Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Är du medveten om hur du uppfattas när du talar?

cover

Har du någon gång tänkt på vad din kropp förmedlar när du pratar? Kan du få fler att ta till sig ditt budskap genom att byta position på scenen, eller kanske bara genom att justera hur du använder dig av rösten? Logonomen Eva Hansson har en passion för röstutveckling och talad kommunikation och hjälper dagligen talare och performers att ta reda på vad det är rösten och kroppen faktiskt kommunicerar i ett samtal eller under ett framträdande. Här delar hon bland annat med sig av några av hemligheterna bakom ett lyckat framträdande, men hon svarar också på frågan som många ställer sig: Kan vem som helst bli en bra talare?

Hej Eva! Du har en spännande karriärsresa bakom dig. Berätta gärna lite om den.
– I grund och botten är jag utbildad skådespelare, men med åren väcktes även mitt intresse för närmare samtal och frågor kring vad kommunikation egentligen är. Detta ledde till att jag vidareutbildade mig till terapeut och logonom. Som logonom arbetar jag med röstligt uttryck och frågor som: Uppfattas jag som jag vill uppfattas? Når min röst ut? Vad kommunicerar min röst i sig, bortom orden? Idag arbetar jag som röst- och textpedagog på Stockholms stadsteater, men jag jobbar även med andra röst- och terapiuppdrag på min egen mottagning.

 

“… tystnaden talar ofta mer än ord”

 

Du arbetar idag bland annat med talad kommunikation och röstutveckling. Vad innebär detta?
– Det är så intressant att lyssna till vad rösten faktiskt kommunicerar. Idag känner vi till att våra kroppar står för en stor del av vår mellanmänskliga kommunikation – alltså det som våra röster, omedvetet och bortom orden, egentligen kommunicerar. Våra röster besitter en gränslöst stor kommunikativ kompetens, men vi använder den mycket sällan på en medveten nivå. Kan vi lära oss att hantera röstens fulla kapacitet, så har vi mycket att vinna i vår kommunikation. Jag har plockat fram ett koncept som jag kallar för O.R.K där vi arbetar med vad jag kallar för en tredimensionell kommunikation. Vi ser på kommunikationen i perspektivet av Ord, Röst och Kropp. Det är också detta koncept som jag arbetar utifrån tillsammans med talarna till Kvadratdagen. Målet är att de ska vara medvetna om vilka signaler de sänder ut, inte bara genom de ordval de gör, utan också i hur de använder sin röst och sin kropp. Utifrån den medvetenheten går det sen att göra medvetna val; såhär vill jag säga, stå, gå och låta och kanske viktigast av allt – så här vill jag uppfattas.

Vilka är dina bästa tips på vad man ska tänka på inför ett framträdande?
Utgå från din personlighet: Det allra viktigaste är att du utgår från din personlighet och att du är trygg nog att vila i den. Det är först när vi är helt uppriktiga mot oss själva som vi kan fånga en publik. Det är lätt att tilltron till att jag, inför den här publiken, får ta det här utrymmet till 100 procent sviktar. Händer det så spelar det ingen roll hur bekväma vi än är när vi går upp på scenen. Därför är det viktigt att du redan när du kliver upp på scenen tar med dig tanken att “det här utrymmet är mitt”.

”Våga prata något långsammare än vad du vill”

 

Använd rösten: När det kommer till rösten så är det två viktiga punkter som alltid är bra att tänka på. Våga prata något långsammare än vad du vill. Pratar du för fort så hinner de som lyssnar inte skapa sin egen förståelse av det du sagt – vilket ju är hela poängen med ditt framträdande. Det andra är att tystnaden talar ofta mer än ord. En paus före eller efter ett ord kan ge det du sagt extra tyngd – något som du lätt missar om du låter orden forsa fram utan pauser.

Kan alla träna sig till att bli en bra talare och performer tror du?
– Ja absolut – det både tror och vet jag. Har du bara en nyfikenhet att gå utanför din komfortzon, så kan du upptäcka nya möjligheter som i sin tur kan bli till nya vanor. Men att förändra ett invant röstbeteende och kommunikationsmönster kräver både tid och varsamhet. Detta behöver sina timmar, precis som att lära sig åka skidor eller att segla – men oj så skönt det är att fara ner för backen eller att segla mot horisonten när man väl lärt sig grunderna! Lika härligt kan det vara att gå upp på en scen och tala inför en publik!

Tack så mycket Eva!

Eva driver idag en verksamhet inom röstutveckling, terapi och kommunikation. Inför Kvadratdagen i Stockholm den 14 november har hon varit med och coachat talarna för att maximera varje framträdande. Är du mer nyfiken på Eva och hennes verksamhet så kan du läsa mer här.


Kvadratdagen är ett årligt kompetensevent som anordnas i Malmö, Göteborg och Stockholm. Den 14 november står Kvadrat Stockholm som värd för eventet och under en inspirerande eftermiddag kommer experter under tolv korta, men informativa, föreläsningar i TED talk-format behandla dagsaktuella ämnen och utmaningar. Varmt välkommen att nätverka, knyta nya kontakter och kompetensutvecklas under trivsamma omständigheter. Läs mer och anmäl dig här.