Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Rekryteraren: ”Jag slutar aldrig förvånas över mängden stavfel jag kommer över”

cover

Sebastian Monadjemazadeh är en av Kvadrats Stockholms senast tillskott – och han har en viktigt roll framför sig. Sebastian är en duktig rekryterare  vars största uppgift kommer ligga i att hitta nya vassa konsulter och entreprenörer till Kvadrat. Här ger han oss en inblick i rekryteringsbranschen och dess utmaningar – och självklart får vi också lära känna Sebastian lite bättre.

Hej Sebastian och välkommen till Kvadrat! Berätta, vem är du?
– Jag är en glad kille som precis har fyllt 30 år. Jag är född och uppvuxen i Stockholms södra delar och har precis flyttat tillbaka ”hem” till söderort efter några år innanför tullarna. Jag är odlingsintresserad och tycker om att experimentera och få saker att gro. Jag har dessvärre inte så mycket plats för hemma hos mig själv så min mamma har varit snäll och låtit mig sätta upp ett växthus i hennes trädgård där jag kan experimentera fritt. Bland annat har jag odlat upp en ananas, avokado och melon. Både i mitt arbete och privat tycker jag om att lära mig nya saker och jag är nyfiken.

Du kommer huvudsakligen arbeta med rekrytering. Vad ser du är den största utmaningen i detta?
– Många av de som sitter på den typ av kompetens som vi på Kvadrat är på jakt efter blir ofta headhuntade av rekryterare från massa olika bolag. Därför jag tror att en av de största utmaningarna jag står inför är att faktiskt lyckas få tag i de konsulter som är absolut vassast på marknaden så att jag får möjligheten att presentera vårt fantastiska erbjudande.

”När personer, som beskriver sig själva som noggranna, presenterar ett CV fullt av stavfel är det inte konstigt att man som rekryterare ifrågasätter trovärdigheten och självinsikten hos dessa kandidater”

 

Vad krävs för att man ska lyckas i rollen som rekryterare?
– Jag tror att man måste arbeta smart och utnyttja ”lågt hängande frukter” genom att exempelvis arbeta mycket med sitt eget nätverk för att hitta kompetenser. Vi måste hela tiden ha ögon och öron på marken och vara uppmärksamma när vi får nys om en duktig rekryt. När man sedan kommit så långt att man ska träffar rekryterna är det viktigt att skapa ett tryggt och bra samtal. Många är nervösa och jag försöker alltid att få de jag träffat att slappna av och lägga sina egna övertygelser om hur ett rekrytmöte ska gå till åt sidan. Alla är inte bekväma i ett möte men får man rekryten att känna sig trygg kan den växa under mötets gång – det är endast då man kan bedöma personen.

Vad är det du tittar efter i ett CV respektive när du träffar en person för en intervju?
– I CV-fasen så tittar jag mycket på vilka kunder som rekryten har arbetat med. En konsult som har intressanta kunder och arbetar med sitt nätverk kommer mer sannolikt att kunna bidra med mervärde för Kvadrat i form av ingångar till intressanta kunder, men också till andra kompetenta rekryter.

Under ett möte så försöker jag ta reda på orsaken till varför personen vill starta eget och vad som lockar med just Kvadrat. Om vi får in konsulter med rätt drivkrafter och attityd från början, så kommer vi att ha en mycket enklare väg framför oss när de väl är anslutna. Det är även viktigt att vara tydlig med vad rekryterna kan förvänta sig av Kvadrat och vad vi förväntar oss av de konsulter som ansluter till Kvadrat.

”Alla är inte bekväma i ett möte men får man rekryten att känna sig trygg kan den växa under mötets gång – det är endast då man kan bedöma personen”

 

Vilka är de vanligaste misstagen du ser bland arbetssökande?
– Jag har läst igenom många CV i under min tid som rekryterare men jag slutar aldrig förvånas över mängden stavfel jag kommer över. När personer som beskriver sig själva som noggranna presenterar ett CV fullt av stavfel är det inte konstigt att man som rekryterare ifrågasätter trovärdigheten och självinsikten hos dessa kandidater. Ett annat vanligt fel är att man inte anpassar och ändrar i sitt personliga brev, utan återanvänder samma. För en rekryterare är detta tämligen lätt att upptäcka – ibland står det till och med fel företag på ansökan(!).

Vilka är dina bästa tips till någon som står inför en viktig arbetsintervju? Hur förbereder man sig?
– Förberedelse är A & O. Det är uppenbart att det är viktigt att läsa in sig på en organisation, men ofta är det inte din kunskap om ett företags produkt som gör att du landar ett jobb, utan mer kunskapen om företaget i sig. Fråga personer i ditt nätverk om någon vet hur det är på just det företaget – skaffa dig en förståelse om vad det är för typ av människor som arbetar där och försök att få en inblick i hur kulturen ser ut på insidan. Då vet du vilka egenskaper som är attraktiva för företaget/organisationen och du kan lyfta fram dem under intervjun. Det är saker som kan vara avgörande på en intervju. Ett annat bra tip är att det kan vara bra att läsa på lite om personen som ska hålla i intervjun. Vad är hens roll på företaget, hur länge har hen arbetat där och liknande. Lycka till!

Tack så mycket Sebastian och än en gång – Välkommen till Kvadrat! Är du sugen på att komma i kontakt med Sebastian eller kanske rent av själv är sugen på att knyta dig till Kvadrat så klicka här.