Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Semester som egenföretagare – hur funkar det?

cover

Uppdrag ska signas, tiden ska planeras och livspusslet ska gå ihop; kan man verkligen ta semester som egenföretagare? Teststrategen och verksamhetsutvecklaren Jenny Danelius är egenföretagare och har som mål att kunna ta sommarlov. Och med hjälp av planering, framförhållning och nätverkande så lutar det faktiskt åt att Jenny får sin efterlängtade sommarledighet från juni till september!

Hej Jenny! Vem är du?
– Jag bor, sen två år tillbaka, i Segeltorp med min familj. Vi trivs fantastiskt bra med villa-livet, även om det finns en del mördarsniglar att fånga in om kvällarna. (Någon som har tips på hur man blir av med dessa?) Fritiden är lätt att fylla då jag har två barn som spelar fotboll, och själv älskar jag att åka skidor – gärna offpist om det finns möjlighet. Dessutom så står golfklubborna och vilar sig i form till nästa Kvadratmästerskap. Jag tycker om att ha mål att träna inför och nästa inbokade lopp är 15 kilometer på Lidingö i september. Så i sommar blir det fullt fokus på löpning.

“Ett av mina mål med att vara egenföretagare är att kunna ta sommarlov!”

 

Kan du, som egenföretagare, ta semester och hur hur funkar det i så fall?
– Ett av mina mål med att vara egenföretagare är att kunna ta sommarlov! Tyvärr så går det inte alltid, då kundens behov går före mina egna. Det går dock ofta att diskutera med kunden och tillsammans komma på kreativa lösningar. Förra sommaren så kunde jag till exempel ta några lediga fredagar, istället för ytterligare en vecka semester. Och när det går så försöker jag avsluta mina kontrakt redan i juni.

Hur förbereder du dig inför sommarsemestern?
– På varje uppdrag så ser jag till att ha en backup så att arbetet inte stannar av om jag inte finns på plats. Självfallet ställer jag upp på samma sätt för andra kollegor. Jag ser till att allt är välplanerat inför det jobb som kommer att pågå under sommaren. Och när det går så försöker jag planera inför höstens uppstart, till exempel genom att boka upp mötesrum som brukar vara en hårdvaluta.

“Om du vet att du är i behov av ett uppdrag direkt efter sommaren så börja nätverka redan nu! Ju fler krokar du lägger ut hos intressanta företag, desto större chans har du att få napp.”

 

Vilka är dina bästa tips för en lyckad sommarsemester som egenföretagare?
1.
Om du vet att du är i behov av ett uppdrag direkt efter sommaren så börja nätverka redan nu! Ju fler krokar du lägger ut hos intressanta företag, desto större chans har du att få napp.

2. Visa dig på kontoret och prata med alla underbara säljare och försök förklara vilken typ av uppdrag du letar efter.

3. Hitta ditt eget sätt att varva ned på. Jag läser gärna böcker, eller så går jag, tidigt på morgonen, ner till vår lilla sjö på landet och tränar i stillheten.
Det gäller alltså att bygga upp en buffert i sitt företag så att man kan koppla av och njuta av sommaren även om man inte har signat ett nytt uppdrag till hösten. Som det ser ut nu får jag nog mitt efterlängtade sommarlov från juni till september!

Tack så mycket Jenny! Är du nyfiken på Kvadrat? Här kan du läsa mer!


Jenny Danelius är teststrateg, kvalitetscoach och testledare och så arbetar hon med verksamhetsutveckling. Jenny har en stor erfarenhet av att arbeta med kvalitetssäkring och testledning inom stora och komplexa system, och hon är väl förtrogen med alla testfaser, testmetodiker och testverktyg.