Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Utan chef blir alla ledare

cover

Vår snabbrörliga omvärld ställer nya krav på företag som vill ligga i framkant vad gäller lyhördhet mot marknaden. Men – det är inte bara omvärlden som ställer krav på företagen, utan det är även dess medarbetare. Vill man kunna attrahera, motivera och behålla kompetent personal så gäller det att man vågar tänka nytt, även vad gäller organisationens uppbyggnad. Projektledaren, tillika Process-och IT Managern, Katarina Wall Stenberg menar att det är dags att vi skrotar det slitna chefsepitetet och istället fäster blicken på ledarskapet. Organisationer som byggs upp av små och självorganiserande team, kommer inte bara ge nöjdare kunder och mer engagerade medarbetare, utan kommer även ge högre kvalitet i leveranser. Men vad är egentligen skillnaden på chefskap och ledarskap och vad händer när man plockar bort den formella chefstiteln från en organisation?

Hej Katarina. Du brinner verkligen för ledarskap, men var kommer denna fascination ifrån?
– Det är en intressant fråga med många svar! Jag drivs av att kunna hjälpa andra när det gäller att komma på lösningar till problem, sammanföra människor och dela med mig av vad jag har. Som ledare påverkar du många människors vardag och därför är det så viktigt att försöka skapa en miljö där medarbetare trivs och kan göra sitt bästa. Resultat och välmående går hand i hand enligt mina erfarenheter.

Under Kvadratdagen kommer du att prata om att “Ingen chef skapar fler ledare”. Kan du berätta lite mer om vad detta innebär?
– Det handlar om att ge fler möjligheten att leda, inte bara den som är formellt utsedd till chef. Olika situationer behöver olika ledarskap, och det är inte säkert att det är en och samma person som alltid är bäst lämpad att leda andra. Tar vi bort den formella chefstiteln kan fler stiga fram och leda när det behövs. Rigida organisationsscheman med många chefsnivåer kan vara svåra att navigera sig i om man vill åstadkomma något, och inte sällan finns risken att trampa någon på tårna. I en modern organisation är alla ledare, om inte annat så leder man sig själv.

“Resultat och välmående går hand i hand enligt
mina erfarenheter”

 

Vad är skillnaden på en chef och en ledare anser du?
– ”Chef” är en titel och en formell överenskommelse om vilket ansvar och vilka befogenheter chefen har, vilket implicit betyder att chefens underställda inte har det ansvaret och de befogenheterna. Ledare är någon som ser ett behov av att något genomförs och som samlar rätt människor omkring sig för att lösa behovet.

Vad hoppas du att dina lyssnare kommer att ta med sig från din föreläsning?
– Självstyrande organisationer kan låta som en ganska flummig och orealistisk idé. Därför så hoppas jag att de som lyssnar ska få en lite tydligare och mer konkret bild av vad det innebär och hur man kan ta lite mindre steg i den riktningen även i ett större, etablerat företag.

Vilka egenskaper anser du är viktigast hos en bra ledare?
– Ansvarstagande, empati, mod och fantasi.

Tack Katarina! På Kvadratdagen i Stockholm den 14 november kommer Katarina att tala mer om hur “Utan chef blir alla ledare”. Här kan du läsa mer och anmäla dig till Kvadratdagen. Du kan även lyssna på Katarina i vår podcast Prat i Kvadrat där hon delar med sig av sina tankar kring motivation, vikten av att äga lösningen själv och där hon även drar paralleller mellan ledarskap och förändringsarbete på arbetsplatsen och på gymmet.


Katarina är en erfaren och entusiastisk ledare med dokumenterad genomförandekraft. Hennes positiva, lösningsorienterad inställning och övertygelsen om att arbetsglädje och leverans hänger tätt ihop, gör att de projekt och team hon leder kan nå hela vägen i mål.