Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

3 snabba med Ann Sandström

cover

Tre snabba är här igen och vi möter idag ledaren och coachen Ann Sandström. Hon har en bred och lång erfarenhet, och har i sina senaste uppdrag haft rollen som agil coach, projektledare och scrum master. Idag pratar vi med Ann om hennes resa till att bli egenföretagare i Kvadrat, om hur man motiverar sitt team och om hennes bästa knep för att koppla av under semestern. 


 

Hej Ann! Berätta, hur kom det sig att du blev en Kvadratare?

– Jag hade jobbat som anställd konsult i två år när en av mina konsultkollegor startade eget och började på Kvadrat. Trots att jag vid den tiden både var ung och relativt oerfaren, så kände jag direkt att det där var något för mig. Jag insåg då att vara anställd konsult varken skulle ge mig roligare uppdrag eller hjälp med egen kompetensutveckling, och med det som argument, bestämde jag mig för att starta eget – tillsammans  med Kvadrat. För mig var det aldrig ett alternativ att vara helt egen då jag ville ha hjälp med försäljningen och ville vara en del av en social gemenskap.

Du arbetar mycket med motivation i dina projekt. Hur gör du för att motivera dina team till framgång?

– Jag tror att alla människor vill göra nytta på jobbet. Så det viktigaste sättet att skapa motivation på är att se till att team jobbar med saker som leder någon vart, att man inte stöter på alltför många hinder och att man inte lägger tid på fel saker för att den rätta informationen inte har kommit fram. Sen vill man gärna ha roliga uppgifter också, men jag hävdar att det är underordnat behovet att känna att man faktiskt bidrar. Det här kan lösas på olika sätt och beroende på om man är coach, projektledare eller chef så har man olika angreppssätt. Som agil coach idag, med strävan att skapa autonoma team, handlar det mycket om att fungera som katalysator och få team att själva ta ansvar för sin leverans – men också att få teamet, när de känner att de inte jobbar effektivt, får lösa problemet istället för att fortsätta trots att det är fel. I en annan roll som Scrum Master eller projektledare kan det istället vara att man själv säkerställer att hinder undanröjs, att kommunikationen är transparent, eller att man helt enkelt ser till att rätt personer samlas och pratar ihop sig för att lösa ett gemensamt problem.

Nu är det sommar! Vilka är dina bästa tips för att kunna slappna av ordentligt under lediga dagar?

– Jag har svårt att svara på frågan som den är då jag har en något annorlunda inställning till arbete och ledighet. Jag tycker inte om inställningen när man förväntas vara på helspänn när man arbetar och sen tror att man ska återhämta sig och slappna av under sin semester. Jag strävar efter en balans i livet under årets alla dagar vilket gör att jag löpande ser över min arbets- och livssituation och inte tror att allt ”ska bli bättre sen”. Jag har stundtals jobbat alldeles för mycket, men har med åren blivit bättre på att prioritera, delegera och framförallt att tillåta mig själv att vara ledig när jag inte arbetar. Ibland går det inte, det vet jag också, men med lite disciplin går det oftast bättre än många tror.


Ann Sandström är en erfaren ledare och coach som trivs med att jobba operativt, men gärna kombinerar det med strategiskt arbete. Hennes stora intresse för både människor och teknik gör att hon med stor entusiasm tar sig an alla delar som krävs för att göra ett team/projekt framgångsrikt. Anns ledarskapsstil kännetecknas av aktivt coachande där alla individer motiveras att jobba mot ett gemensamt mål. Hon beskrivs ofta som en person med hög integritet utan att för den skull anses vara tråkig och rigid. Läs mer om henne här!