Möt en Kvadratare

Efter att länge ha varit fast anställd så bestämde sig programmeraren Jessica Lundberg för att prova på konsultlivet. Hon tyckte att det var roligt att vara konsult, men det var något som saknades. Och en dag så träffade hon Sara Kallblad – VD för Kvadrat Linköping…

– Jag trivdes som konsult, men jag saknade den sociala biten av arbetslivet och dessutom så ville jag ha mer utrymme för kunskapsutveckling. Jag blev Kvadratvän för ett uppdrag i Linköping, och på det sättet kom jag i kontakt med Sara Kallblad – VD för Kvadrat Linköping. Jag bad henne berätta mer om Kvadratkonceptet och jag förstod direkt att detta var något för mig. Jag var dock gravid med vårt andra barn vid tidpunkten, så jag väntade till slutet av min graviditet med att starta företaget. Det var många som var skeptiska till att jag skulle bli egenföretagare omedelbart efter att vårt andra barn kom in i vårt liv, men jag insåg snabbt att Kvadrat hade ett kraftfullt nätverk med bra säljare. Dessutom så hade jag själv också ett skapligt stort nätverk av kontakter och därför var jag själv aldrig tveksam eller rädd inför att bli egenföretagare. Det kändes helt enkelt hundra procent tryggt att ta steget till att bli egen! berättar Jessica.

För Jessica handlar friheten i att vara egenföretagare om att kunna bestämma hur mycket tid och pengar hon vill lägga på till exempel kunskapsutveckling – och att själv kunna bestämma hur hennes karriär ska komma att se ut.

– Att ha eget ansvar för min karriärutveckling och riktning i livet är frihet för mig. Sen tycker jag också att det är skönt att till stor del kunna bestämma när och hur mycket semester jag vill ta, hur många timmar jag vill jobba varje vecka och hur jag vill prioritera mitt arbete. Den största skillnaden från att vara anställd är alltså att jag har möjlighet att själv bestämma arbetsvillkoren. Livet har också blivit så mycket roligare nu när jag är ansluten till Kvadrat. Jag ser fram emot varje träff med andra från Kvadrat och jag tycker att det känns tryggt att ha ett helt gäng i samma situation – alla med mycket kunskap och erfarenheter. Egenföretagandet blir liksom roligt på ett sätt som aldrig hade gått utan gemenskapen och tryggheten. När jag var anställd konsult var jag ofta väldigt ensam – det känner jag aldrig nu, fortsätter Jessica.

Att ta steget till att bli egenföretagare kan kännas läskigt och ensamt, men faktum är att det för många blir tvärtom. Och när Jessica stod i valet och kvalet om att ta steget och bli egenföretagare, så var det en rad saker som var viktiga för henne, bland annat att ha ett gediget nätverk, men också att lita på sig själv och att faktiskt våga.

– Om jag ska beskriva livet som egenföretagare med fem ord så skulle jag säga: Socialt, Kompetensbyggande, Utmanande, Stimulerande och Awesome! Och om jag ska ge tips till andra som står i valet och kvalet att bli egna så skulle jag säga följande:
1. Tänk på ditt nätverk och relationer till andra varje dag – fokusera på att bygga upp ditt nätverk så att du har fler chanser till uppdrag.
2. Vänj dig vid att utmana dig själv. Steget till att bli egen är mycket kortare om man lever lite och har is i magen.
3. Lyssna inte på de negativa rösterna i ditt liv, lyssna istället till din egen magkänsla. Ska det verkligen vara andra personer som bestämmer att du kommer misslyckas som egenföretagare? säger Jessica.

Stort tack Jessica!

Vill du veta mer om Jessica Lundberg? Eller kanske komma i kontakt med henne? Gå då in här!

Hör av dig till oss

Räkna ut hur mycket du tjänar som egen!

Nedan finner du en länk till vår Ekonomisnurra.

Snurran är till för att ge dig en bild över hur den ekonomiska biten kan se ut med eget bolag.