Hoppa till sidans innehåll

”Det ska vara roligt att gå till jobbet”

Henrik Linninge är projektledare och gillar att arbeta agilt. Det gäller att hänga med i ett samhälle som förändras hela tiden. Enligt Henrik är en stor fördel med att vara konsult att man hela tiden får lära nytt.

Hej Henrik, vad gör du hos Kvadrat?

– Jag är projektledare, Scrum master och agil coach. Jag jobbar alltså med människor. Det som är viktigt för mig är att arbeta långsiktigt. Att så frön i människor som kan växa och bli stora. Jag vill förbättra arbetssätten hos en organisation. Motivera. Jag ser det som att jag kommer med idéer som kan få organisationen att växa.

Det agila arbetssättet handlar om att få en bättre slutprodukt. Från en idé i någons huvud ska det gå snabbt att nå ut till kunden. Processen får inte vara tungrodd. Som agil coach är målet att sätta det arbetssättet i organisationen på lång sikt. Det viktigaste är den ständiga återkopplingen, från idé till färdig produkt. Vi lever i ett samhälle där det är snabba förändringar. Jag har arbetat mycket med mobiltelefoner, där kräver kunderna snabbhet och förändring.

Kvadrat håller vad man säger sig vara - det är inte en reklambild, Kvadrat överträffar mina förväntningar.

Även inom sjukvården där jag jobbar nu är förändringarna snabba. Det gäller också resten av samhället. Man måste ha det tänkandet med sig hela tiden, allt förändras och anpassning krävs. Att vara agil coach handlar om att jobba på individnivå, att få ut mycket av varje medarbetare. Det ska vara roligt att gå till jobbet. Jag vill skapa kreativitet, eftertanke och reflektion.

Vad gör du just nu?

– Jag jobbar för Region Skåne. Där är jag teknisk projektledare. Vi byter ut IT-systemet för deras labb. Det är komplext för alla analyser och data som tas fram ska kunna gå till alla andra system inom vården. Många olika intressenter är inblandade.

För mig är det här uppdraget roligt och spännande för att det är något helt nytt. Jag har aldrig haft med medicinska frågor att göra tidigare. Jag kan inte språket de pratar. Men nu ska jag göra deras vardag enklare. Det är roligt att ha med så många människor att göra.

Du har varit med i Kvadrat sedan sommaren 2016. Vad var det som fick dig att vilja bli Kvadratare?

– När jag väl hört talas om Kvadrat gick jag på en Kvadratdag. Och jag läste Kvadratboken. Jag köpte konceptet rakt av. Då var jag redan egen sedan två år. Frihet är jätteviktigt för mig. Att bestämma själv och styra sin tid. Även om man har samma sorts uppdrag som egen som man haft som anställd är det skillnad. Känslan när man går till jobbet är annorlunda och positiv.

Vad är det som är bra med att vara Kvadratare?

– Hos Kvadrat har man kolleger som liknar en själv. Vi är kompisar och entreprenörer, tänker lika. Jag får många uppslag genom andra Kvadratare. Att lära nytt är en bra del med att vara konsult. Kvadrats innovationsplattform och inkubator, Inkubik, är mycket bra - där får vi som har idéer hjälp att förverkliga dem. Inkubik fungerar mycket bättre än jag förväntat mig. Kvadrat håller vad man säger sig vara - det är inte en reklambild, Kvadrat överträffar mina förväntningar.

Du jobbar som projektledare, hur kom det sig att du började med det?

– Som civilingenjör kom jag från början att arbeta med samspelet mellan teknik och människor. Jag började med programmering och systemutveckling inom mobiltelefoni. Bland annat arbetade jag på Sony mobile. Det var roligt att kommunicera med kunderna.

För mig ger det lycka att så frön hos kunden

Så småningom tog jag steget mot att arbeta med projektledning. Jag hade sett hur viktig interaktionen mellan teknik och människor är.

Hur är dina Kvadratkollegor?

– Fantastiska och engagerade. De ger jättebra feedback och många idéer. Jag blir inspirerad och fylld av energi av dem. Vi bollar idéer och ger stöd, och fungerar även som kompisar och gör saker ihop på fritiden. Jag gillar att det går att vara både seriös och lättsam med dem.

Hur är livet som Kvadratare?

– Jag har friheten att styra min egen tid. Det är viktigt inte minst som småbarnsförälder. Så länge kunden är nöjd kan man lägga upp sin tid själv. Man tar allt ansvar själv vilket skiljer sig från att vara anställd. 

Kan man vara lycklig på jobbet?

Oh ja! Det viktiga är att man har frihetskänslan. Att man går till jobbet för att man tycker det är kul. För mig ger det lycka att så frön hos kunden som kan växa och bli stora. Att ge dem ett mervärde. Allting som växer och blir bättre ger en lyckokänsla. Grunden är att man bestämmer själv. Man får själv flyga fri som en fågel.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Jag gillar sportaktiviteter och löpning. Men nu har jag två barn och ett tredje på gång. Så tiden för träning blir mindre. Jag älskar att vara ute i skogen, att orientera. Jag tänker att jag tar upp det igen sen när barnen blivit äldre. Jag är också delägare i gården där jag växte upp. Min familj äger och förvaltar en del skog i trakterna runt Emmaboda. Jag gillar också att ägna mig åt entreprenörskap och att utveckla idéer. För ett par år sedan var jag med och grundade en ideell förening, Possall. Föreningen arbetade med kultur och kunskapsutbyte mellan Sverige och Malawi. Föreningen är ett bidrag till att göra världen lite bättre.

Tack Henrik!

Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning