Hoppa till sidans innehåll

Business analyst är ett framtidsyrke!

Anna Karbéus tycker att det är viktigt att kunna välja de uppdrag hon vill ta. Och hon slår ett slag för behovet av business analysts i en nutid fylld av snabba förändringar.

Anna: Här får jag äntligen se Parthenon efter en veckas skön segling i Grekland.

Hej Anna, vad jobbar du med hos Kvadrat?

Jag har ofta rollen som kundens projektledare vid systemimplementationer och jag tycker om att jobba med de verksamhetsnära IT-frågor som jag ofta får hantera i den rollen. Det handlar om att kunna koppla systemen till det operativa arbetet och produktutvecklingen hos företag. Jag tar också uppdrag som business analyst, gör verksamhetsnära utredningar och arbetar med att hitta fungerande arkitektur för verksamheten. Det kan handla om allt från att göra utredningar, kartlägga olika processer till att ta fram informationsmodeller.

Vad har du för uppdrag just nu?

Sedan en tid tillbaka har jag arbetat som projektledare hos Rikspolisstyrelsen för deras e-arkivsystem. Vi ser till att system som måste arkiveras migreras till ett e-arkiveringssystem. Det kan låta tråkigt med arkivering men det är faktiskt jätteroligt! Jag arbetar mycket nära deras verksamhet, utvecklar processer och har kontakt med många olika delar av organisationen. Det här är något som alla myndigheter och kommuner kommer att behöva göra. Polisen är lite i framkant med att satsa på detta med ett så stort team.

Du har arbetat på Kvadrat i tre år och sex månader. Vad var det som fick dej att börja som konsult hos Kvadrat?

Detta kanske låter klyschigt, men jag ville vara min egen men ändå inte vara ensam. Precis så som Kvadrat fungerar. Jag tyckte att jag hade samlat på mig så mycket kunskap och erfarenhet genom arbetslivet att jag inte behövde en stor organisation bakom mig längre. Mitt eget CV och samarbetet med andra konsulter på Kvadrat räcker för att få uppdrag. Jag känner mig fortfarande så nyfiken på nya saker och vill få göra det jag är bäst på. Nu får jag fokusera på att sitta ute hos kunder och lära mig ännu mer om olika verksamheter och det tycker jag är jätteroligt.

Du gillar uppenbarligen att arbeta som Kvadratare och att vara din egen. Hur är livet på Kvadrat?

Jag får välja helt själv vad jag vill göra, det är aldrig något tvång att delta i aktiviteter vilket skiljer sig från mitt tidigare arbetsliv. Sedan vill jag ju så klart ha bra uppdrag och ett starkt nätverk. Men det är nu ännu mer mitt eget ansvar och jag får själv identifiera vad jag behöver göra för att vara intressant för kunderna.

Det ger mig tankar om att det finns så många olika saker man kan göra i livet.

Är det något med att vara Kvadratare som är bättre än du förväntat dig?

Ja, att folk som arbetar här är så otroligt inspirerande människor. Det finns så många olika kunskaper och erfarenheter samlade hos Kvadratarna och alla är pigga och nyfikna. Sedan är det kul att alla gör så många olika saker, inte bara bara jobbar och har hobbies utan ytterligare engagemang. Det ger mig tankar om att det finns så många olika saker man kan göra i livet. Och så har alla bra värderingar och drivs inte bara av att tjäna pengar.

Sedan är det mycket mer gemensamma aktiviter än vad jag väntat mig. Inte bara resor och fester utan också utbildningar och annat som gör att man utvecklas. Och det är inte bara enstaka tillfällen vilket gör att om man missar en rolig aktivitet så kommer det snart något nytt spännande att hänga med på.

Vad är din inriktning som konsult?

Jag är kundens projektledare och business analyst. Business analyst med fokus på krav, det har tidigare setts som en junior uppgift men lägger man på utredningsjobb och process- och informationsmodellering anser jag att det krävs en verkligt senior person för att göra ett bra jobb. Det krävs mycket kunskap om både verksamhet, IT och människor.

När omvärlden förändras så snabbt som den gör nu kommer vi analytiker att bli mycket efterfrågade tror jag. Det fungerar inte för företag att gå på magkänsla i förändringstider utan man behöver göra snabba analyser av behov och marknad. Om företag och produktägare vill vara verkligt agila och ta snabba beslut behövs business analyster för att göra snabba utredningar längs vägen.

Hur kom du in på den här banan efter dina studier?

Jag är civilekonom och jobbade med redovisning. Ganska snabbt tyckte jag att redovisning var tråkigt och började intressera mig för själva systemen vi använde. Jag är en sån som vill veta hur saker fungerar och förstå hur allt hänger ihop. Och så gillar jag att lösa problem. Sedan behövdes det någon med verksamhetsnära kunskap som var med och utvecklade IT-systemen där jag då jobbade.

Kan man vara lycklig på jobbet?

Ja, gud ja! Jag tycker att det är jättekonstigt att det finns de som inte är det. Som jag ser det är det upp till en själv att välja det som gör en lycklig. Man gör alltid val och jag tror att man är lyckligare om man ser tydligt vilka val man gjort. För mig är lyckan att få välja vad jag vill ha och göra.

Vad väljer du att göra på fritiden?

Jag älskar att sporta och träna. Åker långfärdsskridskor och slalom. Jag vill alltid prova nya saker och utmana min comfort zone även om det inte alltid blir så. Härnäst blir det kanske steppdans och dans är långt utanför mitt bekvämlighetsområde. Sedan älskar jag verkligen att resa. Och att läsa skönlitteratur. Just nu håller jag på med Vredens druvor av John Steinbeck. En riktigt bra klassiker!

Tack Anna!

Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.

 

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning