Blog-header

Kvadratbloggen

Kvadrat är livsstilsbolaget med visionen att göra sina konsulter till världens lyckligaste yrkesmänniskor

Dela

Att komma igång efter ledigheten – hur bör man tänka?

cover

Ska man rivstarta det nya året med högt tempo och stora förändringar? Eller bör man kanske snarare försöka bibehålla ett lite lugnare tempo och fundera på vad man verkligen vill? Här delar förändringsledaren Charlotte Albertsson, vars styrka är att se och förstå helheter, med sig av hur hon tänker kring att starta igång det nya året efter ett tags julledighet.

Hej Charlotte! Välkommen till Kvadrat Malmö! Berätta – vem är du?
– Tack! Jag har känt mig otroligt välkommen och trivs redan med att vara Kvadratare.
Efter att ha varit fast anställd i hela mitt liv kände jag att det var dags för en förändring. Jag har jobbat som chef och ledare i fyra olika branscher och bolag: ABB, WM-data, IKEA och Helsingborgshem. Den gemensamma nämnaren har varit förändringsledning, affärs- och produktutveckling, kund och marknad. Nu vill jag testa att jobba med dessa frågor som konsult istället för som linjechef. Jag behöver en ny utmaning helt enkelt. Jag gillar förändring, drivs av att utvecklas och lära mig nytt och får kickar av att se andra människor växa.

 

“Jag gillar förändring, drivs av att utvecklas och lära mig nytt och får kickar av att se andra människor växa.”

 

Nu är det snart dags att komma tillbaka efter ledighet och avkoppling. Hur rivstartar man det nya året på bästa sätt, enligt dig?
– För egen del tror jag inte på en rivstart vid ett årsskifte utan mer på att hitta tillbaka till läget innan julhysterin, samtidigt som jag försöker hålla kvar ledighetskänslan. Det lite lägre tempot som jag går in i när jag är ledig tror jag är nyttigare än den uppvarvade vardagen. Jag får distans, är mer närvarande och hinner reflektera lite mer.

“Vill du verkligen nå en viss förändring så är det oftast inget problem att genomföra den – oavsett om du bestämmer dig på nyårsafton eller en tisdag i mars.”

 

Du har under hela ditt yrkesliv arbetat med förändring, utveckling och att få människor att växa. Vad tänker du om den klassiska nystarten efter nyår – hiss eller diss?
– Det där med förändring är spännande. Vill du verkligen nå en viss förändring så är det oftast inget problem att genomföra den – oavsett om du bestämmer dig på nyårsafton eller en tisdag i mars. Men gör du det bara för att du borde, snarare än för att du verkligen vill, alltså att du har ”köpt in” på förändringen, så kommer det att ta emot och kanske bara resultera i en känsla av misslyckande. Så; hiss för att bejaka förändring och utveckling i takt med tiden. Och diss för att försöka förändra utan att ha identifierat varför och hur och utan att verkligen ha ”köpt in” på dessa ”varför” och “hur”.

Tack Charlotte! Är du också nyfiken på Kvadrat? Här kan du läsa mer!


Charlotte Albertsson har framgångsrikt arbetat med olika former av förändring och utveckling i ledande befattningar – både inom privat och offentlig sektor. Charlotte har konsekvent levererat såväl affärs- och kundnytta, som utveckling för medarbetarna i sina uppdrag.