Hoppa till sidans innehåll

”Det är så lätt att kommunicera med Kvadratare”

Stefan Eriksson stödjer företag och organisationer i att utveckla strategier. Han träder även emellanåt in och hjälper dem komma på banan efter allehanda motgångar och problem. Kvadratmodellen där man samarbetar som konsulter och samtidigt är sin egen passar honom perfekt. Inte minst för att landa de större uppdragen.

Hej Stefan! Vad jobbar du med hos Kvadrat?
- Jag är verksamhetskonsult. Företagsledningar ger mig uppdrag när de har problem eller har kört fast i något och behöver hitta en väg framåt. Det kan handla om att ett företag behöver hjälp efter en företagsammanslagning. Jag håller också utbildningar i strategisk verksamhetsutveckling och hjälper företag att utveckla sin vision och sina strategier. Utöver detta arbetar jag med projektledning ute hos företag där jag fungerar som en coach och stödjer dem i det vardagliga arbetet.

Att ha två, ibland tre, uppdrag som löper parallellt tycker jag är roligast. Som projektledare sitter jag ute hos kunden men i strategiutvecklingsuppdragen är det mer korta insatser, workshops och liknande.

Vad har du för uppdrag just nu?
- Dels är jag projektledare för företaget Axis Communications AB i Lund. Det är väldigt kul och intressant att sitta hos dem. Dels arbetar jag med ett projekt för strategisk verksamhetsutveckling  för Tourism in Skåne. Det är ett uppdrag som jag och Kvadrat och vann i en offentlig upphandling.

Du har varit på Kvadrat sedan årsskiftet. Vad var det som fick dej att börja som konsult hos Kvadrat?
- Efter många år som anställd sa jag upp mig från företaget där jag då jobbade för att bli min egen. Det var en gammal dröm. Jag höll jag på med det i tre år. Men eftersom jag arbetat så länge utomlands hade jag inget bra nätverk i Sverige och det blev enformigt.

Att vara med i Kvadrat blir som en kvalitetssäkring av den enskilde konsulten, det blir ett extra värde man får. Det ger trygghet både för uppdragsgivaren och för mig själv.

Då hörde jag talas om Kvadrat. Jag tyckte direkt att det var en fantastisk företagsidé. Att man har sin frihet och sitt eget ansvar som konsult men att man är ihop med andra under ett gemensamt varumärke. Det gör jättestor skillnad! Till exempel är det svårt att som ensam konsult vinna upphandlingsprocesser. Att vara med i Kvadrat blir som en kvalitetssäkring av den enskilde konsulten, det blir ett extra värde man får. Det ger trygghet både för uppdragsgivaren och för mig själv.

Det är stora skillnader mellan att vara Kvadratare och helt sin egen menar du. Kan du beskriva fler fördelar?
- Det som varit så viktigt för mig är att man kan bolla idéer med kvadratkollegerna innan man pitchar en idé för ett företag. Alla kvadratare är prestigelösa och bidrar med både idéer och tid. Man hjälps helt enkelt åt och det ger kunden en bild av att man kan vara säker på att uppdraget utförs på bästa sätt. Det finns stor kunskap och erfarenhet samlad i Kvadrat. 

Du gillar uppenbarligen att arbeta som Kvadratare och att samtidigt vara din egen. Hur är livet på Kvadrat?
- Jag gillar att det finns en stark känsla av att vi jobbar för en gemensam sak. Det är en väldigt gedigen process för att bli Kvadratare. Det handlar om inställning och attityd, inte bara kunskap. Det gör att det finns en omedelbar känsla av gemenskap när någon väl kommit in. Det skiljer sig stort från mina tidigare arbetsplatser. Här kan vi liksom börja arbeta direkt utan att behöva positionera oss först, alla funkar tillsammans. För mig är det mycket värt att man kan komma in och direkt lita på sina kolleger och att vi kommunicerar så bra.

Är det något med att vara Kvadratare som är bättre än du förväntat dig?
- Den interna fortbildningen och utvecklingen av kunskap är bra. Vi har till exempel workshops, nu senast om affärsmannaskap, där vi pratar ihop oss i olika frågor och delar med oss av kunskap. Och att vi har sociala träffar där vi göra saker och lär känna varandra såsom man gör på en ”normal” arbetsplats.

Jag återkommer också till prestigelösheten kolleger emellan. Det är många som talar om att de arbetar för en gemensam sak och hjälper varandra. Men på Kvadrat är det inte tomt prat. Jag tänkte när jag börjat ”Wow, det fungerar som de säger!”. Prestigelösheten är en grundpelare. Det fungerar som en karmaprincip. Ger man kommer man att få tillbaka.

Du är verksamhetskonsult. Hur kom du in på den banan efter dina studier?
- Jag är jurist och började jobba på företaget Gambro i den privata hälsovårdsbranschen. Sedan fortsatte jag på andra företag i samma bransch och började med inköp och blev strategichef för ett bolag som finns i flera länder. Så har jag blivit en Senior Management Consultant för riskkapitalister som vill investera i hälsovårdsbranschen. Det gav mig en efterfrågad kompetens som jag kunde bli min egen på.

Kan man vara lycklig på jobbet?
- Ja. För mig handlar det om frihet och ansvar. Att inte sitta fast i ett monotont arbete med en enda grej utan veta att snart kan man få göra nåt helt annat. Men det är också att ha en trygghet och kontinuitet med kolleger. Man behöver ha kontroll över sin arbetssituation för att må bra. På Kvadrat är det lite som att äta kakan och ha den kvar. Det är flexibiliteten som ger lyckokänslan.

Vad tycker du om att göra på fritiden?
- Jag och min sambo reser mycket och är nyfikna på olika matkulturer. Senast var vi två veckor i Sydkorea. Och så lagar vi mycket olika mat hemma. Jag gillar att läsa historiska böcker. En av mina absoluta favoriter är Guns of August av Barbara Tuchman som handlar om de första månaderna av Första världskriget. Jag älskar också att segla och hade båt i Skåne. Nu blir det att vi seglar utomlands istället. Det har blivit både i Kroatien och Karibien.

Tack Stefan!

Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här!

 

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning