Hoppa till sidans innehåll

IoT nytt fokusområde för Kvadrat

Vi talar med Pelle Melin, ny säljare hos Kvadrat Stockholm och ansvarig för ett nytt fokusområde inom Kvadrat.

Hej Pelle, du har nyligen börjat, vad ska du göra på Kvadrat?

- Jag kommer att jobba med att utveckla och samordna Kvadrats IoT-arbete. Inom IoT går det inte att vara generalist, man måste hitta ett stuprör att jobba i. Kvadrats fokus inom IoT kommer att vara industriella tillämpningar, IIoT. Det kommer att handla om infrastrukturlösningar, energi, vatten, transport, miljö och svensk basindustri. Ambitionen är att få med  kvadratare som är intresserade av denna nya roliga form av konsultuppdrag inom digitalisering och utveckla team som kommer vara attraktiva på marknaden.

Varför blir det just IIoT?

- Utöver att det är där vi som företag har vår stora verksamhetskompetens är det en sak jag tycker är viktig. Vi kommer att kunna verka för en bättre miljö och minskade klimatutsläpp. Exempelvis kan onödiga transporter och utsläpp undvikas när olika ”things" i en verksamhet pratar smartare med varandra. Tidigare har det varit svårt att få företag intresserade av att satsa på IIoT, för det har varit dyrt. Men nu, med det växande behovet av bra klimatvänliga lösningar och ett tryck utifrån på företagen, blir IoT-lösningar lönsamma och nödvändiga för att kunna konkurrera och föda framgång.

Hur kommer Kvadrat att utvecklas med de här nya uppdragen?

- De senaste tio åren har jag arbetat med Svenska internationella företagsledningar, analyserat verksamheter och behov kring digitalisering, gjort omvärldsanalys och tagit fram strategier. När min leverans varit klar har kunderna fått vända sig till andra företag för att utveckla och realisera själva produkterna och lösningarna. Nu kommer vi på Kvadrat att kunna vara de som testar idéerna och jobbar med Proof of Concept åt företagen.

Min förhoppning är att Kvadrat inte bara ska ha konsulter som arbetar med POC:ar utan också personer som kan arbeta som jag, med att ha workshops med bolagsledningar och ta fram strategier. Vi kommer att behöva bygga upp lite mer branschspecifik kunskap för att kunna ha en proaktiv försäljning av lösningar, samtidigt som nya kompetenser inom Deep Learning, AI och Machine Learning blir mainstream-kunskap. Och vi kommer att behöva ha bra omvärldskoll för att hänga med. Inom IoT sker idag teknikskiften vartannat år, mot tidigare kanske vart sjunde år.

Hur kom du själv in på spåret med IoT?

- Jag har alltid varit intresserad av smarta saker. Jag började som officer hos Försvarsmakten och intresserade mig för flygplans- och fartygskonstruktion och radar för flyg- och fartygsledning. Sedan har jag varit på konsult på Ericsson och SAAB, ägt ett flygbolag, uppfunnit prylar och startat och lett egna företag. Jag har hela tiden haft ett starkt intresse för att göra konkreta saker, att sitta med lödkolven i handen.

Jag var trött på vanliga konsultföretag

Varför valde du Kvadrat?

- Jag tycker att det är så kul att arbeta ihop med andra människor, att vara ett team. Kvadrat är ett livsstilsföretag och det gillar jag för arbetet är en livsstil för mig. Här får jag arbeta med andra konsulter och innovatörer som jämlikar, vissa är till och med bättre än jag.

Vad gillar du bäst med Kvadrat?

- Nästan 500 egenföretagare samlade på en plats, alla med egenföretagarens driv. Konsulterna håller mycket hög kvalitet och är lättsålda. Kvadrat satsar också på att göra något bra för alla Kvadratare, vilket är viktigt för mig. Men det allra viktigaste är att Inkubik finns (Kvadrats inkubator). Det är ovanligt att konsultföretag har en egen forsknings- och utvecklingsdel. Inkubik kommer att vara avgörande för att göra Kvadrat trovärdigt och intressant i arbetet med IoT. Vi kommer att kunna ta fram egna prylar och utveckla mycket attraktiv kompetens. 

Vad gör du när du inte jobbar?

Jag älskar att jaga och har till och med haft ett jakt- och fiskereseföretag. Jag är jakttillsynsman på Ekerö där jag bor och  hjälper polisen som eftersöksjägare med att spåra upp och avliva skadade djur. Sedan är jag gammal pilot och ser till att underhålla mitt flygcertifikat. Och så har jag och min fru en stor trädgård där vi kopplar av med att odla vindruvor och exotiska frukter.

Tack Pelle!

Är du också nyfiken på Kvadrat, läs mer här!

Pelles kontaktuppgifter hittar du här!

 

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning