Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Kvadrataren Monica Lööw: “Jag har alltså världens roligaste arbete!”

cover

Monica Lööw är en person med många strängar på sin lyra. Hon har nämligen hunnit med allt från att bli antagen till damlandslaget i judo och skaffa sig en fil.kand. i beteendevetenskap, till att starta Ledarakademin i Syd och ge ut flertalet böcker. Dessutom så sitter hon inne på många väldigt bra tips när det kommer till personlig utveckling! Här får du lära känna Monica Lööw och ta del av hennes berättelse.

Monica bor, tillsammans med sin familj, i en skånelänga i en liten idyll i det natursköna Barsebäck. Där har hon nära till hav och friluftsliv – något som ligger henne varmt om hjärtat.

– Hemma hos oss så kan vi koppla av och vi lägger en hel del tid på vår trädgård. Min dotter Isabelle spelar handboll i Kävlinge HK, så mycket av vår fritid består av att skjutsa till träning och matcher – och att heja på laget förstås! Jag älskar att dansa och går på danspass varje vecka, bland annat så dansar jag en socialdans som heter West Coast Swing. Jättekul! Sen så spelar jag även volleyboll. Vi är ett gäng som spelar två timmars-matcher, och det har vi gjort i ungefär 15 år. Sport har alltid intresserat mig – jag började träna judo när jag var elva och blev antagen till damlandslaget när jag var 14 och det var också här som mitt stora intresse för ledarskap började.

Under många års tid så arbetade Monica som judotränare, något som så småningom ledde till universitetsstudier i linjen för personal- och arbetslivsfrågor och en fil.kand. i beteendevetenskap med inriktning på arbets- och organisationspsykologi. Redan efter studietiden så fick hon arbete inom HR som personal- och utvecklingsansvarig, och det fortsatte hon med i åtta år.

– Som personal- och utvecklingsansvarig så fick jag tillfälle att arbeta med många olika ledarutbildningar, utveckling och avveckling, då vi hade ungefär 2000 anställda. Att driva olika projekt passade mig väldigt väl och när jag gick min första projektledarutbildning så såg jag vilken fantastisk kombination det var med ledarskap och projektmetodik för att nå verkliga resultat. Jag blev headhuntad till ett konsultföretag och startade därefter eget företag och gick efter en tid in i paraplyorganisationen och konsultföretaget Sällma. På Sällma erbjöds jag ganska snart att bli delägare/ partner och vi drev framgångsrikt företaget under många år. Min roll där var att arbeta i ledningsgruppen med att strategiskt driva företaget framåt, och även att arbeta som utbildare och coach inom projektledning och ledarutveckling. En av våra visioner var att konsulterna skulle skriva litteratur inom sina respektive områden och så här löd titeln på min första bok: “Att leda och arbeta i projekt”. Boken kom i en tid när marknaden formligen skrek efter praktisk litteratur inom projektledning, och därför blev den en bästsäljare. Dessutom så används den som kurslitteratur på högskolor och efter den första boken så har jag, på förlagets begäran, skrivit två böcker till.


“Ibland får jag frågan kring vad det är som är så speciellt med att vara egenföretagare, framför att vara anställd. För mig är det framförallt friheten.”

 

Under tiden på Sällma så startade Monica även Ledarakademin i Syd – ett unikt koncept i samverkan där ledarutvecklingsprogram och projektledarutvecklingsprogram drivs tillsammans med representanter/ partners från mellanstora företag – tillsammans med en kollega. Syftet med Ledarakademin i Syd är att kunna få utveckling med ledare från andra företag; att dela erfarenheter och få ny inspiration – något som är kostnadseffektivt och framförallt tillsammans!

2008 så sålde de bolaget till Cordovan som även arbetade med marknadsföring och digital/ social media. Monica fortsatte att arbeta med skräddarsydda, behovsanpassade program och hon fortsatte även att arbeta med Ledarakademin.

– 2018 så beslutade jag mig för att lämna Cordovan och börja på Kvadrat tillsammans med Sveriges lyckligaste konsulter, vilket jag inte ångrar en minut! Ibland får jag frågan kring vad det är som är så speciellt med att vara egenföretagare, framför att vara anställd. För mig är det framförallt friheten. Att få arbeta med det jag vill och att kunna arbeta med kundnyttan i fokus utan någon som trycker på kring vinstkrav eller beläggning.

En annan fråga som jag brukar få är vad som är A och O när det kommer till utveckling och förändring av människor och deras ledarskap. Jag är övertygad om att i grunden så handlar det om människors egen drivkraft och motivation att få andra människor att må bra och lyckas – för att lyckas med sitt eget ledarskap. Dessutom så krävs förutsättningar för att få arbeta med kommunikation och ledarskap. I många organisationer så har ledarna fullt upp med att göra andra uppgifter och många svarar att de lägger mindre än tio procent av sin tid på ledarskap och kommunikation. Därför räcker det inte att bara gå en utbildning. Man måste även arbeta på hemmaplan. De flesta ledarutbildningar ger ingen effekt alls! Att arbeta med pedagogiska styrmedel och långsiktiga effekter ger resultat, samt en genuin tro på människors inneboende potential och med rätt förutsättningar så får deras förmåga saker att hända. Utbildning eller implementering som ska lyckas kräver en pedagogik och process som ger långsiktig effekt baserat på bland annat 70-20-10-modellen, exempelvis genom praktiska övningar, mellanliggande insatser, uppgifter för implementering och involvering av ledningen i utvecklingsprogrammet. Dialog, reflektion och handlingsplaner med tydliga mål är viktiga inslag. Dessutom så rekommenderas effektmätning av program/ utbildning.

“Grunden i all personlig utveckling är att ha en bra självkännedom.”

 

Monica har lång erfarenhet inom ledarutveckling, projektledarutbildningar och medarbetar- och teamutveckling och har flera uppdrag, med konkreta och lyckade resultat, i ryggsäcken.

– Ett spännande exempel är ett utvecklingsprogram som genomförs hos en av världens ledande vindkrafttillverkare, installatör och serviceorganisation. I nära samarbete med personalchefen så designades och genomfördes en stark förändring av beteenden och prestation i hela företaget. Vi formade helt enkelt en utvecklingspyramid. Arbetet startade med att vi tog fram en gemensam värdegrund, samt en grundutbildning i självkännedom, kommunikation och medledarskap med alla medarbetare. Påbyggnad för nyckelpersoner låg som steg två och ledarutbildning med chefer och ledningsgruppen genomfördes sist i utvecklingsprocessen. Alla på ledningsnivå – från VD till mellanchefer – var starkt delaktiga i hela programmet. Utbildnings- och coachinginsatserna kopplades till resultat och handlingsplaner från den medarbetarundersökning som vi genomför varje år. Detta skapar en röd tråd genom hela organisationen och en stark känsla av delaktighet och engagemang och medarbetarnas nöjdhet och prestation ökar varje år.

“Jag har alltså världens roligaste arbete – att öka prestation, motivation och produktivitet hos organisationer, grupper och individer är vad jag gör.”

 

Ett annat spännande exempel är ett projektutvecklingsprogram bestående av utbildning och individuell coachning på Nordens ledande leverantör inom energitekniska tjänster, service och underhåll samt entreprenad. Utbildningarna har genomförts mellan två till sex tillfällen per år. Här har jag och min kollega Lotta arbetat i nära samarbete med en styrgrupp med företagets representanter som följt upp och vidareutvecklat utbildningarna. Vi har genomfört projektledarutbildning, ledarskapsutbildning, fördjupat ledarskap för erfarna projektledare med 360 graders-profil och individuell coaching, presentationsteknik, förhandlingsteknik, projektekonomi, tid och kostnadsstyrning i projekt. Ungefär sex månader efter genomförda moduler så genomfördes en effektmätning där projektledarna vittnar om en större självsäkerhet och ökad lust för projekt. De upplever att de fått många praktiska metoder för planering, styrning, för att leda människor och för att kunna hantera omvärldsfaktorer i projekten. Ledarskapet och vikten av vi-anda och ständiga förbättringar har fått en högre prioritet. Projektledarna har blivit säkrare i sin projektledarroll, såväl metod – som beteendemässigt. De har även fått högre kompetens, ett djupare nätverk och ett gemensamt språk inom projektledning. Den viktigaste effekten, enligt ledningen, är den ökade självtilliten – det vill säga tron på den egna förmågan att styra och leda projekt.

Jag har alltså världens roligaste arbete – att öka prestation, motivation och produktivitet hos organisationer, grupper och individer är vad jag gör. Tänk att få tydlig feedback genom att få andra att lyckas. Att få se ögon som lyser av inspiration, motivation och självförtroende att göra nytt. Det är mitt arbete!

Monicas bästa tips för personlig utveckling:
1. Grunden i all personlig utveckling är att ha en bra självkännedom. Stämmer min bild av mig själv och andras bild av mig överens? Själv har jag arbetat med ett flertal olika personlighetsprofiler som till exempel DISC, Insights färghjul och Garuda. Det är oerhört värdefullt att göra en profil och få personlig feedback på den. Personlighetsprofiler grundas på självskattning av egna värderingar, och det riktigt intressanta är att sedan arbeta vidare och be om feedback från andra i sin omgivning; varför inte från din chef, dina kollegor, dina medarbetare eller dina vänner? Arbeta med att både ge och ta emot feedback, och gör det ofta!

2. Arbeta med din kommunikationsförmåga. Vikten av bra kommunikation är något vi alla är väl medvetna om, men många upplever att de inte riktigt hinner kommunicera på ett tillräckligt bra sätt. Förbered och anpassa din kommunikation efter din målgrupp, och tydliggör målet. Välj flera kanaler för att nå fram och viktigt är att framförallt utgå från nyttan för mottagaren.

3. Det är viktigt med en god balans i livet; både på jobbet och på det privata planet. Hälsosam mat, träning och att tillse det sociala behovet, samt vila är både vårt ansvar och vår belöning. Uppskatta dig själv och andra och ge dig tid att reflektera och fira. Det ger nämligen ringar på vattnet!

Tack för fina ord, Monica! Är du nyfiken på Kvadrat? Här kan du läsa mer!


Monica Lööw arbetar med ledarutveckling och projektledarutbildningar och som utbildare, utbildningsledare, coach, projektledare och workshopledare. Monica brinner för att få människor att lyckas och hon arbetar gärna med pedagogiska styrmedel och långsiktiga effekter – något som hon ser ger resultat.