Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Kompetens i nya former

cover

Kompetens kan komma i olika paketeringar och former. Vågar du tänka utanför boxen och lita på kompetens som inte kommer paketerad så som du är van?

Det var under ett uppdrag för stiftelsen Global Challenges som Kvadratkonsulten Markus Farewik fann sig i behov av fler testare. Efter att ha gjort en efterlysning på LinkedIn kom han i kontakt med en före detta kollega, Anders Barnå, som berätta om det företag han arbetade för – Unicus. Unicus är ett konsultföretag, som i likhet med många andra företag, erbjuder sina kunder testare av högsta kvalitet. Det som däremot skiljer Unicus från liknande företag på marknaden är att samtliga av deras testare lever med diagnosen Aspergers. Under 2017 inledde Markus ett samarbete med två av Unicus testare – ett samarbete som visade sig lika arbetsmässigt givande som personligt viktigt för Markus.

Unicus grundades i Oslo 2009 och startade i början 2017 upp sitt kontor i Stockholm med Anders Barnå vid rodret. Idag, ett år senare, är de elva anställda på det svenska kontoret och de har en närmare 100 procentig täckningsgrad bland sina konsulter. Samtliga av Unicus testare lever med diagnosen Aspergers, men för att få möjlighet att blir en del av Unicus krävs också att man har minst slutförda gymnasiestudier, ett stort IT intresse och en mognad i sin diagnos.

– Efter mitt samtal med Anders blev jag nyfiken på Unicus och tyckte att konceptet lät både logiskt och intressant. Dessutom så tyckte jag att tanken bakom företaget gick hand i hand med min uppdragsgivare, Global Challenges, som är en stiftelse som arbetar för att göra världen bättre. Vad passar då bättre än att vara med och bidra till att människor med rätt kompetens och förmåga, men som på grund av sin diagnos inte alltid ges möjlighet att utnyttja sin fulla potential, får ta plats arbetsmarknaden?, säger Markus.

 

”Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig när jag gick in samarbetet men det tog inte lång tid innan jag visste att jag fattat helt rätt beslut”

 

– Just arbetet med test och testfall passar den här diagnosen väldigt bra. Vi är, precis som många andra, ett konsultbolag med inriktning på test men det som gör oss unika, och som vi dessutom ser som vår absolut största konkurrensfördel, är att vi erbjuder testare som får möjlighet att dra nytta av sin diagnos – där precision, snabbhet och unik koncentrationsförmåga är några av styrkorna, berättar Anders Barnå, VD för Svenska Unicus.

Efter ett möte mellan de före detta kollegorna, bestämde sig Markus och Anders för att inleda ett samarbete och Markus anlitade två av Unicus testare till två olika projekt för Global Challenges.

Markus Farewik– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig när jag gick in i samarbetet men det tog inte lång tid innan jag visste att jag fattat helt rätt beslut. Testarna hade precis rätt kompetens och var fantastiskt fokuserade på sina arbetsuppgifter och det var roligt att se hur de växte med sin uppgift. I ett av de två projekt som jag tog hjälp av Unicus för, så skrev testaren nästan alla testfall. Testaren var otroligt snabb och effektiv och gjorde hela jobbet på två veckor – utan den hjälpen hade jag aldrig hunnit klart i tid. Det är kul att se vilket fokus testarna hade i sitt arbete, ingenting störde dem utan de körde bara sitt race. Det är inte som en annan som blir störd av minsta lilla brus, fortsätter Markus.

Genom ett samarbete med arbetsförmedlingen har Unicus kommit i kontakt med de testare som idag är verksamma inom företaget. På så sätt har Unicus kunnat hjälpa personer med Aspergers in på arbetsmarknaden och att bli en del av ett sammanhang.

– Det är tråkigt att se att inte fler tar tillvara på den unika kapacitet som dessa människor har. De har fantastiska kvaliteter som samhället går miste om på grund av att vi inte förstår, eller för att vi inte har mod nog att tänka utanför boxen. Jag hoppas verkligen att allt fler inser vilka styrkor dessa människor besitter, vågar ta steget utanför sin komfortzon och använda sig av Unicus testare i sina projekt och förvaltningar, avslutar Anders.

– Rent arbetsmässigt var det roligt att få möjlighet att sammanföra två marknadsaktörer som Unicus och Global Challenges i ett projekt, men det var också viktigt för mig personligen att få vara med och stötta den typ av projekt och företag som Unicus är. Jag har själv en son med ADHD, så det var både nyttigt och viktigt för mig att få insikt i hur det funkar på arbetsmarknaden för de som inte ses som “alla andra”. Man ska inte underskatta den kompetens och de tillgångar som finns bara för att den kommer i ett paket vi inte är vana vid, och jag skulle mer än gärna arbeta tillsammans med Unicus igen, summerar Markus.

Tack så mycket Markus och Anders. Är du mer nyfiken på Unicus så kan du läsa mer om företaget här. Vill du läsa mer om Kvadrat och våra konsulter så hittar du mer information här.


Markus Farewik

Markus har närmare 20 års erfarenhet av att arbeta med test och utveckling. Han har stor insikt i olika system, utvecklingsmetoder och projektformer och brinner framförallt för agila metoder och test. Markus positiva sätt och förmåga att se möjligheter i alla situationer är högt uppskattad i de projekt han arbetar och han är en omtyckt ledare såväl kollega.