Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Systemutvecklaren Elin: “Framtiden behöver fler kvinnor i IT-branschen”

cover

Systemutvecklaren Elin Berg, som är anknuten till Kvadrat Örebro, har arbetat inom IT-branschen i många, många år. Enligt Elin behövs det en större mångfald i branschen och av erfarenhet har hon sett att jämställda team ofta är mer kreativa. För att få fler kvinnor att ge sig in i branschen menar Elin att vi behöver få unga tjejer att inse att teknik inte är farligt och att det är viktigt att lyfta fram kvinnliga förebilder inom ämnet. Här lyfter Kvadrat en kvinnlig IT-förebild: Elin Berg!

Hej Elin! Berätta – vem är du och vad jobbar du med?
– Jag är konsult på Kvadrat Örebro och jobbar som systemutvecklare. Just nu sitter jag på Transportstyrelsen i Örebro på hundra procent. Jag jobbar med allt som har med yrkestrafik, bussar, lastbilar och taxibilar, att göra.

Vad var det som gjorde att du anslöt dig till Kvadrat?
– Jag kom till Kvadrat på en liten annorlunda väg. Den konsultfirma som jag jobbade på skulle upplösas och vi som var anställda blev erbjudna att starta eget och ansluta oss till Kvadrat. Jag hade innan inte haft en tanke på att bli egen, men kände att det var lockande att prova på det. Kvadrat kändes som ett mycket bra alternativ – främst för att man fortfarande har ett nätverk. Jag skulle aldrig klara mig utan den sociala biten; ”Egen men inte ensam” är viktigt för mig. Att få tillgång till ramavtal och någon som hjälper till med avrop och uppdragssökning är guld värt. Den flexibilitet jag har som egen har jag aldrig kunnat få som anställd och jag har valt att arbeta lite extra under vår och höst för att kunna ha semester när barnen har sommarlov och jullov.

“Jag skulle aldrig klara mig utan den sociala biten: ”Egen men inte ensam” är viktigt för mig.”

 

Du jobbar som systemutvecklare. Vad är det bästa med din arbetsroll och varför passar det så bra att vara egen inom din bransch, tycker du?
– Det bästa med min roll är problemlösningen. Att få hjälpa andra att få en effektivare vardag med hjälp av rätt IT-stöd. I mitt uppdrag idag får jag arbeta väldigt brett. Förutom att jag får koda så är jag med i både framtagning av krav, arkitektur och design. Att vara egen fungerar utmärkt som systemutvecklare. Nu ingår jag som resurs i ett större team, men jag har även kunder där jag arbetar helt själv. Att då ha Kvadrat i ryggen gör att jag har ett nätverk att använda som bollplank. Just nu är marknaden väldigt fördelaktig med ett underskott av utvecklare.

“Det är viktigt att få unga tjejer att inse att teknik inte är farligt och att förändra synen på vad som är manligt och kvinnligt!”

 

Utvecklarbranschen är som bekant en mansdominerad bransch. Hur upplever du detta? Och ser du någon utveckling mot att fler kvinnor tar sig in i branschen?
– På Transportstyrelsen har man turen att ha ganska många kvinnor bland de anställda, även på utvecklarsidan. Jag ser det som mycket positivt då man får ett annat klimat inom teamen. Vi tänker ofta olika och att få flera olika synvinklar på saker är alltid en fördel; mer jämställda team är oftast mer kreativa. Jag hoppas att fler kvinnor ska ta steget in i branschen och att satsningen på programmering i skolan ska göra att flera ser att de kan. Jag har själv två döttrar i högstadieåldern som fått prova på att programmera i skolan och de har fått en helt annan uppfattning av det. Det är viktigt att få unga tjejer att inse att teknik inte är farligt och att förändra synen på vad som är manligt och kvinnligt! Det är även viktigt att vi lyfter fram de kvinnliga förebilder som finns inom IT-branschen, särskilt vid rekrytering.

“Vi tänker ofta olika och att få flera olika synvinklar på saker är alltid en fördel; mer jämställda team är oftast mer kreativa.”

 

Vad skulle du vilja säga till kvinnor som är intresserade av att ge sig in i branschen?
– Våga ta steget! Är man intresserad av teknik ska man ägna sig åt det. Det man tycker är kul är man bra på! Sök upp kvinnliga nätverk inom IT och hör vad de kan stödja med. Se det som en fördel att vara kvinna i branschen, många vill rekrytera oss. När det gäller
att starta eget var det ett mycket lättare steg än vad jag trodde från början. Det finns massor av hjälp att få. Och att vara ansluten till Kvadrat gör det mindre ensamt. Framtiden behöver fler kvinnor i IT-branschen!

Tack för för fina ord, Elin! Är du nyfiken på Kvadrat? Här kan du läsa mer!


Elin Berg arbetar som systemutvecklare och utvecklingsprojektledare. Elin har arbetat med utveckling av webb- och Windowsapplikationer sen 1999 och hon har på senare år även jobbat med handdatorbaserade system. Hon har arbetat inom flertalet projektfaser, men implementationen har haft störst fokus.