Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Det är lycka som är i fokus, inte att bli rik

cover

Vi har pratat med kvadratkonsulten Noah Höjeberg, teststrateg, teknisk testare, testledare, flerbarnsförälder och författare av tv-spelsmanus. Hur går det egentligen ihop? 

Hej Noah, hur länge har du varit ansluten till Kvadrat?
– Sedan 2015. Jag kände att jag inte var helt nöjd med det jag hade som anställd och hade tänkt rätt länge på att bli konsult. Men det kändes knepigt att få uppdrag, jag ville inte bara hamna på gamla ställen jag redan jobbat på. Jag kände mig också osäker på det här med att vara helt ensam. Då fick jag höra talas om Kvadrat av någon som kände en kvadratare. Jag tyckte att det lät bra så jag kontaktade Kvadrat och pratade med Isac Hellwig. När vi träffades fick jag en ännu bättre bild av Kvadrat och ja, sen körde jag igång.

Fick du hjälp att starta upp, var det svårt?
– Det är inte så svårt att starta eget, men jag fick lite hjälp, bland annat ett par möten med en ekonom, det ingick. Men framför allt fick jag ett stort nätverk att ställa frågor till, det har jag haft mycket hjälp av.

Kan du säga nåt om skillnaden mellan att vara ansluten till Kvadrat och att gå via en mäklare?
– Jag funderade ju lite på gå via mäklare, men fick ett så gott intryck när jag träffade folk på Kvadrat. Allt det här som man har runtomkring sig när man är Kvadratare. Med mäklare är du inte riktigt med nånstans, det handlar bara om att få uppdrag. Jag skulle säga att nätverkandet är en stor skillnad. Jag får ut mycket mer här på Kvadrat än vad jag skulle få hos en mäklare och det är inte så att man betalar jättemycket mer för det heller. Man får ut ungefär lika mycket men lär känna kollegor, får nätverk, träffar kul människor och gör kul saker tillsammans.

Kompetensarrangemang är ju ett tillfälle då många träffas, är såna aktiviteter du tänker på?
– Ja, det finns många arrangemang att delta i. Sen finns den här friheten – om jag skulle komma på något som jag skulle vilja att vi ordnade så vet jag att det bara är att köra. De som jobbar på kontoret är alltid villiga att ordna saker. Kommer jag med förslag på ett event skulle det antagligen bli av. Eller om jag själv har något jag skulle vilja dela med mig av, då skulle de ordna en kompetenslunch.

Du är förälder, vad gäller för egenanställda och SGI (sjukpenninggrundande inkomst)?
– Det funkar precis som för alla andra. De flesta egenanställda tar ut en lön som kommer över gränsen där du får max SGI och du kan välja att skjuta till så du får ut mer än ersättningen. Du kan vabba, ha friskvårdsbidrag och allt annat som anställda brukar få. Man är ju anställd i sitt bolag, det är en del av upplägget. Den enda skillnaden är att det är du själv som styr över allt sånt här.

Upplever du att kraven ser på dig som konsult ser annorlunda ut än kraven på anställda hos dina uppdragsgivare?
– Jag skulle nog säga att det snarare är förväntningarna som är annorlunda. Som konsult förväntas man nog vara lite duktigare – å andra sidan är det nog ganska få som blir egenföretagare om de inte känner att de är det. I de uppdrag jag varit på har jag inte upplevt att det görs någon större skillnad på mig och de anställda.

Hur är det att vara egenanställd och flerbarnsförälder?
– Jag tänker inte så mycket på det, jag var redan förälder när jag bestämde mig för att för att bli egen. Jag har inte mindre trygghet än jag haft som anställd. Det kan bli nedskärningar och man kan få sparken ändå. Om något så har man ju lite mer kontroll över sin situation och sin trygghet. Du kan välja hur stor tjänstepensionen ska vara, eller om du föredrar någon annan sparform.

”Jag föredrar att jobba tillräckligt mycket och kunna vara ledig mycket med familjen.” 

 

En stor skillnad är att jag kan vara mycket mer med mina barn. I sommar ska jag ta sju veckors semester. Och det är inte hela årets semester, jag tar också ledigt alla skollov. Som Kvadratare kan jag ta semester när jag känner för det och jag är inte begränsad till sex veckors semester. Jag kan ha tio veckor om jag vill. Förra året tog jag ledigt ett halvår och höll på med helt andra saker. Man har den friheten och det gör det lättare att vara förälder. Sedan beror det ju på hur man prioriterar. En del konsulter vill jobba väldigt mycket och tjäna mycket pengar. Jag föredrar att jobba tillräckligt mycket och kunna vara ledig mycket med familjen. Det är mycket lättare att vara det som egenföretagare än när man är anställd.

En annan grej som är bra just på Kvadrat är det uppmuntras, man ska vara ledig mycket. När jag sa till säljarna att jag vill jobba med mina egna projekt i ett halvår tyckte alla att det bara var kul. ”Du kan ju komma till kontoret och jobba på dina projekt”, sa de och det gjorde jag någon gång i veckan. Och ingen har synpunkter på att man tar mycket semester, det är kulturen på Kvadrat, att man ska kunna göra annat, leva och vara lycklig. Inte bara tjäna massa pengar. Världens lyckligaste yrkesmänniskor heter det i visionen, det är lycka som är i fokus, inte att bli rik. Det gillar jag.

Funkar det att jobba hemifrån på dina uppdrag om det skulle behövas?
– Man kan för det mesta göra det, till exempel om man behöver vobba, men jag gör sällan det. Jag jobbar helst på plats, behöver jag vårda barn är det inte en arbetsdag den dagen. Om de anställda får jobba hemifrån får konsulterna vanligtvis också göra det. På en del större företag har de policies som inte tillåter hemmajobb.

Vad gör du i ditt nuvarande uppdrag?
– Jag sitter på Polismyndigheten där jag jobbar med test, testautomatisering och testledning. Vi är ett relativt litet team som jobbar agilt, vi är åtta personer. Två är Kvadratare, det är jag och Marc Blixell, vi sitter bredvid varandra. Systemet vi jobbar med ska användas av polismyndigheten. Det är mitt tredje uppdrag i Kvadrat. Första uppdraget var på AFA försäkring, sen var jag på Cinnober, det handlade om finanssystem, det var ett jättespännande uppdrag.

Vad gör du när du är ledig?
– Just nu skriver jag manus till tevespel. Jag och några andra släppte ett spel för något år sedan och nu håller jag på med ett till nytt spel tillsammans med kvadratkollegan Vicente Vega. Vi får se när vi lyckas få ut det. Det här spelet är lite annorlunda, vi fokuserar på att skapa konst snarare än på att tjäna pengar. Det kommer bli häftigt, det är en science fiction noir som jag skrivit. Att skriva manus för tv-spel är ungefär som att skriva filmmanus men det grenar liksom ut sig så att det blir flera versioner. Man behöver göra flera olika versioner av samma scen. Jag har skrivit filmmanus tidigare, att skriva för tv-spel är mer komplext. Jag gillar att skriva och har alltid hållit på med det. Jag spelar också keyboard och har varit med i ett par band tidigare. Jag gillar att ha kreativa projekt och gör det för att göra det, inte för att det ska hända så mycket mer det när det är klart.

Tack, Noah! Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här!


Noah Höjeberg är en erfaren teststrateg, teknisk testare och testledare som arbetat med många olika delar av test, allt från utforskande testning till testautomatisering, testledning och teststrategi. Noah har ett brinnande intresse för test och testautomatisering. Han besitter djupa kunskaper om både testmetodik och testautomatisering och har arbetat i ett antal utmanande projekt med komplexa transaktionsintensiva system som börshandelsystem och marknadsövervakningssystem.

Noah har erfarenhet av att sätta upp testramverk och testautomatisering för stora komplexa system. Noah arbetar gärna med den faktiska testningen och testautomatiseringen likväl som med testleding och teststrategi.