Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

3 snabba med Jonas Hamner

cover

I veckans tre snabba träffar vi Jonas Hamner som har ett stort intresse för data och siffror och hur dessa kan nyttjas för att få ytterligare insikter som ligger till grund för korrekt beslutsfattande. Här berättar Jonas om sitt jobb och varför han trivs så bra med det, om att våga ta steget och bli egen och om hur en drömkväll i Toscana kan se ut.

Du arbetar som BI- och Databasutvecklare, Data Scientist och lösningsarkitekt. Vad är det absolut roligaste med ditt jobb?
– Först och främst trivs jag så väldigt bra som egen konsult och att jobba i projektform med ett tydligt mål. Får jag dessutom möjlighet att analysera stora mängder data – med syfte att skapa nya insikter om en verksamhet som leder till att förbättra affären – är allt perfekt. Det finns nästan alltid en stor outnyttjad potential i den data som företag genom åren samlat på sig, där det finns dolda mönster och samband som kan användas för att optimera dess verksamhet. Samtidigt har jag aldrig tråkigt när jag får jobba med mer traditionell databasutveckling i alla dess former.

Om någon går i tankarna på att starta eget – vad skulle du vilja säga till den personen?
– Kör! Har man kommit så långt att man faktiskt tänkt tanken så måste man testa. Risken är väldigt liten jämfört med att starta eget i andra branscher, och tar man inte steget kommer man aldrig sluta fundera på hur det hade kunnat vara. Jag har själv under kortare perioder försökt att inte vara egen, men i slutändan är det ändå alltid friheten och möjligheterna att styra mitt eget jobb och liv som betyder mest och gör att jag alltid återvänder till att driva eget bolag.

Hur ser den perfekta sommarkvällen ut för dig?
– Då sitter jag och njuter av utsikten från mitt hus i Toscana efter en riktigt lång och hård heldag på cykel i de Apuanska alperna. När solen sen gått ner, och efter lite bad och ett par kilo vattenmelon, blir det en promenad med familjen ner till byn för att runda av dagen med en riktigt stor glass!

Tack så mycket Jonas! Är du nyfiken på Kvadrat? Här kan du läsa mer!


Den gemensamma nämnaren för det Jonas Hamner gör är BI, Data Science och allmänna databaslösningar i Microsofts ekosystem. Det kan röra vanliga transaktionssystem, men oftast är det med extra fokus på design och utveckling av BI-lösningar som data warehouse, avancerad analys med Azure Machine Learning eller visualiseringar i Power BI; då oftast i rollen som lösningsarkitekt och utvecklare.