Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Kvadratkonsult släpper bok om strategiska inköp

cover

Nils Mällroth är en av Kvadrats konsulter inom förändringsarbete och affärs-och verksamhetsutveckling. Vi på Kvadrat är jätteglada över att kunna berätta att Nils nu släpper sin bok, Strategiskt inköp, som han författat tillsammans med Nick Rafiey.

Boken tar dig med in i den strategiska inköparens vardag och ger praktisk handledning, men också mer konkreta metoder och verktyg för att nå framgång och goda resultat som strategisk inköpare. Vi fick tillfälle att prata lite med Nils Mällroth, författaren själv, om hans tankar kring boken, idén bakom den och om författarskapet gett mersmak?

Hej Nils, grattis till boken! Kan du berätta lite för oss om boken?
– Strategiskt inköp är en praktisk bok med syftet att dels fungera som lärobok men även som ett stöd för den som redan arbetar med inköp. Vi beskriver den strategiska inköpsprocessen och går igenom, steg för steg, vilka aktiviteter som ingår och fyller på med exempel för att göra det lättare att sätta in teorin i ett praktiskt sammanhang.

Hur kom du på idén att du ville skriva denna typ av bok?
– Jag har arbetat länge med inköp både som inköpare och inköpschef men även mycket som lärare på flera av landets yrkeshögskolor. Jag har ofta fått den konkreta frågan ”vad gör egentligen en strategisk inköpare”. Det finns en del litteratur inom området men jag har inte hittat något som direkt besvarar denna fråga och då föddes tanken om att skriva en bok som berättar vad en strategisk inköpare gör från måndag morgon klockan åtta till fredag kväll klockan fem.

Vem riktar sig boken främst till?
– Det finns två målgrupper för denna bok. Dels de som läser på universitet/högskola/YH och behöver lära sig yrket från grunden och dels de som idag redan arbetar som inköpare och som behöver få inspiration och kunskap att lägga till sin tidigare erfarenhet som inköpare.

Vad var det som fick dig att intressera dig för strategiska inköp från första början?
– Strategiskt inköp är en yrkesroll med många olika beskrivningar beroende på vem man pratar med. Ofta blandar man ihop operativt, taktiskt och strategiskt inköp till en roll som bara kallas ”inköp” utan att ge några specifika förutsättningar eller arbetsbeskrivningar till den personal som ska utföra arbetet. Det gör att många som arbetar med inköp idag styrs av ett reaktivt beteende där man måste ägna sig åt ”brandsläckning” istället för att arbeta långsiktigt och strategiskt. Visst måste man även arbeta reaktivt/operativt när saker händer, men man behöver separera det strategiska långsiktiga arbetet för att därmed kunna göra större nytta för organisationen.

Strategiskt Inköp blir din andra bok. Kan vi vänta oss fler böcker från dig i framtiden?
– Jo, jag har redan ett par titlar som jag funderar på att skriva om. Har man väl börjat skriva så är det svårt att inte fortsätta.

Strategiskt Inköp släpps för förlaget Studentlitteratur och torsdagen den 21 april håller Nils och Nick releaseparty i form av en afterwork på Kvadrats kontor i Göteborg på Kyrkogatan 13. Mellan 17:00 och 20:00 bjuds det på skön stämning med livemusik, härlig plockmat, vin, öl, läsk och bubbel – och självklart möjligheten att köpa ditt eget exemplar av boken till ett bra pris!