Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Förändringsexperten: Så undviker du stress i jul

cover

Julen står för dörren – en härlig tid enligt många! Men tiden innan jul och nyår är också en tid som kan upplevas som väldigt stressig. Enligt en undersökning som nyligen gjordes av folkhälsomyndigheten, visade resultatet på en ökad stress i landet under just denna period. Många känner sig stressade över julstök och nyårsfirande, i kombination med att man vill hinna med att avsluta många olika saker på jobbet innan det nya året drar igång.

Men det finns ett liv efter jul och nyår också och om vi verkligen tänker efter – hur mycket är det egentligen som måste vara klart till just den 30 december? Lena Krog-Jensen är projekt- och förändringsledare och drivs av att engagera och motivera grupper för att nå resultat och bli mer effektiva. Här ger Lena sina bästa tips på hur du organiserar och prioriterar i arbetet – och livet – för att undvika inre stress och kunna njuta av såväl ditt arbete som din ledighet.

 

1. Försök att varva ner innan jul. Stäm av med din uppdragsgivare eller chef gällande vad som verkligen måste vara klart och vad som faktiskt kan vänta. Ofta bygger du upp en inbillad lista på saker som måste levereras. Det är sällan många riktigt viktiga saker som måste vara klara – prioritera de viktigaste och lägg resten åt sidan.

2. Fundera på vad som är viktigt för både dig och arbetsgruppen att få färdigt. Håll en öppen och tydlig kommunikation med dina medarbetare om hur prioriteringen ser ut för att undvika stress. Ofta kräver varje sak du driver på för egen del också en insats av andra. Detta kan göra att den press du sätter på sig själv – med att vara duktig och hinna klart med så mycket som möjligt – också påverkar och ställer krav på andra vilket också kan göra dem mer stressade.

3. Hemligheten för att kunna komma tillbaka utvilad efter jul- och nyårsledigheten ligger ofta inte i att köra ända in i kaklet innan ledigheten. Ge dig själv utrymme för vila och nedvarvning istället. Ta en fika med dina kollegor och vänner och försök att vara en förebild genom att inte skruva upp förväntningar – varken på jobbet eller privat.

4. Innan du går hem inför jul – gör en tydlig lista på vad du ska ta tag i efter ledigheten. Lyckas du väl ha en riktigt bra ledighet så finns chansen att du inte kommer att komma ihåg dina lösenord när det väl är dags att börja jobba igen, så skriv upp även dem! Kommer du på saker som du måste göra när du är tillbaka på jobbet, bestäm en tidpunkt när du ska ta tag i dem, och skriv ner dem på en lapp. Sen släpper du dem!

5. Avslutningsvis – ge dig en klapp på axeln. På onsdag är det vintersolståndet, du har nu alltså avverkat den mörkaste tiden på året och vi går mot ljusare tider. Hos min kund firar jag och min Kvadratkollega detta genom att bjuda på julfrukost. God Jul!

Tack så mycket Lena för dina fina tips.
Är du nyfiken på att veta mer om Lena? Här hittar du hennes profil.
Är du själv sugen på att starta eget? Läs mer och chatta med oss på Lycka i Kvadrat.


Lena Krog-JensenLena är en driven program, projekt – och förändringsledare med erfarenhet från stora komplexa projekt, framförallt inom bank, telekom och industri – både i Sverige men även internationellt. Hon är drivande, diplomatisk, målinriktad och handlingskraftig och trivs i en miljö som står i förändring och som kräver kreativt tänkande. Lenas förmåga för problemlösning och utveckling gör att hon på ett lyckosamt sätt driver sina projekt mot nya resultat och mål.