Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Entreprenörer är lyckligare, men hur vågar man ta steget dit?

cover

I tidskriften Veckans Affärer kunde vi tidigare i veckan läsa om hur entreprenörer, trots att de i många fall jobbar mer, stressar mer och tidvis har mindre betalt än andra yrkesgrupper, ändå är Sveriges lyckligare yrkesmänniskor. Eftersom lycka i yrkeslivet är något vi värdesätter högt på Kvadrat så fångade självklart artikeln vårt intresse.

I artikeln menar Nadav Shirs, som forskat på området, att till den allmänna uppfattningen hör att entreprenörer är lyckliga eftersom de slipper arbetshierarkier. Nadav Shirs pekar dock i sin forskning på att det är kraften i samverkan med varandra som utgör den största källan till lycka snarare än bristen på hierarkier. Entreprenörer är beroende av andra för att föra sina idéer och företag vidare och det är i själva verket detta nätverkande och samarbete med andra som är en stor bidragsfaktor till den entreprenöriella lyckan. Vidare menar han att en annan viktig byggsten för lyckan enligt entreprenörer är frihet, men inte friheten i sig, utan förmågan att kunna ta tillvara på möjligheterna friheten ger och göra något konkret av den istället för att gäspande låta möjligheter glida förbi.

Visst låter det härligt? Och tänkt att få kunna räkna sig själv till Sveriges lyckligaste yrkesgrupp, något som vi med stolthet kan säga att samtliga av våra Kvadratare faktiskt gör. Men att våga ta steget till att bli egenföretagare kan vara tufft. Att gå från den trygga världen som anställd, med en lönespec som pålitligt dimper ner i brevlådan varje månad, till livet som egenföretagare där du inte har samma ekonomiska stabilitet och där rädslan för att misslyckas ständigt finns närvarande, kan kännas svårt. Men vi måste våga leva farligt ibland, och visst är det en klyscha; Du måste våga satsa för att vinna, men det ligger faktiskt en hel del sanning i den! Vi har pratat med tre entreprenörer  och egenföretagare, och frågat om deras bästa tips för att våga ta steget. Kanske kan deras tips peppa er som går i starta eget-tankar att våga testa era vingar och flyga!

Hampus Jakobsson, serieentreprenör och grundare av bland annat Brisk & TAT:
– Jag tror man måste ställa om till att tänka att man vill lära sig saker och inte så mycket fokus på att “lyckas”. Att lyckas är ju att växa och lära sig. Så fundera på hur du kan starta något idag. Nu. Du behöver inte sluta ditt jobb och helt gå “all in” utan bara börja lägga 10 timmar i veckan på din idé. Skippa att se på TV så har du tiden. Sen gör många felet att de börjar med att bygga saker när de borde börja med att lista ut vad problemet egentligen är genom att prata med användare. Var inte rädd – bara maila, Tweeta, Facebooka, LinkedIna folk och fråga dem. Och sen lär dig därifrån. Bygg inte den perfekta lösningen utan bara kom igång!

 

2Q==

Mia Lund, entreprenör och egenföretagare inom Kvadrat:
– Ta risken om ditt hjärta är med dig. Var beredd på att din tillvaro kommer att vara föränderlig hela tiden. Sakers tillstånd kommer ständigt att förändras och om du är redo för det och har förberett dig på förändringar, kan det bara bli bra. Var aktiv hela tiden och sälj dina tjänster och produkter genom att ”inte sälja”. Om du syns, märks och bygger ditt nätverk med fokus på att dela med dig av dina kunskaper, kommer andra att arbeta för dig och inte emot dig.

 

Skärmavbild 2016-03-03 kl. 10.05.14


Alexandra Bylund
, prisbelönad digital entreprenör och grundare av Foap, NewsHubby och PR with an Edge:
– Starta en enskild firma och hitta frilansuppdrag som du kan jobba med på kvällar och helger medan du fortfarande är anställd. Kanske du kan gå ner till 75% i arbetstid på ditt vanliga jobb och sen frilansa 50%. På så sätt har du en liten säkerhet när du väl väljer att ta steget. Om du tycker att det är svårt att sälja in frilansuppdrag så är det bara att vänja sig! Du måste kunna sälja in dig själv om du ska starta företag. Lär dig att sälja helt enkelt!