Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

“Med jord under naglarna och mycket att göra är jag lycklig”

cover

Möt vår nya Kvadratkonsult Maria Jonsson! Med en civilingenjörsexamen i grunden och många års erfarenheter i media- och telekombranschen, arbetar hon nu som projektledare anknuten till Kvadrat i Sundsvall. För Maria är trädgården, familjen och friheten något hon värdesätter högt och här berättar hon om hur hon som egenföretagare får tid över för saker som gör henne lycklig – till exempel att driva en webbutik med inriktning trädgård…

Hej Maria! Berätta lite om dig själv – vem är du?
– Jag bor på en gård utanför Härnösand tillsammans med min familj bestående av min man Uno och våra tre barn. På gården har vi också gotlandsfår, höns och katter. Ett av mina stora intressen är trädgård och min bästa avkoppling är att få dra på mig arbetsbyxorna och pyssla i trädgården. Vi har nyligen byggt ett växthus på drygt 30 kvadratmeter och där tillbringar jag gärna tid – både med att odla och att umgås med familj och vänner. Med jord under naglarna och mycket att göra är jag lycklig. På senare år har jag även tagit upp ett annat nygammalt intresse, nämligen ridningen, och jag rider två kvällar i veckan. Dessutom så driver jag en webbutik med inriktning trädgård. 

Jag är civilingenjör i grunden och har tillbringat stora delar av mitt yrkesliv inom telekom- och mediebranschen där jag haft en mängd olika roller – ofta i ledande befattning och alltid med projektledning som en del i arbetet. Jag har jobbat som konsult i två år och trivs strålande med konsultlivet, men det var först i våras som jag hajade vad Kvadrat handlar om och jag kände direkt att upplägget passade mig. Mitt första uppdrag som Kvadrat-konsult är som projektledare.

 

“Jag tror att jag som egen kommer att ha större möjligheter att påverka min situation så att jag kan maximera delar som jag värdesätter högt”

 

Du har en bakgrund inom media- och telekombranschen – alltid med projektledning som en del av arbetet. Hur hamnade du där?
– Jag gjorde mitt examensarbete på Telia Mobile och fick sedan jobb där direkt när jag hade avslutat studierna. Under en kort period arbetade jag med programmering, men halkade sedan in på projektledning och allt som allt arbetade jag i olika befattningar på Telia i tio år. När vi köpte hus utanför Härnösand kom vi fram till att det, med små barn, vore bra om en av oss hittade ett arbete i Härnösand. Min man tipsade mig om en annons där man sökte efter en IT-chef till “Tidningen Ångermanland”. Först så sa jag:  ”Det är inget för mig!”, men jag blev ändå lite nyfiken. Jag kollade in hemsidan, som endast innehöll tre telefonnummer, och insåg att det fanns mycket att göra där… Det hela slutade med att jag sökte och fick jobbet. Jag har varit med om en otroligt spännande resa inom MittMedia.

När jag började var vi en IT-avdelning med tre personer i ett bolag med knappt 100 anställda och när jag slutade, 15 år senare, så var vi drygt 30 personer som arbetade med IT och fler än tusen i bolaget. Under den här tiden påbörjades också förflyttningen från att sälja en pappersprodukt som funnits i 100 år, till att utveckla massor med nya digitala produkter och hitta affärsmodeller för dessa. I och med det förflyttade sig också IT från att vara en ren stödfunktion, till att vara en viktig komponent i affärsutvecklingen och där tjänsterna inte längre bara nyttjades av de interna användarna – utan även av slutkunderna. Mitt första konsultuppdrag var på Telia och nu är jag tillbaka i mediebranschen igen. Det finns en hel del likheter mellan telekom- och mediabranschen – bland annat i affärsmodeller och i den transformering branscherna befinner sig i. Därför har jag kunnat dra god nytta av mina erfarenheter när jag hoppat mellan branscherna.

 

“Som konsult har jag än så länge bara arbetat i ett projekt åt gången, och därmed kunnat fokusera till hundra procent”

 

Vad är den största skillnaden mellan att arbeta med projektledning som anställd kontra konsult?
– När jag varit anställd så har jag ofta kombinerat projektledning med andra arbetsuppgifter och jag har också arbetat i flera olika projekt samtidigt. Det var då ibland svårt att prioritera och räcka till. Som konsult har jag än så länge bara arbetat i ett projekt åt gången, och därmed kunnat fokusera till hundra procent.

Varför valde du att starta eget?
– Det var i första hand friheten som lockade. Jag tror att jag som egen kommer att ha större möjligheter att påverka min situation så att jag kan maximera delar som jag värdesätter högt. När jag för första gången hörde om Kvadrats upplägg, så kände jag direkt att det är helt rätt för mig. Här har jag som egenföretagare många trevliga kollegor som jag både yrkesmässigt och privat kan ha ett stort utbyte med.

Vad har du för mål och utmaningar framför dig i höst?
Jag har gott om utmaningar i mitt nuvarande uppdrag och målsättningen är att planera och genomföra ett bra arbete under hösten för att nästa år ro i land projektet och ha en väldigt nöjd kund. På hemmaplan är hösten lite av en lågsäsong. En period då jag laddar batterierna, umgås med familj och vänner och gör saker jag mår bra av. Som sagt är trädgård och odling ett av mina stora intressen och en ny utmaning inom det området är att börja musta äpplen och prova på att göra cider.

Tack så mycket Maria, och lycka till med musteriet. Vill du läsa mer om Kvadrat och världens lyckligaste yrkesmänniskor så kan du göra det här.


Maria är en driven och rutinerad projektledare med lång erfarenhet från media- och telekombranschen och hon har framgångsrikt drivit både stora och små projekt. Maria har gedigen kunskap om affärs- och verksamhetsutveckling – förenat med IT-utveckling, om digital transformation och om upphandling inom IT-området.