Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Att koppla av och njuta under julen – som egenföretagare

cover

Jenny Waller arbetar dagligdags med bland annat analys, planering och koordinering. Med det sagt så är hon en fena på att strukturera sin tid och därför har vi ställt ett par frågor till henne kring hur man, som egenföretagare, kan tänka för att lyckas koppla av och njuta av den kommande julledigheten.

Hej Jenny! Berätta lite om vem du är och vad du gör!
– Jag är östgöte från början och bor numera i Nacka med två tonårstjejer och en katt. Jag gillar att träna, hänga på mitt sommarställe i Hölö och har börjat intressera mig lite för aktier och liknande på sistone. Jag har varit konsult hela mitt yrkesliv och brinner för digitalisering och ständiga förbättringar. De senaste åren har jag framför allt ägnat mig åt projektledning – så min vardag är ofta stressig och består till stor del av analys, planering, koordinering och uppföljning.

 

“Som egenföretagare har man ju fördelen att man inte behöver tänka på att spara semesterdagar till slutet av året, men däremot så måste det ju funka för projektet och kunden.”

 

Många uppskattar lite ledighet i juletider. Hur tänker du kring att ta ledigt som egenföretagare; funkar det?
– Jag har varit konsult i 23 år och det har nog aldrig varit några större problem att ta några dagar ledigt just runt jul faktiskt. Som egenföretagare har man ju fördelen att man inte behöver tänka på att spara semesterdagar till slutet av året, men däremot så måste det ju funka för projektet och kunden. Kunderna är ju oftast också lediga och det händer inte så mycket. Däremot har jag ofta suttit med diverse fakturering och årsskiftsuppgifter i mellandagarna och runt nyår. Vi har ofta varit bortresta och jag har suttit med datorn i knät i något hörn.

Planering är för många A och O när det kommer till att kunna unna sig ett par härliga dagars ledighet. Hur tänker du för att koppla av och njuta av ledigheten?
– Jag brukar försöka planera julledigheten i god tid och flagga upp långt i förväg när jag önskar vara ledig. Sen är det ju faktiskt, i nio fall av tio, upp till mig själv som ledare att göra en planering som håller. Ofta är det en eller annan medarbetare som vill jobba i mellandagarna för att det är lugnt och skönt på kontoret och för att de ändå inte har några andra planer. Och ifall de inte är alldeles självgående så betyder det att jag måste se till att det finns en plan för vad de ska jobba med under min semester. Men då finns det å andra sidan bemanning på plats.

Jag tycker att avkopplingen blir bättre utan alltför många lösa trådar att hålla reda på, så jag brukar ägna sista arbetsdagen åt att rensa – både fysiskt och digitalt, avsluta det som går och planera inför första veckan efter ledigheten.

“Jag brukar försöka planera julledigheten i god tid och flagga upp långt i förväg när jag önskar vara ledig.”

 

Hur ska du spendera din jul i år?
– I år blir det en ovanligt lugn jul för min del för tjejerna ska åka till Sydafrika med sin pappa och vara borta hela jullovet. Jag ska fira jul med min särbo och hans familj, samt ta hand om våra djur. Jag ser fram emot att ta dagen som den kommer, träna, gå långa promenader, hinna tänka färdigt en tanke innan nästa dyker upp, och inte minst umgås med fina vänner som jag annars inte hinner träffa så mycket som jag vill.

Vilket är ditt bästa “lifehack” i jul?
– Jag är ingen husmor som julstökar och grejar speciellt mycket. December är ju ofta, i vilket fall, en hektisk tid både på jobbet och privat med alla roligheter som händer överallt. Jag prioriterar hårt och lagar bara de absoluta favoriträtterna och dessutom tycker jag att det funkar utmärkt med halvfabrikat. Jag köper till exempel alltid färdig pepparkaksdeg och låter ungarna baka lite för nöjets och den goda doftens skull. Det enkla är ofta det godaste; exempelvis ett lyxigt och välfyllt fruktfat. Servera pepparkakor med ädelost och dadlar med färskost till glöggen. Det är en given succé och det är lätt att sno ihop. Och tänd ett mysigt doftljus med juldoft!

Tack för jultipsen, Jenny! Är du också nyfiken på Kvadrat? Här kan du läsa mer!


Jenny Waller arbetar som projekt- och förvaltningsledare samt som verksamhetsutvecklare. Jenny är en mycket driven och entusiastisk projektledare med lång och bred erfarenhet och hon har en enastående historik av framgångsrika projektleveranser där hon alltid levererar på topp!