intresserad av medarbetarens utvecklingsönskemål och tillgodose dessa så gott det går inom ramen för verksamhetens mål”


Hur gör du för att lyfta fram dina medarbetares drivkrafter och potential?
– För att skapa engagemang hos mina medarbetare är det viktigt att verksamhetens mål är tydligt så att de är medvetna om varför företaget finns till och på vilket sätt medarbetarens insatser bidrar till verksamhetens framgång. Samtidigt behöver medarbetarna också känna att de är på rätt plats, utifrån vad de vill göra och har talang för, och vad det är som ger dem energi. Så utifrån detta resonemang skapar jag engagemang och motivation genom att skapa en tydlighet kring verksamhetens målbild och samtidigt säkerställa att personalen får utvecklas i den riktning som ger dem energi. Ledarens roll för medarbetarnas motivation är oerhört viktig och jag har själv upplevt hur olika ledarstilar påverkar motivationen, trots att allt annat är oförändrat. För att skapa motiverande team krävs det enligt mig bland annat en tydlighet gällande målet, intresse för att tillgodose medarbetarens utvecklingsbehov, en kultur där man arbetar i team för att hjälpa varandra och positiv konstruktiv feedback på en regelbunden basis.

Hur gör du själv för att behålla fokus och hitta motivationen?
– Om jag tittar tillbaka på mitt arbetsliv så ser jag att jag har haft en stor variation av arbetsuppgifter även om det varit inom samma koncern. För att hålla energin uppe behöver jag ständigt nya utmaningar och jag blir även otroligt motiverad och energifylld av nya miljöer och av att träffa nya människor. Men självklart tappar jag också motivationen i perioder. Då brukar jag försöka hitta tillbaka till mitt egna ”why” och påminna mig själv om varför jag arbetar här just nu och varför detta är det bästa alternativet för mig.

Kan du dela med dig av dina 5 bästa tips på hur man motiverar andra?
1.) Var tydlig med verksamhetens mål. Varför finns företaget? Och betona hur viktig medarbetaren är för företagets framgång.
2.)  
Var genuint intresserad av medarbetarens utvecklingsönskemål och tillgodose dessa så gott det går inom ramen för  verksamhetens mål.
3.)  Var generös med erkännande vid goda insatser och ge förbättringsförslag på ett bra och respektfullt sätt.
4.)  Våga ta beslut när en medarbetare, utifrån ovanstående, är på fel plats – detta gynnar alla parter på längre sikt.
5.)  Säkerställ att ni har roligt på jobbet! För mig är humorn och skrattet ständiga följeslagare och via humorn skapas en  fantastisk stämning som ger energi och motivation på köpet!Elisabet Sofianidou är en erfaren verksamhets- och projektledare som tror på ett coachande ledarskap där målet är att bygga en affärsmässig, professionell verksamhet där medarbetarna vill utveckla sig själva och verksamheten. Under de senaste 12 åren har hon arbetat som försäljningschef, projektchef och leveranschef inom ett tillverkande, internationellt industriföretag med hela leveranskedjan in house.