Hoppa till sidans innehåll

Digitala tjänster för att automatisera processer med Robotic Process Automation, RPA

Vi träffar Bobbie Baars, projekt- och programledare med mer än 25 års erfarenhet från såväl offentlig som privat sektor. Bobbie berättar bland annat om RPA, friidrott och segling.

Bobbie tävlar i friidrott, löpning. Här ser vi 800m-starten på inomhus-VVM i Polen 2019.

Hej Bobbie, hur länge har du varit Kvadratare?
- Jag anslöt mig till Kvadrat november 2009. Firar alltså 10 år nu i november.

Hur var det att starta eget?
- Det kändes jättespännande. Att få chansen/ta chansen att själv bestämma över sitt liv.
Kvadrat har en process för att hjälpa nya in som egen företagare. Via Kvadrat träffade jag en ekonomikonsult som lyssnade och ställde några frågor. Sedan skrev jag under några dokument och vips var jag igång. Det tog ca 3 månader innan allt var klart med bolagsverket, bankkonton, försäkringar och liknande. Det kändes aldrig svårt… bara kul, och fantastiskt spännande!

Fanns det några alternativ, hur tänkte du?
Jag hade börjat min IT-karriär på Siemens, ett företag med flera hundratusen anställda, gått vidare till WM-data med 10.000 anställda och sedan till ett litet företag med 25-30 anställda. Det kändes som att det var dags att ta ansvar för mitt arbete och liv, fullt ut.

Jag har upplevt att det faktiskt inte finns garantier om arbete som anställd heller,  så varför inte ta ansvar själv och kunna påverka när, var och hur jag vill arbeta, tänker jag.

Vad har du för profil/inriktning?
- Jag är projektledare sedan 1997. Under åren har jag även haft uppdrag som IT-chef, förvaltningsledare, förändringsledare och andra ledande roller. Jag är också ofta och gärna mentor och projektledarstöd. Det är jätteroligt att vara en del av en annan människas karriär och dennes frågor/livsval.

Vad har du för kompetens/utbildning?
- Projektledare sedan 1997, det vill säga 22 år. IPMA-B certifierad och re-certifierad sedan 2009.

Jag har drivit många olika projekt både inom offentlig sektor och privata företag. Brukar ofta få höra att jag är bra på att leverera, lyssna och har ordning o reda. När projekten förändras gäller det att alltid ha verksamhetsfokus så att projektet levererar rätt saker, som verksamheten har mest nytta av.
 
Vad är på gång, hur ser framtiden ut inom projektledning?
- Projektledaryrket har man ju nytta av inom många olika typer av projekt. Så i viss mån är det relativt fast mark under fötterna. Samtidigt förändras yrket löpande, nu ofta mot mer agila roller. Typ scrum master, förändringsledare med mera.
 
Vad har du för uppdrag just nu?
- Jag har precis avslutat ett jättespännande uppdrag åt Nacka kommun. Uppdraget var att som programledare/projektledare bygga upp en RPA-tjänst (Robotic Process Automation). Att paketera en tjänst där verksamheten kan beställa automatisering av sina verksamhetsprocesser som en sorts robotfabrik.

Visste du att man med fördel kan automatisera enkla och repetitiva delar av ett arbetsflöde? Roboten loggar in och gör precis som du som medarbetare skulle ha gjort! Det här gör att kommunens medarbetare nu istället kan lägga tid på att träffa medborgarna och göra mer avancerade sysslor. Det är mer utvecklande för de anställda, samtidigt som medborgarna får snabbare och mer exakta svar, eftersom roboten gör på exakt samma sätt varje gång och är aldrig ledig.
Genom att sortera bort rutinarbete och enklare arbetsuppgifter skapar de en attraktivare arbetsplats och bättre service till medborgarna.

I uppdraget ingick att ta fram betalningsmodell, förvaltningsorganisation, arbetsprocess för att automatisera verksamhetsprocesserna, kommunikationsmaterial med mera. Se gärna här. Där kan du läsa mer om hur man gör, och även se några filmer.

Nacka kommun är en av de kommuner som kommit längst med RPA. Häromdagen vann Nacka kommun första pris som årets välfärdsförnyare på stora samhällsgalan, med motiveringen "Många gör det, en del lyckas, andra inte. Men årets välfärdsförnyare lyckas gång på gång. Genom att sortera bort rutinarbete och enklare arbetsuppgifter skapar de en attraktivare arbetsplats och bättre service till medborgarna. Och det i förvaltning efter förvaltning. Om en del av lösningen på välfärdens utmaningar är robotar – varför inte bygga en hel robotfabrik?"

Bobbie kappseglar Laser en gång i veckan när det är isfritt.

Det känns väldigt fint att ha varit en drivande del i det arbetet. RPA anses nu vara väldigt hett. Det skulle vara roligt att få chansen att hjälpa någon annan kommun/företag med liknande. Det bör finnas många som vill automatisera, men inte riktigt vet hur de ska ta sig an uppgiften.

Vad gillar du bäst med Kvadrat?
- Kvadrat för mig är frihet och möjlighet. Samtidigt som det bygger på eget ansvar. Frihet att göra som man vill (förutsatt att kunden är med på noterna). Eget ansvar att vara med på aktiviteter och bidra när Kvadrat bygger gemenskap.

Hur är dina kollegor på Kvadrat?
- Vi Kvadratare är ju till del lika, då vi alla gillar att bestämma själva hur vi vill jobba och alla har eget starkt driv. Där märker jag skillnad från när jag var anställd. Annars är vi som alla andra… väldigt olika. En del gillar man mer och andra känner man inte ännu. Vi börjar ju bli rätt många nu.

Vad gör du när du är ledig?
- Som träning och tävling gillar jag jollekappsegling (laserjolle) och jag friidrottar ofta och gärna. Jag har som veteran börjat tävla i löpning - 200m, 400m och 800m. Det är jätteroligt och har gett mig många nya vänner. Friidrott pågår ju både sommar (utomhus) och vinter (inomhus). Jag har redan hunnit med både inomhus/utomhus-VSM och Inomhus-VVM. (det har gått väldigt bra och Bobbie har nu 9 VSM-guld och kom 10:a på 400m i VVM).

Vi har ett ställe på Fårö, strax norr om Gotland, där vi är så ofta vi kan. Summa summarum: Jag är en person som tycker om att sätta mål. Jag tycker också det är viktigt att uppleva målen, inte bara ”checka av” dem. Försöker leva efter devisen ”Sätt dina mål och upplev dem”!

Tack Bobbie! Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här!

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning