Hoppa till sidans innehåll

”Det är faktiskt jag själv som står vid rodret och styr”

Frida Wessely är den erfarna testledaren som blivit Kvadratare och nu äntligen själv får ta alla beslut om sin karriär och vara sin egen chef. Rätt prioriteringar är det som gör arbetet kul!

Hej Frida, Vad jobbar du med hos Kvadrat?

- Jag jobbar med test och testledning. Det kan ofta uppfattas som ett avgränsat område som berör enbart själva testandet som konsultuppdrag. Men min erfarenhet är att det innehåller många olika delar och är betydligt mer omfattande än man först tror. Oftast handlar det om mycket projektledning och att se till att resan fram till testfasen inkluderar kvalitetssäkring i alla steg. Därmed är man i kontakt med alla personer i olika roller inblandade i processen. Det är sällan det finns en färdig testmiljö med testdata att börja arbeta i, man får sätta igång med att se vilka förutsättningar som finns och vilka begränsningar som måste göras. Om leveransen består av flera olika delleveranser från olika leverantörer så landar man ofta i att vara både projektledare och testledare för integrationen och integrationstesterna. Sedan behöver man coacha, peppa och få olika personer hos kunden med sig i arbetet. Man måste försöka bilda sig en uppfattning av arkitekturen i systemet och samt vilka processer som finns hos verksamheten som ska använda systemet.

Jag skulle säga att det gäller att vara både påhittig och pragmatisk. Samt inte minst, kreativ med att hitta nya lösningar för de problem som uppstår. Det är denna komplexitet som gör arbetet roligt.  

Vad gör du för uppdrag just nu?

- Jag är testledare på en bank. Det handlar om att införa ett EU-direktiv om AML, alltså att säkerställa verksamheten mot pengatvätt. Det är den sortens projekt jag är van vid, det vill säga att jobba med införandet av direktiv: Ofta handlar det om stora projekt som kräver integration mellan många olika delar inom verksamheten. Det är en utmaning och det är roligt. 

Du har varit på Kvadrat sedan februari i år. Vad var det som fick dej att börja som konsult hos Kvadrat?

- Jag hade tänkt igenom mina behov och vad som är viktigt för mig på en arbetsplats. Jag kom då fram till att det bästa sättet att få ihop familj och arbetsliv var att bli min egen. Jag vill vara den som själv står vid rodret och styr över mitt arbete. Göra prioriteringar för min egen utveckling som konsult, vilka uppdrag jag ska ta, vilka utbildningar jag kan gå, vilka konferenser jag ska delta i. Det är nu jag själv som väger samman olika delar, vad jag vill ha i lön, hur mycket ska jag satsa på fortbildning, vilken pension vill jag kunna ta ut.

...det bästa sättet att få ihop familj och arbetsliv var att bli min egen.

Det är verkligen roligt att driva bolag. Man lär sig mycket om vad olika saker kostar och får då prioritera hur man vill jobba. De här lärdomarna har jag verkligen nytta av.

Vad är det som är bra med att vara Kvadratare när man är sin egen?

- Man har tillgång till hela det stora nätverket inom företaget. Kvadratarna är som en stor kunskapsbank med alla olika personer och deras erfarenheter och kompetenser. Det är bara att skicka ut en fråga så får man snabbt svar. Man kan fråga Kvadratarna både om konkreta problem i arbetet och om hur man driver sitt eget bolag på bästa sätt. Det sociala är också verkligen viktigt, att vi träffas regelbundet både för att äta lunch, resa eller gå utbildningar.

Trots att man inte har en chef som ser till en så blir man indragen i det sociala och får samarbeta med andra. Jag upplever att den sociala kontakten är betydligt större på Kvadrat än vad den är om man är anställd som konsult på ett företag.

Du är testledare, hur kom du in på den banan?

- Jag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik. Under mina studier sommarjobbade jag på Siemens Elema och testade då mjukvaran till mammografiutrustning. När jag var klar fick jag jobb på statens strålskyddsinstitut som strålskyddsinspektör. Det arbetade jag med i ett par år. Sedan flyttade jag till London och sökte jobb som testledare. När jag kom tillbaka till Sverige fortsatte jag att arbeta som konsult inom test och som testledare. 

Hur är dina Kvadratkollegor?

- De är hjälpsamma, stöttande och sociala. Här finns alla typer av människor. Trots att man sitter själv ute på uppdrag är inte kollegorna långt borta, det är bara att ringa. Man får snabbt svar på sina frågor även om den man talar med inte har träffat en tidigare. Särskilt i början hade jag mycket frågor, inte minst om att driva eget. Jag har fått mycket bra respons.

Kan man vara lycklig på jobbet?

- Ja det går. För mig handlar det om att det är jag som styr, jag som gör valen utifrån vad som är viktigt för mig. Allt är på mitt initiativ. Och det ger en lyckokänsla att kunna få ihop arbetsliv och att ha en familj med tre barn. Dessutom ser jag fram emot att vara med på någon Kvadratresa framöver.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

- Framförallt är jag med min familj. Förut fotograferade jag och åkte skidor, bakade och pysslade mycket men nuförtiden är det svårt att hinna med. Det jag försöker att få tid för är att träffa vänner och gå på konserter, teater eller ut och äta. Den senaste teaterföreställningen jag såg var Häxjakten av Arthur Miller på Dramaten/Elverket. Den var väldigt intensiv. 

Tack Frida!

Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning